U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    K O R T E   B E R I C H T E N  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Korpschef Groningen stapt op na uitlekken van rapport
GRONINGEN, 8 JAN. Korpschef J. Veenstra van de Groningse politie heeft met onmiddellijke ingang zijn functie neergelegd. Directe aanleiding is volgens Veenstra het voortijdig bekend worden van een uiterst kritisch rapport over politie en justitie in Groningen.Veenstra bevestigde zijn vertrek vanmorgen op een persconferentie in Groningen, nadat burgemeester en korpsbeheerder H. Ouwerkerk gisteren het nieuws van Veenstra's ontslag al naar buiten had gebracht. Ouwerkerk en Veenstra bevestigden tevens reeds enige tijd in overleg te zijn over een vroegtijdig vertrek van de korpschef.

Khatami bepleit nauwere banden volken Iran en VS
WASHINGTON, 8 JAN. De Iraanse president, hojatoleslam Mohammad Khatami, heeft gisteren in een vraaggesprek met CNN gepleit voor nauwere banden tussen Iraniërs en Amerikanen. Washington heeft voorzichtig gereageerd. Khatami zei een ,,intellectuele verwantschap'' te voelen met ,,de essentie van de Amerikaanse beschaving''. Maar hij maakte ook duidelijk dat hij de tijd nog niet rijp acht voor Iraans-Amerikaanse betrekkingen op regeringsniveau.

Stijging van de lokale lasten is afgeremd
DEN HAAG, 8 JAN. Dit jaar betalen de burgers maar ongeveer 1 procent meer aan belastingen voor hun afval, riool, parkeerplaats en woning dan in 1997. Daarmee lijkt de poging van het kabinet om de stijging van de lokale lasten tot staan te brengen te lukken. De lokale lasten zijn de laatste jaren zeer sterk gestegen door onder meer de groei van de afvalberg en de herwaardering van panden voor de onroerendezaakbelasting (OZB).

OM tekent hoger beroep aan in zaak-Tjoelker
LEEUWARDEN, 8 JAN. Het openbaar ministerie in Leeuwarden tekent hoger beroep aan in de zaak-Tjoelker. Hoofdofficier van justitie mr. H.N. Brouwer vindt de straffen die de rechtbank heeft opgelegd tegen de twee hoofdverdachten te laag. De rechtbank in Leeuwarden veroordeelde hen dinsdag tot celstraffen van 24 maanden, waarvan acht maanden voorwaardelijk. Er was drie jaar geëist.

Zeven jaar voor bomcampagne
STOCKHOLM, 8 JAN. Een man die zich met een bommencampagne verzette tegen de nominatie van Stockholm voor de Olympische Spelen van 2004 is door een Zweedse rechtbank veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf. Bij bomaanslagen werden vorig jaar het oude Olympisch Stadion in Stockholm en een stadion in Gothenburg beschadigd. De man werd gesnapt toen hij met explosieven onderweg was naar een beeldje in een park dat gebruikt werd in het olympische logo van Stockholm.

Dreigement van minister in Israel
TEL AVIV, 8 JAN. De Israelische minister van Defensie, Yitzhak Mordechai, heeft gisteren met aftreden gedreigd als de regering-Netanyahu niet binnen drie maanden tot een verdere terugtrekking uit nog bezette delen van de Westelijke Jordaanoever overgaat. Eerder stapte minister van Buitenlandse Zaken Levy al op.

Jamin gaat 60 filialen sluiten
ROTTERDAM, 8 JAN. Jamin Winkelbedrijf (snoep, chocolade, ijs en gebak) sluit dit jaar in het kader van een 'strategische heroriëntatie' zestig eigen filialen van zijn tweehonderd winkels. Volgens het bedrijf hebben deze winkels ,,onvoldoende bedrijfseconomisch perspectief''. De circa 300 betrokken werknemers krijgen elders binnen Jamin of bij werkmaatschappijen van het moederbedrijf Ahold een nieuwe functie aangeboden.

Jury oneens: geen doodstraf
WASHINGTON, 8 JAN. Terry Nicols ontkomt voorlopig aan de doodstraf. De jury die hem twee weken geleden schuldig verklaarde aan samenzwering tot het plegen van een bloedige bomaanslag op een overheidsgebouw in Oklahoma-Stad in 1995 en doodslag kon het niet eens worden over de strafmaat. De rechter heeft in dat geval het laatste woord, en die kan hooguit levenslang opleggen.

Veiling licenties mobiele netten
ROTTERDAM, 8 JAN. Bij Verkeer en Waterstaat hebben zich vijf belangstellenden gemeld voor een vergunning voor een nieuw landelijk netwerk voor mobiele telefonie. Omdat er maar twee vergunningen zijn, ziet het er naar uit dat die worden geveild.

Kernreactor
KIEV, 8 JAN. De fundamenten van de betonnen 'sarcofaag' rond de in 1986 in brand gevlogen kernreactor van Tsjernobyl in de Oekraïne worden elk jaar zwakker. Maar ze staan niet op instorten, zoals eerder deze week is gemeld. Dat zei vandaag een woordvoerder van de kerncentrale.

NRC Webpagina's
8 JANUARI 1998


NRC Weekeditie voor het Buitenland

Nu ook los
verkrijgbaar in

Italië

Spanje

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)