U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O  &   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S e l e c t i e


Televisie

Radio

F I L M   V O O R A F :
Russische reizigers in Afrika

RAYMOND VAN DEN BOOGAARD
Soms denk je wel eens: nu weten we het wel, van al die Russen met hun doodsverlangen en drankproblemen. Maar dan komt er weer een documentairemaker die in de Rusissche mentaliteit nieuwe, onvermoede diepten heeft weten te vinden, en variaties op de hopeloosheid naar boven brengt die nog niet eerder te zien waren.

Zo iemand is filmmaakster Eline Flipse. Russische reizigers in Afrika draait om twee naïeve schilders, de hoogbejaarde Ljoebov Majkova (bijna 101) en ene Leonov. Terwijl beider doeken door galeriehouders in Moskou worden verkocht voor duizenden dollars, ontvangen de schilders zelf - in roebels - ongeveer per doek een bedrag waarmee je twee kilo worst kunt kopen. Beiden wonen ergens op het Russische platteland in kommervolle omstandigheden, daar waar in alle opzichten de modderweg niet verder gaat.

Vooral Majkova maakt indruk. Wanneer de vertaalster van de filmploeg voorleest uit de twintig jaar oude catalogus, waarin haar schilderkunst voor het eerst aan de wereld werd voorgesteld - van dat verheven Russische kunstproza vol verwijzingen naar dichtregels - gaan haar bijna blinde oogjes toch nog glanzen.

Verder is de vreugde in haar leven ver te zoeken: ze wil nu eindelijk eens dood, betoogt ze in vele toonaarden en onder gebruikmaking van een brede collectie seksuele scheldwoorden. Even moet de toeschouwer zelfs vrezen dat we haar verscheiden zullen meemaken, na een emotioneel verlopen ruzie met haar ongelukkige zoon. Die, zelf mislukt schilder, beschuldigt zijn moeder ervan op zijn eigen doeken stukjes te hebben bijgekliederd. Van haar dorpsgenoten heeft de oude Majkova weinig steun te verwachten. Die laten zich slechts misprijzend uit over de talrijke doeken, die de vrouw hen in de loop der jaren cadeau heeft gedaan. Majkova's ingemaakte paddestoelen echter zijn in de wijde omtrek vermaard. Russische reizigers in Afrika is een prachtige film, om luid bij te lachen en te huilen. Alleen de titel is slecht: hij slaat op een van de getoonde schilderijen maar is misplaatst spitsvondig.

Russische reizigers in Afrika. Ned.3, 23.23-00.12u.

NRC Webpagina's
27 APRIL 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)