U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O   E N   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S e l e c t i e


Televisie

Radio

S E L E C T I E   T E L E V I S I E :
ZATERDAG

ACTUALITEITEN

Urbania. Portretten van drie mensen die in een grote stad werken: Medisch milieudeskundige Mike Hady in Utrecht; de Amsterdamse clinic-clown Hanneke Heesels en de Hagenaar Fred FitzJames die als leraar op een school voor moeilijk opvoedbare kinderen werkt. Ned.3, 17.00-17.30u.

The money changers. Vanavond over de strijd om een Europese munteenheid, van de koersval van de dollar in 1968 en de gevolgen die dit had voor de internationale geldkoersen tot de recente plannen voor de Euro. BBC2, 21.10-22. 00u.

Nova. Het begin van de verkiezingscampagne van de PvdA en de enquête over wat de kiezers zouden stemmen als er nu verkiezingen zouden zijn. Verder een portret van de omstreden Italiaanse kankerspecialist Luigi Di Bella die zegt met een cocktail van hormonen, vitamines en traditionele medicijnen patiënten te kunnen helpen. Ned.3, 22.15-22.45u.

Het allochtoon videocircuit: Huizenbouw in Marokko. Gesprekken met een project-ontwikkelaar, de voorzitter van de gemeenteraad van Tetouan en twee advocaten over de problemen die migranten tegenkomen bij het verwerven van onroerend goed. Ned.3, 13.05-13.35u.

DOCUMENTAIRES

Correspondent. Ondanks haar hoger beroep tegen een eis van twaalf jaar gevangenisstraf en de onmogelijkheid een verklaring te kunnen geven voor de 500 miljoen dollar die vaststaat bij Zwitserse banken, is Imelda Marcos terug in de politiek en staat ze kandidaat bij de presidentverkiezingen van de komende zes maanden in de Filipijnen. BBC2, 20.15-21.00u.

MUZIEK

Dancing in the street. Tiendelige BBC-documentaire over de geschiedenis van de Rock 'n' Roll. De afleveringen beslaan de muzikale ontwikkeling van de countrymuziek en de eerste rock 'n' rollers. Interviews met artiesten, producers, tekstschrijvers en platenbazen. Vanavond met Little Richard, Jerry Lee Lewis en Elvis Presley. RTL5, 18.05-19.00u.

Plankenkoorts: Schubert. O.a. een uitvoering van symfonie nr. 8, de 'Onvoltooide', en symfonie nr. 9 in C van Schubert door Anima Eterna onder leiding van Jos Van Immerseel. Belg.2, 22.40-0.10u.

AMUSEMENT

Op reis: Stad. Over bestemmingen die doorgaans niet in de reisgidsen staan. Vanavond in de derde aflevering over de steden Kopenhagen, de Italiaanse stad Siena met een eeuwen geleden gebouwd ondergronds netwerk van leidingen en buizen en burgemeester van Tilburg Johan Stekelenburg in Barcelona op zoek naar mooi straatmeubilair. Ned.3, 19.08-19.38u.

Rowan Atkinson live. Komisch programma - eerder op de BBC uitgezonden - met Rowan Atkinson die in deze show optreedt met Angus Deayton, de ster uit Have I got news for you. Hij is de toneelpartner van Atkinson. O.a. sketches uit toneeloptredens in de Globe en Shaftesbury Theatres in Londen en Broadway in de Verenigde Staten. TV10, 21.30-22.40u.

Spike Night. Spike Mulligan, de grote grondlegger van alles wat de laatste vijftig jaar in Engeland komisch was en is, wordt 80 jaar en de BBC ruimt een halve avond voor hem in. Terry Wogan presenteert eerst een terugblik op 's mans surrealistische oeuvre, met commentaar van bewonderaars als John Cleese en Michael Palin, en daarna een verjaardagsfeest met Paul McCartney, Elton John, Joanna Lumley en Johnny Speight. In een slotdocumentaire komt de manisch depressieve grappenmaker zelf aan het woord. Op de vraag hoe hij zich nu voelt, antwoordt hij: ,,Ik voel mezelf. Het doet me veel genoegen mezelf te voelen. Ik voel mezelf elke dag.'' BBC2, 22.00-0.30u.

Lenette van Dongen. Compilatie van de theatershow Nee, nee en nog eens nee van cabaretière Lenette van Dongen waarmee zij afgelopen jaar in de Nederlandse theaters te zien was. In onvoorstelbaar tempo wordt hilariteit afgewisseld met ontroering. Ned.1, 22.50-23.40u.

KUNST

L!nk. Bezoeken aan de tentoonstellingen 'René Magritte en de Hedendaagse Kunst' en 'De Russische avant-garde en het theater' en een terugblik op veertig jaar 'Expo 58'. En een bezoek aan een optreden van de rockgroep Evil Superstars. Belg.2, 20.30-21.00u.

Kunst... omdat het moet. Herhaling van een documentaire uit maart van het vorig jaar over de Belgische schilder, tekenaar en illustrator René Magritte. De film belicht Magritte's talent om het bekende en alledaagse nieuw en vreemd te doen lijken. Ned.2, 0.37-1.28u.

FILM

Superman (Richard Donner, 1978, VS/Engeland). Eerste aflevering in Superman-reeks biedt vakkundig, spectaculair en ironisch amusement. Met Christopher Reeve als verlegen verslaggever die op gepaste momenten als stripheld de wereld redt. RTL4, 12.00-14.45u., onderbroken door reclame.

Apache Woman (Roger Corman, 1955, VS). Low-budget-western over racistische vooroordelen, van B-film-koning Corman. Lloyd Bridges valt voor halfbloed-Apache Joan Taylor, zus van een boef. BBC2, 13.35-15.00u.

Campus Man (Ron Casden, 1987, VS). Tienerklucht. Gewiekste student met financiële zorgen weet atletische kamergenoot te strikken voor kalender met mannelijk naakt. SBS6, 14.50-16.20u., onderbroken door reclame.

Biggles (John Hough, 1986, VS). Adaptatie van vermaarde jongensboekenserie is produkt van wezenloze marketing, gericht op Amerikaanse tieners. Aan het Westelijke Front in 1917 zijn Biggles, Algy, Bertie, Ginger en aartsrivaal Erich von Stalhein gereduceerd tot schimmen. Belg.1, 15.00-16.30u.

Attack on the Iron Coast (Paul Wendkos, 1968, VS). Adequate oorlogsfilm over aanval op Duitse marinebasis in Frankrijk. BBC2, 15.00-16.25u.

Armed and Dangerous (Mark L. Lester, 1986, VS). Tweederangs misdaadklucht met John Candy en Eugene Levy als nachtwakers tegen wil en dank, die zich geconfronteerd zien met corruptie in de bewakingsbranche. SBS6, 18.55-20.30u., met reclame.

Housesitter (Frank Oz, 1992, VS). Moderne screwball comedy. Pathologische leugenaarster Goldie Hawn dringt het leven binnen van de emotioneel onderontwikkelde architect Steve Martin. Ongevraagd neemt ze haar intrek in de luchtige doorzonwoning die hij voor zijn jeugdliefde Dana Delany liet bouwen. Veronica, 20.30-22.25u., onderbroken door reclame.

Who's That Girl (James Foley, 1987, VS). Madonna zet de rijken voor schut in komedie die modernisering lijkt van het screwball-gegeven van Bringing up Baby: de interactie tussen een niet op haar mondje gevallen dame, een wereldvreemde intellectueel (Griffin Dunne) en een voor vele verwikkelingen zorgdragend roofdier. Buiten beeld zingt Madonna 'The Look of Love', 'Causing a Commotion', 'Can't Stop' en de titelsong. RTL5, 20.35-22.20u., onderbroken door reclame.

Mr. Wonderful (Anthony Minghella, 1992, VS). Amerikaans debuut van de Britse regisseur van Truly, Madly, Deeply is een piepkleine romantic comedy over de hardnekkige pogingen van elekromonteur Matt Dillon om zijn ex-vrouw Annabella Sciorra aan een nieuwe partner te koppelen, zodat hij geen alimentatie meer zal hoeven te betalen. Ned.1, 21.09-22.50u.

Genuine Risk (Kurt Voss, 1990, VS). Tweederangs thriller met Terence Stamp als louche zakenman en Michelle Johnson als overspelig gangsterliefje. Veronica, 23.05-0.30u., onderbroken door reclame.

Agaguk / Shadow of the Wolf (Jacques Dorfmann, 1992, Canada/Frankrijk). Verfilming van gelijknamige Canadese bestseller werd een vooral picturaal verdienstelijk, op de Noordpool gesitueerd episch avontuur over strijd van Eskimo-echtpaar tegen de elementen en het noodlot. Met Donald Sutherland. RTL4, 23.05-23.55u. & 0.05-1.10u.

White Light (Al Waxman, 1990, Canada). Kwiek mengsel van thriller en love story. Zwaargewonde agent Martin Kove hallucineert over een hem onbekende blondine (Allison Hosseck). Eenmaal op krachten gekomen gaat hij haar zoeken. Belg.1, 23.20-0.51u.

Marie (Marian Handwerker, 1993, België/Frankrijk/Portugal). Zie ook Film-vooraf. Sensitieve road movie over een zwangere tiener (Marie Gillain) die Brussel ontvlucht en op weg gaat naar Portugal, mede om het 7-jarige zoontje van een verongelukte vriend naar zijn moeder te brengen. Een monumentje voor liefde en hoop in een wrede wereld. Ned.1, 23.40-1.07u.

Scared To Death (Christy Cabanne, 1947, VS). Low-budget-thriller met Bela Lugosi als voornaamste attractie. Verteld vanuit het perspectief van inmiddels overleden vrouw. SBS6, 1.25-8.00u., onderbroken door reclame, voortdurende herhaling.

The People under the Stairs (Wes Craven, 1991, VS). Hyperbolische griezelfilm van horror-specialist Craven speelt met archetypische angsten van de toeschouwer en levert commentaar op schijnheiligheid van Amerikaanse samenleving die daklozen en paria's achter het behang plakt. Ooit door villabewoners opgesloten kinderen nemen wraak. BBC1, 1.30-3.15u.

Advise and Consent (Otto Preminger, 1962, VS). Pakkend, met sterren bevolkt politiek melodrama van meester-cineast Preminger over chantage, gekonkel en zelfmoord onder senatoren in Washington. Met Don Murray, de laatste rol van Charles Laughton, Henry Fonda, Walter Pidgeon, Lew Ayres. BBC2, 1.30-3.45u., zwart-wit.

ZONDAG

ACTUALITEITEN

Buitenhof. Wim Kok kijkt terug op Paars en vertelt wat de coalitie heeft laten liggen. Ook een gesprek met de vertrekkende voorzitter van de raad van bestuur van ING Aad Jacobs. Onder zijn leiding beleefde het bedrijf een grote expansie. Ned.3, 12.05-13.00u.

Noorderlicht. Transcranial Magnetic Stimulation (TMS) lijkt een alternatief voor elektroshocks waarmee ernstig depressieve patiënten nog steeds worden behandeld. Met deze nieuwe methode worden de hersenen gestimuleerd door middel van magnetische pulsen en zijn de bijwerkingen - wat hoofdpijn - minimaal. Ned.3, 19.58-20.32u.

Lopende zaken. Reportage over de groep psychisch gestoorde daklozen in Amsterdam. Dwangopname wordt door gebrek aan capaciteit steeds moeilijker maar hulpverleners zoeken de zwervers nu op straat op. Ned.3, 21.27-22.07u.

Het leven gaat door. Deskundigen en betrokkenen praten over de veel voorkomende klacht migraine. RTL4, 23.00-23.45u.

DOCUMENTAIRE

The fifty years war: Israel and the Arabs. Slot van een serie over het Israelisch-Arabische conflict. Vanavond over het eerste vredesakkoord tussen de Palestijnen en de Israeli's in Oslo, en hoe dicht Israel was bij de ondertekening van een vredesverdrag met Syrië. Afl.: 1992-1998. BBC2, 21.00-21.50u.

Mene Tekel. Ambitieuze documentaire over het allochtonenbeleid van de gemeente Amsterdam concentreert zich op de personeelsafdeling van de brandweer en haar onmogelijke taak het voorkeursbeleid bij de aanname van nieuwe werknemers uit te voeren en te verdedigen. Ned.3, 22.07-23.49u.

DRAMA

Het jaar van de opvolging. Derde aflevering van de Nederlandse dramaserie die zich afspeelt in de volgende eeuw en die de politieke en persoonlijke verwikkelingen van de onervaren politicus Gijs van Dorp (Rik Launspach) volgt. Ned.3, 20.32-21.27u.

MUZIEK

Reiziger in muziek. De Berlijnse sopraan Gundula Hintz zingt een aria van John Cage. Verder het vijftienkoppige Hongaarse zigeunerorkest Kek Lang en de Indiase zangeres/componiste Jahnasvi Jayaprakash. Ned.3, 11.00-12.00u.

Madonna. In verschillende programma's ruim vier uur aandacht voor de Amerikaanse zangeres Madonna. MTV, 11.00-15.00u. en ibidem, 22.00-22.30u.

KUNST

De plantage. Actrice Annet Malherbe over haar rol in de nieuwe film van Alex van Warmerdam Kleine Teun. Ook schrijver Kees van Beijnum van wie komende week het boek De Ordening verschijnt. De roman gaat over een filosofe die het archief uitpluist van een weduwe die verdacht veel op de weduwe Rost van Tonningen lijkt. Ned.3, 17.00-17.55u.

De keuze van Dekeyser. De gloriejaren van het Bolsjoi-ballet zijn voorbij. Het kapitalisme heeft ervoor gezorgd dat men de superieure kunst en exclusiviteit van dit balletgezelschap niet meer herkent. Tegenwoordig zijn de deuren van de grote zalen in Amerika gesloten en begint de Amerikaanse tournee in Las Vegas tussen de circusartiesten en gokautomaten. Afl.: Dansen voor dollars. Belg.2, 20.25-21.20u.

FILM

The Heartbreak Kid (Elaine May, 1972, VS). Door Neil Simon geschreven, Amerikaans hilarische komedie. Joodse New-Yorker Charles Grodin valt tijdens huwelijksreis met Jeannie Berlin voor Cybill Shepherd. SBS6, 11.55-13.40u., met reclame.

Frühling auf Immenhof (Wolfgang Schleif, 1974, West-Duitsland). Vijfde aflevering in reeks Heimatfilms die in jaren vijftig startte, rond een tot hotel verbouwde boerderij. Met Heidi Brühl. Duitsl.2, 13.30-15.00u.

The Golden Voyage of Sinbad (Gordon Hessler, 1974, Engeland). Speciale effecten zijn voornaamste attractie van magisch-nautisch avontuur waarin titelheld naar gouden kroon zoekt. Belg.1, 13.45-15.25u.

El silencio de Neto (Luis Argueta, 1994, VS/Guatemala). De door de VS georkestreerde machtsovername in het Guatemala van 1954 vormt het nadrukkelijke decor van drama over groeipijnen van jochie temidden van rivaliserende familieleden. Ned.3, 14.00-15.45u.

The Big Country (William Wyler, 1958, VS). Grootscheepse western probeert ijverig genre-conventies te ontwijken. Voormalige zeeman Gregory Peck keert met bruid terug naar range en stuit op uiteenlopende problemen, waaronder familievetes. BBC1, 15.25-18.05u.

Nuit d'ivresse (Bernard Nauer, 1986, Frankrijk). Toneelstuk van hoofdrolspeelster Josiane Balasko ligt zichtbaar ten grondslag aan romantische komedie over zojuist uit gevangenis ontslagen jongedame die een avondje doorzakt met tot hoffelijkste man van Frankrijk uitgeroepen tv-persoonlijkheid (Thierry Lhermitte). TV5, 16.15-18.05u.

Splash (Ron Howard, 1984, VS). Lichtgewicht-komedie met weldadig gebrek aan pretenties. Ongelukkige New-Yorkse fruitgrossier Tom Hanks beleeft romance met Darryl Hannah, die een zeemeermin blijkt te zijn. RTL5, 20.30-22.35u., met reclame.

Timecop (Peter Hyams, 1994, VS). Onverschillig vehikel voor Belgische vechtersbaas Jean-Claude Van Damme. Hij is belast met toezicht op excessen in het tijdreizen. SBS6, 22.00-23.40u., onderbroken door reclame.

Jumpin' Jack Flash (Penny Marshall, 1986, VS). Aanstekelijk komediedebuut van de latere regisseuse van Big werkt vooral door de persoonlijkheid van Whoopi Goldberg als eigenzinnige kantoorjuffrouw, die via mysterieuze boodschappen op haar computer in een spionage-intrige belandt en nog eens wat van de wereld ziet. Klein rolletje van Jeroen Krabbé als louche connectie. BBC1, 23.35-1.15u.

Judgment Night (Stephen Hopkins, 1993, VS). Vaardige routine- thriller geeft paranoïde beeld van de grote stad als nachtmerrie. Vier vrienden, onder wie Emilio Estevez, raken verzeild in criminele buurt van Chicago. BBC2, 24.00-1.50u.

La Marseillaise (Jean Renoir, 1937, Frankrijk). Door Franse vakbonden gefinancierd, historisch fresco over de Franse Revolutie heeft aandacht voor zowel individuen als historische dynamiek. Even veerkrachtige als wijze Renoir ontwaart edelmoedigheid in elk van zijn meer dan dertig hoofdpersonen, onder wie zowel revolutionairen uit Marseille als Lodewijk XVI en Marie Antoinette aan het hof. Maandag, TV5, 13.00-15.00u., Frans ondertiteld.

En nagesynchroniseerd:

The Lotus Eaters (Paul Shapiro, 1993, Canada). Duitsl.2, 15.30-17.10u.

The Third Man (Carol Reed, 1949, Engeland). Duitsl.2, 23.10-0.50u., zwart-wit

Denise Calls up (Hal Salwen, 1995, VS). Duitsl.1, 23.30-0.45u.

A nous deux (Claude Lelouch, 1979, Canada/Frankrijk). Duitsl.1, 0.55-2.40u.

I timi tis agapis / The Price of Love (Tonia Martetaki, 1984, Griekenland). Duitsl.2, 1.40-3.30u.

aanbevolen

NRC Webpagina's
18 EN 19 APRIL 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)