U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    K O R T E   B E R I C H T E N  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Kritiek neemt toe op burgemeester Ouwerkerk
DEN HAAG, 9 JAN. Agenten van de regiopolitie in Groningen eisen het aftreden van korpsbeheerder en burgemeester Ouwerkerk. Ook in de Groningse gemeenteraad zwelt de kritiek op hem aan. ,,Er zit nogal wat ruis om de burgemeester'', aldus P. Hazekamp (GPV). De meerderheid wil nog niet het vertrouwen in hem opzeggen, maar onzeker is of hij een debat in de raad zal overleven. Minister Sorgdrager (Justitie) heeft haar verbazing uitgesproken over de gang van zaken in Groningen. De bewindsvrouw wil ,,iedereen ter verantwoording roepen en als dat nodig is aanpakken''. GroenLinks heeft inmiddels aangekondigd volgende week een spoeddebat in de Tweede Kamer over de kwestie aan te vragen.

Sorgdrager vraagt uitleg OM
DEN HAAG, 9 JAN. Minister Sorgdrager (Justitie) gaat het openbaar ministerie in Leeuwarden om opheldering vragen over de gevolgde werkwijze in de zaak-Tjoelker. Voor de televisiecamera zei zij gisteren ,,net als iedere burger verbaasd'' te zijn over de strafmaat in de veroordeling van de drie hoofdverdachten. Twee van de hoofdverdachten in de zaak-Tjoelker werden veroordeeld tot twee jaar cel, waarvan acht maanden voorwaardelijk. Tegen hen was drie jaar geëist. Een derde verdachte kreeg een half jaar onvoorwaardelijk, wat werd omgezet in 240 uur dienstverlening. Meindert Tjoelker (30) kwam in september om het leven bij een vechtpartij in het centrum van Leeuwarden.

Nieuw licht op ontstaan Alzheimer
ROTTERDAM, 9 JAN. Onderzoekers van het Nederlands Instituut voor Hersenonderzoek in Amsterdam en van de universiteiten van Nijmegen, Utrecht en Rotterdam hebben een nieuw moleculair mechanisme voor het ontstaan van de ziekte van Alzheimer ontdekt. Hun bevindingen zijn vandaag gepubliceerd in het Amerikaanse wetenschappelijke tijdschrift Science. De onderzoekers ontdekten dat de ziekte van Alzheimer bij de meeste patiënten ontstaat doordat genetische informatie in de celkernen van de hersencellen verkeerd wordt doorgegeven naar de plaats in de cel waar eiwitten worden gemaakt. De fout in het molecuul dat de genetische informatie doorgeeft, leidt tot de afwijkende eiwitten die zich bij de patiënten in de loop van het leven ophopen in hersencellen. Daardoor verliezen die cellen hun contacten met andere hersencellen en gaat onder meer de werking van het geheugen verloren. Dementie is het gevolg.

Philips geeft verklaringen 'niet Israel' af
ROTTERDAM, 9 JAN. Philips geeft bedrijven die daarom vragen een verklaring af dat geleverde goederen niet afkomstig zijn uit Israel en evenmin materialen bevatten die uit Israel afkomstig waren. Volgens het bedrijf is het afgeven van zo'n anti-Israelverklaring ,,de economische realiteit''. '

Nieuw besluit over Beek nodig'
DEN HAAG, 9 JAN. Het kabinet moet zich opnieuw buigen over de toekomst van het vliegveld Beek, omdat de besluitvorming wettelijk niet deugt. Dit heeft de Raad van State gisteren bepaald. De uitbreidingsplannen voor de Limburgse luchthaven worden hierdoor voor onbepaalde tijd vertraagd.

Bomaanslag op Baskisch raadslid
MADRID, 9 JAN. Een gemeenteraadslid van de conservatieve Partido Popular in het Baskische plaatsje Zarauz is vanmorgen om het leven gekomen bij een bomaanslag. De aanslag volgt na weken van toenemend straatgeweld van ETA-aanhangers.

Michael Tippett (93) overleden
LONDEN, 9 JAN. Sir Michael Tippett, een van de belangrijkste Engelse componisten van deze eeuw, is op 93-jarige leeftijd overleden aan een longontsteking. Tippett werd beroemd met zijn oratorium A Child of Our Time, gecomponeerd op een eigen tekst over de jodenvervolging.

China trekt zwemster terug
PERTH, 9 JAN. De Chinese zwemster Yuan Yuan en haar coach Zhou Zhewen mogen van de Chinese bond niet meedoen aan de wereldkampioenschappen in Perth. De zwemster werd gisteren aangehouden door de Australische douane omdat ze in haar bagage een groot aantal flesjes met groeihormonen had. Die behoorden aan haar coach.

Wachtlijsten bij kassenbouwers
DEN HAAG, 9 JAN. Bij de Nederlandse kassenbouwers dreigen wachtlijsten te ontstaan als de vraag naar nieuwbouw bij tuinders zo explosief blijft stijgen als de afgelopen twee jaar. Van 1991 tot en met 1995 liep de nieuwbouw van kassen en installaties terug van 500 tot 200 hectare. De afgelopen twee jaar is die nieuwbouw weer sterk toegenomen. Vorig jaar werd 375 hectare aan nieuwe kassen gerealiseerd.

Aanbod Jospin aan werklozen
PARIJS, 9 JAN. Premier Lionel Jospin heeft de opstandige werklozen van Frankrijk vanmorgen een sociaal noodfonds met 330 miljoen gulden aangeboden, plus één instantie voor al hun zorgen en een onderzoek naar betere aansluiting van WW en sociale minimumuitkeringen.

NRC Webpagina's
9 JANUARI 1998


NRC Weekeditie voor het Buitenland

Nu ook los
verkrijgbaar in

Italië

Spanje

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)