U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    E C O N O M I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS 
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Ministerie van Financiën Japan
Japans financieel dagblad
Nihon Keizai


Hashimoto verlaagt belastingen

Door onze correspondent
TOKIO, 9 APRIL. Japan verlaagt belastingen met 60 miljard gulden en gaat 150 miljard gulden aan extra overheidsgeld in de economie pompen om de economische goei weer op gang te krijgen. Dit heeft de Japanse premier Ryutaro Hashimoto vandaag bekendgemaakt.

Hashimoto zei expliciet dat het pakket is aangenomen om ,,het internationale vertrouwen in de Japanse economie te herstellen'' en ,,tegemoet te komen aan de wensen van de bevolking''. De aankondiging van Hashimoto was lang verwacht nadat zijn partij vorige maand al bekend maakte dat de regering aan een stimuleringspakket werkte. Destijds werd al gesproken over 250 miljard gulden hetgeen grotendeels aan publieke werken zou worden besteed en nièt aan belastingverlichting. Na zware kritiek is de regering duidelijk op deze eerste plannen teruggekomen en heeft toch meer belastingverlichting in het pakket gestopt. Ook nu zou het totale pakket op 250 miljard uit moeten komen - het grootste pakket in de geschiedenis - maar de details van het pakket zijn nog steeds in de maak.

De beurs in Tokio heeft vandaag niet buitengewoon verheugd op het pakket gereageerd. De index steeg slechts licht, minder dan 1 procent, nadat nieuws over het pakket al voor Hashimoto's persconferentie naar buiten was gelekt.

De 60 miljard belastingverlichiting komt bovenop een belastingverlichting van 30 miljard die Hashimoto al in december bekend maakte. Die maatregel was echter niet voldoende om de binnen- en buitenlandse kritiek op het Japanse kabinet in te dammen. Japan moest als grootste economie in Azië zijn verantwoordelijkheid nemen gezien de crisis in de Aziatische buurlanden. Japan vertoont de laatste tijd tekenen van verzwakking terwijl een gezonde Japanse economie juist als motor zou kunnen fungeren voor de regio. Met dat doel voor ogen moest de regering ingrijpen, aldus de critici.

Binnen Hashimoto's partij blijft de kritiek op hem voortduren en enkelen roepen dat hij verantwoordelijkheid moet nemen voor de slechte situatie, dat wil zeggen: aftreden. Vandaag zei Hashimoto dat juist het nemen van de huidige maatregelen gelijk staat aan het nemen van verantwoordelijkheid.

Ondanks de felle kritiek uit binnen- en buitenland heeft Hashimoto lang gewacht met het aankondigen van het pakket om binnenlandse politieke redenen.

Hashimoto kondigde vandaag tevens aan dat hij de juist aangenomen wet op fiscale hervorming weer wil wijzigen. Deze wet is volgens verdedigers van het Japanse beleid de reden dat Hashimoto zo laat komt met zijn pakket. De wet eist vermindering van overheidsuitgaven in het reguliere budget maar laat een extra budget buiten beschouwing. Zodoende heeft Hashimoto gewacht tot het Hogerhuis gisteravond het beperkte reguliere budget goedkeurde, ook al wist iedereen dat hij vervolgens direct met zijn voorstel voor grote extra uitgaven zou komen. Dit is vandaag volgens schema gebeurd.


Zie ook:
Japanse munt daalt na kritiek op regering (3 april 1998)

Japan zint toch op lagere belastingen (30 maart 1998)

NRC Webpagina's
9 APRIL 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)