U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O   E N   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S e l e c t i e


Televisie

Radio

S E L E C T I E   T E L E V I S I E :
ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Voor- en tegenstanders over het verzoek van de overheid om een donorcodicil in te vullen. En een reportage over de zogeheten kliklijnen. Het bekend worden van de identiteit van een klikkende medeburger blijkt soms desastreuze gevolgen te hebben. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. PvdA'ster Mieke Sterk en CDA'er Ad Lansink werden door hun politieke bazen niet meer verkiesbaar gesteld. Zij waren vandaag voor het laatst in de Tweede Kamer en blikken terug. Ook een portret van de Duitse sociaal-democraat Manfred Schröder die in september een gooi doet naar de functie van bondskanselier. Ned.1, 20.26-20.59u.

Jan Publiek. Alcoholisten en ex-alcoholisten praten met deskundigen en hulpverleners. Belg.1, 20.55-22.05u.

Nova. Onder andere het protest van een familie tegen het in isolatie houden van een suïcidale psychiatrische patiënt. Ook onderzoekt de rubriek het waarheidsgehalte van het verhaal dat tijdens de Tweede Wereldoorlog tussen Nederland en België een hoog hek onder 2000 Volt spanning heeft gestaan en aan 3000 mensen het leven heeft gekost. Ned.3, 22.33-23.03u.

Politiek debat over duurzaamheid. Debat tussen vertegenwoordigers van werkgevers- en werknemersorganisaties en politiek over een duurzame keuzes in 2010. Onder leiding van Marcel van Dam discussiëren o.a. de ministers M. de Boer en H. Wijers, CDA'er H. van den Akker en A. van den Biggelaar (Natuur en milieu) volgens de formule van De achterkant van het gelijk. Morgen, Ned.3, 15.01-16.00u.

DOCUMENTAIRES

Zembla: De geheugenpil. Binnenkort komt er een medicijn dat wellicht het eerste middel is tegen de ziekte van Alzheimer. Een 53-jarige patiënt die het middel als proef heeft geslikt is ervan overtuigd dat het helpt want hij heeft allerlei 'vergeten' woorden teruggevonden. Ned.3, 20.50-21.28u.

Werelden: Tres verdades (drie waarheden). Documentaire over drie mensen laat een ander Cuba zien dan de westerse media doorgaans schetsen. Niet het onderdrukkende regime van Castro, de werkloosheid of clichés als de sigaren en hoertjes maar de inventiviteit van de Cubanen, hun warmte, hun levenskunst en kleine plezier. Ned.1, 21.42-22.32u.

AMUSEMENT

TV Show. Ivo Nieho reist achter acteur Rijk de Gooyer aan naar Bonaire en Amsterdam. In Amsterdam onthult De Gooyer o.a. wat er met het Gouden Kalf is gebeurd nadat hij het uit een taxi had gegooid. Ned.2, 21.08-22.15u.

The Ben Elton show. Na een afwezigheid van vier jaar op de televisie begint stand-up comedian van het eerste uur Ben Elton weer met een nieuwe reeks amusementsprogramma's. BBC1, 23.20-23.50u.

KUNST

Tx. Vanavond over het werk van fotografe Sharon Chazan, die werd vermoord door een 61-jarige, Poolse vluchteling die in 1987 nog voor haar eindexamenproject op het Newport College had geposeerd. BBC2, 0.15-1.05u.

FILM

Eléna et les hommes (Jean Renoir, 1956, Frankrijk). Renoir beoogde 'ongecompliceerde sensualiteit' van Ingrid Bergman te etaleren in operette-achtige film met politiek tintje. Verbannen en berooide Poolse prinses op zoek naar de ware in het Parijs van eind vorige eeuw. TV5, 20.00-21.55u., Frans ondertiteld.

The Great Outdoors (Howard Deutch, 1988, VS). Zie Film-vooraf. RTL5, 20.30-22.20u.

Le crime de Monsieur Lange (Jean Renour, 1935, Frankrijk). In samenwerking met links-radicaal theatergezelschap vervaardigde zwarte komedie pleit voor arbeiderssolidariteit en nagelt het kapitalisme aan de schandpaal. Meesterwerk is gesitueerd in de uitgeverswereld. TV5, 22.35-0.30u., Frans ondertiteld.

Vivement dimanche (François Truffaut, 1983, Frankrijk). Truffauts zwanezang is sleutelfilm in zijn oeuvre, allerminst zijn beste film, maar wel een zwierige, plezier in het filmmaken uitstralende hommage in zwart-wit aan de film noir, althans een zonnige, Zuid- Franse variant van het genre. Makelaar Jean-Louis Trintignant wordt verdacht van moord; zijn secretaresse Fanny Ardant probeert zijn onschuld te bewijzen. Duitsl.2, 23.45-1.30u., zwart-wit, nagesynchroniseerd.

Freejack (Geoff Murphy, 1992, VS). Veelbelovend gegeven wordt nauwelijks uitgebuit in science-fiction-achtervolgingsthriller. Verongelukte autocoureur Emilio Estevez wordt ontvoerd naar het New York van 2009, om te dienen als donor-lichaam voor een naar een gezond omhulsel smachtend brein. Met Mick Jagger en Anthony Hopkins. BBC1, 23.50-1.35u.

Trouble in Mind (Alan Rudolph, 1985, VS). Goeddeels satirisch getoonzette film van individualist Rudolph die kunstmatige, gesloten universa pleegt te creëren van in hun motieven en verlangens verdwaalde personages. Ex-rechercheur Kris Kristofferson keert na acht jaar gevangenis terug naar café van oude vlam Geneviève Bujold, trefpunt van dropouts en dieven. Duitsl.1, 1.10-3.00u.

Uchuu no hosuku / Universal Laws (Kazuyuki Izutsu, 1989, Japan). Japans familiedrama. Mode-ontwerper keert terug uit de grote stad om in geboorteplaats leiding te geven aan weverij van overleden vader. Duitsl.2, 1.30-3.20u., tweetalig.

Manpower (Raoul Walsh, 1942, VS). Melodrama met film noir-inslag over driehoeksverhouding tussen nachtclub-hostess Marlene Dietrich en de elektriciens Edward G. Robinson en George Raft. Morgen, Duitsl.1, 10.03-11.45u., zwart-wit, nagesynchroniseerd.

L'horloger de Saint-Paul (Bertrand Tavernier, 1973, Frankrijk). Intelligent en zorgvuldig speelfilmdebuut van Tavernier situeerde Simenon's roman 'L'horloger d'Everton' in Lyon. Philippe Noiret maakt indruk als brave, solitaire horlogemaker die geestelijk ontwaakt wanneer zijn zoon een 'links-radikale' moord heeft gepleegd. Morgen, TV5, 13.00-15.00u.

aanbevolen

NRC Webpagina's
16 APRIL 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)