U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O  &   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S e l e c t i e


Televisie

Radio

T V   V O O R A F :
Een man voor vele formats

MARKUS MEULMEESTER
De 39-jarige radio- en televisie-journalist Pieter Jan Hagens lijkt na zijn commerciële avontuur bij Veronica zijn draai bij de publieke omroep hervonden te hebben. Vanavond presenteert hij al weer de zevende aflevering van de tv-serie NPS Cultuurprijs op Nederland 3 en morgen begint op Nederland 2 de vierdelige serie Geldwerk van Teleac/NOT over hoe men beter met de eigen financiën kan omgaan en deze kan verbeteren.

In Geldwerk ondervraagt hij gasten over de consequenties van het kopen van een huis, verschillende spaarvormen zoals beleggen of sparen en de fiscale aspecten van het een en ander. In september gaat Hagens bij Middageditie op Nederland 3 Harmke Pijpers vervangen die naar de AVRO gaat.

Maar niet alleen op de televisie is Hagens terug. Sinds enige maanden is hij op maandag en dinsdag bij het Radio 1-Avondjournaal te horen en bij het Radio 5-magazine Punch. In februari van dit jaar keerde hij zelfs voor een keer terug naar zijn 'oude' Spijkers met koppen om de plek van Dolf Jansen in te nemen. Dat programma had hij in zijn VARA-periode samen met Jack Spijkerman ook al geruime tijd gepresenteerd. Toen hij in 1995 bij VARA vertrok maakte hij voor de televisie het mediaprogramma Zappelin en deed mee aan het avontuurlijke jeugdprogramma Jules Unlimited.

Waarom vertrok hij ook al weer naar Veronica? In de verschillende interviews zei hij destijds dat hij bij de VARA ,,een beetje klem'' zat en bij Veronica de kans zou krijgen journalistieke programma's te maken. Dat heeft hij inderdaad gedaan. Eerst de oppervlakkige talkshow Hagens en vervolgens wekelijks het wat minder jachtige praatprogramma Het laatste woord.

Van dit laatste programma werden slechts elf afleveringen gemaakt voor het 14 maart 1997 definitief verdween. Veronica stopte ermee omdat het weliswaar goed (circa 300.000 kijkers) maar vooral door oudere, de verkeerde, mensen werd bekeken. Dat mocht niet van de Veronica-leiding want de adverteerders wilden juist jonge kijkers.

Heeft hij nu iets van zijn commerciële uitstapje geleerd? Uit de presentatie van de NPS Cultuurprijs en een aflevering van Geldwerk kunnen we het volgende distilleren. Hagens heeft een niet- irriterende stem, is zakelijk, lijkt geïnteresseerd en plaatst zich niet hinderlijk met onbenullige vragen op de voorgrond. Iets waaraan in 1996 de presentatrice van de vorige Cultuurprijsreeks - met het kokette hoofdknikje - Maartje van Weegen zich nog wel eens aan bezondigde. Hij is een onbevangen interviewer die zijn gast(en) voldoende ruimte geeft en houdt zich verre van drammen. Beschaafd en netjes zou men kunnen zeggen.

Evenmin hanteert hij de inquisitie-methode zoals we die bij Netwerk-verslaggever Fons de Poel wel eens signaleren. Ook het schoolmeester-achtige van 2 Vandaag-presentator Victor Deconinck, de iets te amicale en uitbundige houding van Karel van de Graaf en het volkse intellectualisme van WAO'er en oud-PvdA-voorzitter Felix Rottenberg heeft Hagens niet.

Hij houdt niet van jijen en jouen en spreekt zijn gasten doorgaans met u aan. Hoewel hij daarin ook niet echt consequent is, want aan violiste Janine Jansen in de NPS Cultuurprijs vroeg hij: ,,Wat voelde je toen je speelde.'' Ach, wie maakt zich tegenwoordig niet schuldig aan een clichétje. Zij reageerde terecht lacherig. Een ander smetje is de spraakklank van 'als'. Bij hem wordt het 'as'. Maar écht hinderlijk is dat ook weer niet.

Hagens laat in interviews merken blij te zijn met zijn huidige werkomgeving omdat daarin wordt nagedacht over wat belangrijk is. Ook hoeft hij zich niet bezig te houden met de wens meer erotiek in de uitzending te gooien. Dat zijn aspecten die bij de NOS, NPS en de VARA niet zo snel zullen spelen.

De vraagt dringt zich op of de publieke omroep verheugd mag zijn met zijn terugkeer? We hebben natuurlijk al tv-persoonlijkheden vanwie de alom gewaardeerde gespreksleider Paul Witteman wel de meest bekende is. Uit wat Hagens nu laat zien blijkt dat hij zijn eigen, serieuze, koers vaart en daarin de humor niet schuwt. Hij wil de kijker informeren en dat is alleen maar toe te juichen.

NPS Cultuurprijs, Ned.3, 19.55-20.40u. Morgen, Geldwerk, Ned.2, 0.02-0.27u.

NRC Webpagina's
27 APRIL 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)