U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    K O R T   N I E U W S  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Pius XII voorlopig niet zalig
ROME, 18 MAART. Paus Johannes Paulus II heeft de plannen om zijn voorganger Pius XII zalig te verklaren, op de lange baan geschoven wegens de discussie over de opstelling van Pius tijdens de Tweede Wereldoorlog, zo meldt het Italiaanse persbureau Ansa.

Vogel stamt direct af van vleesetende dinosauriër
ROTTERDAM, 18 MAART. Een fossiel ter grootte van een raaf, opgegraven in Madagascar, levert nieuw krachtig bewijsmateriaal voor de stelling dat vogels rechtstreeks afstammen van de dinosauriërs. Dit berichten Amerikaanse wetenschappers komende vrijdag in het tijdschrift Science. De vondst op het eiland voor de oostkust van Afrika is in 1995 gedaan door een internationaal team van paleontologen. De fossiele volwassen vogel dateert uit het Late Krijt, 65 70 miljoen jaar geleden. Hij is van een tot nu toe onbekend type, met de beenderen van een vogelvleugel (totale spanwijdte: 60 centimeter) maar bezat tevens een lange staart en een forse, sikkelvormige klauw. Die laatste vertoont een opvallende gelijkenis met wat vleesetende dinosauriërs, waaronder de Velociraptor uit Jurassic Park, in huis hadden.

Complot tegen Mandela vermoed
JOHANNESBURG, 18 MAART. Robert McBride, de hoge Zuid-Afrikaanse regeringsfunctionaris die vorige week in Mozambique werd gearresteerd op verdenking van wapenhandel, was mogelijk betrokken bij een samenzwering tegen de regering-Mandela. Na dagen van wilde speculaties over de motieven van McBride, een gevierd oud-strijder van het ANC tegen de apartheid, brachten bronnen bij de militaire inlichtingendienst (MI) zijn naam gisteren in verband met een groep radicale ANC'ers die uit onvrede met het regeringsbeleid een coup zou voorbereiden.

Kwaliteit scholen wordt vergelijkbaar
AMSTERDAM, 18 MAART. Middelbare scholen worden vanaf september ingedeeld in categorieën opdat ouders de kwaliteit van scholen kunnen vergelijken. De categorieën variëren van probleemschool tot gewone school. Schoolleiders en een aantal Kamerleden voelen echter niets voor de nu voorgestelde indeling in categorieën.

Geld ontbreekt voor begeleiding van stervenden
UTRECHT, 18 MAART. Door gebrek aan geld en ruimte kunnen verpleeghuizen naar hun mening onvoldoende voorzien in de toenemende vraag naar begeleiding van stervende patiënten en hun familie, de zogenoemde 'palliatieve zorg'.

Kok luchtig over taakverdeling BZ
DEN HAAG, 18 MAART. Volgens premier Kok zijn de meningsverschillen over de taakverdeling en competenties van de ministers Van Mierlo (Buitenlandse Zaken) en Pronk (Ontwikkelingssamenwerking) ,,onschuldig''.

Hoger beroep in zaak-beursfraude
ROTTERDAM, 18 MAART. De eerste veroordeelde in de beursfraudezaak gaat in hoger beroep tegen de beslissing van de rechtbank. Ex-bestuursvoorzitter van Holland Casino's Th. van K. kreeg een boete van 167.000 gulden plus 240 uur dienstverlening wegens belastingfraude.

Nationale actie voor 'millennium'
DEN HAAG, 18 MAART. Half april begint een landelijke campagne om enkele duizenden tijdelijke computerdeskundigen te werven die moeten meehelpen bij de oplossing van het 'millenniumprobleem'. De campagne richt zich met name op studenten, wachtgelders en programmeurs in ruste.

Weer betoging van Kosovaren
PRISTINA, 18 MAART. Meer dan 50.000 etnische Albanezen hebben vandaag in Pristina, de hoofdstad van Kosovo, gedemonstreerd tegen de Servische repressie.

India onderzoekt nucleaire optie
NEW DELHI, 18 MAART. De nieuwe Indiase regering onder leiding van de hindoepartij BJP gaat onderzoeken of het land kernwapens nodig heeft om de veiligheid van India te verzekeren.

Schenking DSM
ROTTERDAM, 18 MAART. Het Bonnefantenmuseum in Maastricht heeft vandaag een miljoen gulden gekregen van het chemieconcern DSM.

NRC Webpagina's
18 MAART 1998


NRC Weekeditie voor het Buitenland

Nu ook los
verkrijgbaar in

Italië

Spanje

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)