U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    K O R T E   B E R I C H T E N  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

SFOR arresteert in Bosnië ex-chef concentratiekamp
SARAJEVO, 22 JAN. Een eenheid van de NAVO-vredesmacht SFOR heeft vanochtend in de Bosnisch-Servische stad Bijeljina de van oorlogsmisdaden verdachte Bosnische Serviër Goran Jelisic aangehouden. Jelisic (29), die zichzelf 'Servische Adolf' noemt, wordt onder meer verdacht van misdaden tegen de menselijkheid, genocide, moord, marteling, mishandeling en plundering. Als kamphoofd van concentratiekamp Luka in de stad Brcko wordt hij verantwoordelijk gehouden voor de moord op zestig, maar mogelijk enkele honderden moslims en Kroaten in de lente van 1992. Van twaalf moorden zijn getuigen. Jelisic, die zich niet tegen de arrestatie verzette, zou vanmiddag naar Den Haag worden overgebracht, aldus een woordvoerder van het Joegoslavië-tribunaal.

'Eis Goldstikker is verjaard'
ZOETERMEER, 22 JAN. De eis van de erven-Goudstikker tot teruggave van een waardevolle collectie oude schilderijen door de staat, kan wegens verjaring niet worden gehonoreerd. Dat zegt staatssecretaris A. Nuis (Cultuur). Hij sluit echter niet uit dat de staat 'een gebaar' maakt.

Roepia raakt in een vrije val
JAKARTA, 22 JAN. De wisselkoers van de roepia tuimelde vanochtend naar een niet eerder vertoond dieptepunt van 16.000 roepia voor een dollar, om later weer te stijgen naar 11.500. Gisteren zakte de munt al even naar 14.000 voor een dollar, na geruchten dat minister Habibie kans zou maken op het vice-presidentschap.

Zware kritiek op aanpak asbestprobleem Cannerberg
DEN HAAG, 22 JAN. De ministeries van Defensie en Sociale Zaken zijn ernstig tekortgeschoten bij de aanpak van de astbestproblemen op het NAVO-commandocentrum Cannerberg bij Maastricht. Er was sprake van een ,,ongecoördineerde aanpak'' tussen Defensie, Sociale Zaken en de NAVO. Dat stelt de werkgroep Asbestproblematiek Cannerberg van de Tweede Kamer.

Werknemers in nieuwe baan een jaar onverzekerd
ROTTERDAM, 22 JAN. Veel werknemers die voor het eerst gaan werken of overstappen naar een andere werkgever, zijn een jaar lang onverzekerd tegen het risico van overlijden of arbeidsongeschiktheid. Op die manier compenseren de verzekeraars dat ze werknemers sinds 1 januari niet meer aan een medische keuring mogen onderwerpen. Dit bevestigen woordvoerders van grote verzekeringsmaatschappijen.

Specialist verzet zich niet tegen integratie
DEN HAAG, 22 JAN. Medisch specialisten en ziekenhuis sturen hun patiënten voortaan een gezamenlijke rekening. De specialisten hebben zich gisteren neergelegd bij het wetsvoorstel dat hun integratie in de organisatie van het ziekenhuis regelt. Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer stemt nu voor het wetsvoorstel. Alleen de VVD aarzelt nog.

Paus wordt op Cuba ontvangen door Castro
HAVANA, 22 JAN. Paus Johannes Paulus II is gistermiddag op Cuba aangekomen. Hij werd verwelkomd door de Cubaanse leider Fidel Castro, die het tot op het laatste moment in het ongewisse had gelaten of hij de paus persoonlijk zou komen afhalen.

NRC Webpagina's
22 JANUARI 1998


NRC Weekeditie voor het Buitenland

Nu ook los
verkrijgbaar in

Italië

Spanje

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)