U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Ruim 100 meldingen van racisme op Internet

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 16 APRIL. Het Meldpunt Discriminatie Internet (MDI) ontving het afgelopen jaar 115 meldingen van Internetgebruikers over discriminerende uitlatingen van Nederlanders op Internet. Dit maakt het MDI, dat vorig jaar werd opgericht door stichting Magenta, bekend in zijn eerste jaarverslag.

Het meldpunt constateerde dat 69 van de meldingen inderdaad discriminerende uitlatingen betroffen, 31 meldingen gingen over rassendiscriminatie en 17 over antisemitisme. De overige klachten betroffen discriminerende uitspraken over vrouwen en homoseksuelen. Het grootste deel van de uitlatingen werd gedaan op websites en in nieuwsgroepen.

De meeste uitspraken werden op verzoek van het MDI vrijwillig van Internet verwijderd door de auteurs. In negen gevallen deed het meldpunt aangifte bij de politie op grond van de antidiscriminatiewetgeving in het Wetboek van strafrecht.

Het MDI heeft als doelstelling het bestrijden en voorkomen van discriminatie op het Nederlandse deel van Internet. Internetgebruikers die in Nederlandse nieuwsgroepen of op Nederlandse websites racistische, antisemitische, seksistische of anderszins discriminerende uitspraken tegenkomen kunnen daarvan per e-mail melding doen bij het MDI.

Het meldpunt bekijkt de melding en verzoekt de auteur van de discriminerende uitspraak per elektronische post de betreffende tekst van Internet te halen. Als het gaat om een uitlating die mogelijk strafbaar is volgens het Wetboek van Strafrecht dan stelt het MDI ook de 'Internetprovider' van de verspreider van de discriminerende teksten op de hoogte van de melding en het verzoek tot verwijdering.

Het meldpunt doet ook zelf onderzoek naar racistische en antisemitische uitlatingen op Internet. In enkele Nederlandse nieuwsgroepen trof MDI 53 gevallen van discriminatie aan, 4 op websites. Het meldpunt heeft deze gevallen aangegeven bij de politie.

Volgens woordvoerder S. Bronkhorst van het MDI gebeurt er niets met de aangiftes. Als het openbaar ministerie niet tot vervolging overgaat naar aanleiding van de aangiftes van het MDI verliest het meldpunt zijn geloofwaardigheid, aldus de woordvoerder.

Het meldpunt is op het Internet te vinden op: www.magenta.nl/mdi.
Het jaarverslag is te lezen op: www.magenta.nl/mdi/1ejaarverslag.html.


Zie ook:
Het valt wel mee (14 april 1998)

NRC Webpagina's
16 APRIL 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)