U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Compaq vindt zichzelf nu compleet
We zijn compleet. Dat was de conclusie die de Duitse topman E. Pfeiffer van Compaq ruim zes maanden geleden leek te trekken na de overname van branchegenoot Tandem. Compaq immers had alle denkbare computers in het assortiment. Zelf was het bedrijf al enige tijd sterk of zelfs dominant in de categorieën zakcomputers, draagbare computers, bureaucomputers (pc's) en de krachtige computers zoals werkstations en servers.



Prominente pc-bouwer
Toen Compaq twee jaar geleden de nieuwe strategie onthulde, konden heel wat analisten een meewarige glimlach nauwelijks onderdrukken. Oké, het in 1982 opgerichte bedrijf had snel een prominente positie opgebouwd als producent van personal computers, maar het voornemen ook zwaardere computers te gaan produceren moest wel tot ongelukken leiden. Waren de verliezen bij IBM, Tandem en Digital geen afschrikwekkende voorbeelden?



Eigenzinnig concern
Het Amerikaanse Digital is lange tijd na IBM de grootste computerproducent van de wereld geweest. Toch is het concern van president Robert Palmer relatief onbekend bij het grote publiek. Als het in het nieuws kwam, dan was dat de laatste jaren negatief. In nauwelijks negen jaar daalde het aantal medewerkers van 125.000 tot 54.400 mensen.



Recordovername in computerbranche
Compaq, de grootste pc-fabrikant ter wereld, koopt voor 9,6 miljard dollar de Amerikaanse computerfabrikant Digital Equipment Corporation. De overname is de grootste ooit in de computerbranche. Dat hebben beide bedrijven gisteren bekendgemaakt.



Universal: tweede show in Nederland
Universal Studio's, een van de grote film- en televisieproducenten uit Hollywood, wil in Nederland een tweede talkshow gaan maken. Ook over een film voor televisie of bioscoop is men in gesprek met een Nederlandse producent. Dat zegt Ned Nalle, president van de internationale tak van Universal, in een gesprek met deze krant.



Ieder land zijn eigen Amerikaanse soap Tien jaar geleden waren Dallas en Dynasty grote hits op de belangrijke Europese televisiestations. Nu zijn puur Amerikaanse programma's op veel zenders verbannen buiten prime-time. De Europese televisie-industrie is in opmars, roepen de optimisten. Maar zal het enorme handelstekort van Europa ten opzichte van de Ver- enigde Staten op het gebied van televisieprogramma's van thans 2 miljard dollar ooit slinken?



Van @ tot zwart gat
,,Internet is in. Iedereen heeft het erover. De kranten staan er bol van.'' Deze constatering staat op de achterflap van het Internet Woordenboek. Omdat Internet in is, verschijnen er veel boeken die beginners een handje op weg moeten helpen bij de eerste schreden op de digitale snelweg. Ook veel tijdschriften realiseren zich dat ze niet bij hun lezerspubliek kunnen achterblijven. De afgelopen maanden hebben o.a. Elle, Kijk en Lover hun lezers van een Internetgids voorzien. Net als de vele boeken over Internet die uitkomen, zijn ook de gidsjes van wisselende kwaliteit.




De 27ste editie van het Internationale Film Festival Rotterdam, waar 56 films in première gaan en 1100 voorstellingen te zien zijn, begint vandaag. Het programma van het festival kan op de website geraadpleegd worden. Ook is er informatie over o.m. kaartverkoop, programma-opzet en speciale evenementen als de 'night of extravaganza'. Bovendien is er volop aandacht voor 'exploding cinema', de multimedia-tak van het festival. (www.iffrotterdam.nl)

NRC Webpagina's
27 JANUARI 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)