U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    E C O N O M I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS 
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
IMF
Wereldbank
Ministerie van Financiën Japan


Grote landen willen hogere koers van yen

Door onze redacteur HANS BUDDINGH
WASHINGTON, 16 APRIL. De Groep van zeven industrielanden (G7) vindt dat de koers van de yen omhoog moet. Volgens een verklaring van de ministers van Financiën van de G7 is sprake van een ,,excessieve waardedaling'' van de Japanse munt.

Tegelijkertijd sporen de ministers Japan aan haast te maken met uitvoering van een fiscaal stimuleringsplan en structurele hervormingen. De tamelijk scherpe bewoordingen over Japan weerspiegelen de bezorgdheid van de ministers over de Japanse economie, die volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) dit jaar niet zal groeien. ,,De uitdagingen waar Japan voor staat zijn ernstig en de afgelopen maanden verscherpt,'' zo staat in de verklaring.

De G7-ministers (VS, Japan, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië en Canada) waren gisteren in Washington bijeen aan de vooravond van de halfjaarlijkse vergadering van IMF en Wereldbank. De Japanse minister van Financiën, Matsunaga, gaf gisteren tegenover zijn collega's nog geen bijzonderheden over het onlangs door premier Hashimoto aangekondigde fiscale stimuleringsplan. In de verklaring van de G7-ministers wordt het ,,cruciaal'' genoemd zo'n plan snel uit te voeren.

De Amerikaanse minister Rubin onderstreepte dat herstel van de Japanse economie van groot belang is voor de in een crisis verkerende Aziatische landen en ook voor de rest van de wereld. Volgens de verklaring van de G7-ministers zal stimulering van de binnenlandse vraag in Japan het overschot op de betalingsbalans doen verminderen en daarmee ook de koers van de yen corrigeren. Vorige week intervenieerde de Japanse centrale bank ten gunste van de yen. Minister Rubin herhaalde gisteren zijn steun voor die operatie. De koers van de yen ten opzichte van de dollar ging vandaag echter licht omlaag, naar 131,80 yen.

De openlijke reserves van G-7 over de Japanse maatregelen om de economie aan te zwengelen, leidden vandaag tot koersdalingen in Tokio. Het Nikkei-gemiddelde zakte als gevolg van hevige verkoopdruk 415,53 punten of ruim 2,5 procent tot 15,883,77. Volgens de G7-ministers blijft de inflatie in de zeven grootste industrielanden onder controle. Maar met name in de VS blijft ,,waakzaamheid'' op dit punt geboden.

Terwijl de G7-landen zich tevreden toonden over de voortgang van de schuldverlichting voor de armste landen, drongen de ontwikkelingslanden in de zogenoemde Groep van 24 (G24) gisteren juist aan snellere uitvoering van dit in 1996 gelanceerde initiatief van IMF en Wereldbank. Volgens de G24 verloopt de uitvoering ,,trager dan verwacht''. De G24 drong aan op flexibeler toepassing van de termijn van maximaal zes jaar waarover in aanmerking komende landen goed economisch gedrag moeten hebben getoond. Wereldbankpresident Wolfensohn zei gisteren evenwel ,,zeer tevreden'' te zijn over de voortgang van het schuldeninitiatief.


Zie ook:
Hashimoto verlaagt belastingen (9 april 1998)

Japanse munt daalt na kritiek op regering (3 april 1998)

Japan zint toch op lagere belastingen (30 maart 1998)

NRC Webpagina's
16 APRIL 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)