U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    K O R T E   B E R I C H T E N  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Kabinet laat groei Schiphol toe met 20.000 vluchten
DEN HAAG, 7 FEBR. Het kabinet werkt aan een meerjarenplan voor de verdere groei van Schiphol. Dit jaar zou de nationale luchthaven 20.000 extra vluchten mogen verwerken, oplopend tot 100.000 extra vluchten over vijf jaar. Voor dit jaar waren oorspronkelijk 360.000 starts en landingen voorzien.

Aardbeving in Afghanistan
ISLAMABAD/DUSHANBE, 7 FEBR. Bij een reeks aardbevingen in het afgelegen en onherbergzame noorden van Afghanistan zijn volgens Afghaanse bronnen de afgelopen dagen duizenden mensen om het leven gekomen. Het dodencijfer is een ruwe schatting, gebaseerd op berichten van vluchtelingen uit het getroffen gebied.

Branche onderzoekt integriteit Bakkenist
ROTTERDAM, 7 FEBR.De Raad van Organisatie-Adviesbureaus (ROA) onderzoekt of Bakkenist Management Consultants de gedragscode van de branche heeft geschonden op de punten 'integriteit' en 'onafhankelijkheid'. Bakkenist schreef begin januari een rapport over politie en justitie in Groningen. Daarbij zouden belangen zijn verstrengeld omdat procureur-generaal D.W. Steenhuis een bijbaan had als adviseur bij Bakkenist.

Homoseksuele paren mogen kind adopteren
DEN HAAG, 7 FEBR. Homoseksuele paren mogen in Nederland een kind adopteren. Het burgerlijk huwelijk wordt echter niet opengesteld voor stellen van hetzelfde geslacht. Dit heeft het kabinet gisteren besloten. Voorwaarde voor adoptie is dat ,,het kind niets meer van zijn oorspronkelijke ouders te verwachten heeft of zal krijgen''. Het kabinet volgt hiermee het advies van de commissie onder leiding van de Nijmeegse hoogleraar burgerlijk recht S. Kortmann.

Irak wijst extra voedselhulp af
NEW YORK, 7 FEBR. Irak wijst het voorstel van secretaris-generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties af om de hoeveelheid olie te vergroten die Bagdad mag exporteren voor aankoop van voedsel. Minister van Buitenlandse Zaken Saeed al-Sahaf dreigt dat Irak stopt met deze export als de VN niet akkoord gaan met de voorwaarden van Bagdad.

Grootste bank Italië na fusie
ROME, 7 FEBR. Een ophanden zijnde fusie in Italië zou de oprichting van de grootste bank van dat land betekenen. Instituto Bancairo San Paolo in Turijn liet gisteren weten te willen samengaan met het Instituto Mobiliare Italiano (IMI) in Rome. Daarmee zou een bank met een balanstotaal van 342 biljoen lire (390 miljard gulden) ontstaan.

Maurits wil fiat voor huwelijk
DEN HAAG, 7 FEBR. Het kabinet heeft een toestemmingswet voor het huwelijk van prins Maurits (29) en Marilène van den Broek (27) aan de Raad van State voorgelegd. Dat bevestigde premier Kok gisteren na de ministerraad. Met het vragen van permissie om een katholieke, niet-adellijke vrouw te trouwen stelt Maurits, zoon van prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven, zijn (vijfde) plaats in de lijn van erfopvolging op de troon veilig.

Ballontocht eindigt in Birma
YANGON, 7 FEBR. De drie ballonvaarders onder leiding van de Zwitser Bertrand Piccard, die als eersten in een ballon een non-stop vlucht rond de wereld wilden maken, zijn vanmorgen geland in Birma. De drie besloten hun poging te staken toen China in eerste instantie geen toestemming gaf door het Chinese luchtruim te vliegen. Later bedacht China zich, maar toen was het voor de ballonvaarders te laat.

Prefect van Corsica doodgeschoten
PARIJS, 7 FEBR. De hoogste Franse ambtenaar op Corsica, prefect Claude Erignac, is gisteravond om kwart over negen met twee schoten in de rug om het leven gebracht in de straten van Ajaccio. De twee vermoedelijke daders zijn te voet gevlucht. Hoewel de verantwoordelijkheid voor moord vannacht niet was opgeëist, ligt het voor de hand te denken aan een terreurdaad van de 'nationalistische' beweging.

Eerstejaars slagen eerder onder druk
LEIDEN, 7 FEBR. De helft van de eerstejaars studenten aan de Rijksuniversiteit Leiden zal naar verwachting binnen één jaar de propedeuse afronden. Landelijk lukt dat 35 procent van de studenten. Driekwart van de Leidse eerstejaars zal genoeg studiepunten (de helft) halen om te mogen blijven op de universiteit. Leiden experimenteert met een bindend studie-advies.

NRC Webpagina's
7 FEBRUARI 1998


NRC Weekeditie voor het Buitenland

Nu ook los
verkrijgbaar in

Italië

Spanje

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)