U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O  &   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S e l e c t i e


Televisie

Radio

O O G   I N   O O G :
Heel alleen

Frits Abrahams
Frits Bolkestein mocht zelf kiezen met wie hij 'dolgraag' in Barend & Witteman verscheen, en hij koos Tineke de Nooij. Waarom Tineke? Had Bolkestein in Tineke als programmamaker talenten ontdekt die wij - en nu zelfs ook RTL 4 - ten onrechte versmaad hadden? Hadden al haar programma's over door buitenaardse griezels verkrachte Amerikaanse waandenksters dan toch een politieke bijbetekenis gehad? Stonden die monsters soms voor het spook van het communisme dat het liberalisme in het vrije westen bedreigde?

Of vond Bolkestein simpelweg dat hij, hoe dan ook, met een zwaargewicht op het scherm moest verschijnen?

Intrigerende vragen te over, maar het antwoord was helaas prozaïscher. Tineke bleek zeven jaar geleden in een slecht bekeken talkshow (bij Rémi van der Elzen, 100.000 kijkers) Bolkestein inzake de problematiek van asielzoekers gesteund te hebben.

Het klonk nogal zielig. ,,Dat u dat nog wist'', zei Tineke vertederd, ,,stond u toen zo alleen?'' Ja, dat stond hij.

De eenzaamheid van de visionaire politicus. De hele wereld spant tegen hem samen, op iedere hoek een Wallage, een Rosenmöller, een Marijnissen, Wiegel staat al grijnslachend in de coulissen klaar, Fons de Poel bedient de guillotine - en wie reikt daar de reddende hand?

Tineke.

De vrouw die ook altijd pal stond voor Jomanda uit Tiel.

Bolkestein zielig? Nu moeten we voorzichtig worden. Hij mag dan, zoals elke sterveling, zijn eenzame momenten hebben, maar hij blijft een raspoliticus. De keus van Tineke was misschien helemaal niet zo naïef als ze leek. Op deze manier kon Bolkestein immers toch weer een onderwerp in de verkiezingsrace brengen dat daarvoor min of meer taboe is verklaard: het asielzoekersprobleem.

,,Hoort het wel in de verkiezingsstrijd thuis?'' vroeg Sonja Barend. ,,Het is daar al'', zei Bolkestein.

Men noemt de verkiezingsstrijd tot dusver tam, maar ik heb het voorgevoel dat we de komende weken - zeker ook op tv - nog enkele gedenkwaardige momenten gaan beleven. De VVD maakt een nogal getergde indruk nu de voorsprong van de PvdA in de peilingen stabiel lijkt. De affaire-Van Baalen is nog maar net achter de rug. In Den Haag Vandaag konden we zien hoe Bolkestein door een aantal politici - Wallage voorop - in de Kamer gejend werd over zijn houding tegenover Italië. Het zal de VVD allemaal niet zinnen. Volgende week vrijdag debatteren Kok en Bolkestein een vol uur met elkaar bij RTL 5. Toch maar even kijken.

Verder veel voetbal. O ironie: we zagen op de Nederlandse publieke zender een Duitse ploeg spelen die op de Duitse publieke zenders onzichtbaar bleef. Daar vinden ze de Champions League kennelijk onbetaalbaar.

In plaats daarvan - ik vrees het ergste voor de kijkcijfers - ging de ARD verder met een zesdelige serie over de Wehrmacht tijdens de Tweede Wereldoorlog. Met een bewonderswaardige volharding blijft de Duitse tv een stroom van documentaires over dit onderwerp uitzenden.

Er is weinig op dergelijke series aan te merken. Veel indrukwekkend archiefmateriaal en aangrijpende 'oral history'. We zagen in dit tweede deel hoe de Duitse soldaten hun ondergang in de Sovjet-Unie tegemoet liepen. Oud-officieren en soldaten blikten er met grote weerzin op terug.

,,We deden het om Hitler zijn concentratiekampen in stand te laten houden'', constateerde een onderofficier. ,,En ik heb daaraan meegedaan. Het is iets waarmee ik nooit meer in het reine kom.'' Hoe goed ook bedoeld, er klinkt altijd een zekere politiek-historische correctheid in dergelijke uitzendingen door. Nooit eens een Duitse soldaat die roept: ,,Toch ben ik trots op wat ik gedaan heb voor mijn vaderland. Heil Hitler!''

NRC Webpagina's
16 APRIL 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)