U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Videotex geheel in handen van KPN

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 8 JAN. Internet- aanbieder Videotex Nederland (World Access / Planet Internet) komt geheel in handen van PTT Telecom. Zeven aandeelhouders die gezamenlijk 41 procent van de aandelen Videotex in handen hadden hebben hun pakket verkocht.

Dat is gisteren bekend gemaakt. Volgens directeur M. Meijer van Videotex zal zijn bedrijf met één aandeelhouder slagvaardiger kunnen opereren. Meijer verwacht dat Videotex (omzet 1996: 60 miljoen, 150 werknemers) de komende twee jaar in totaal 250 miljoen gulden zal investeren in nieuwe technologie, diensten die via Internet worden aangeboden en acquisities. Meijer ontkent een gerucht dat Videotex Nederlands derde Internetaanbieder The Internet Plaza zou willen overnemen. ,,Daarvoor moet u bij KPN zijn.'' Een woordvoerder van KPN zegt daarop: ,,Wij zijn altijd bereid om met marktpartijen te praten, maar met TIP zijn geen gesprekken gevoerd over een overname.''

Directeur Meijer van Videotex stelde vorig jaar een streefcijfer voor van 200.000 Internetabonnees voor eind 1997. Het bedrijf is op 150.000 uitgekomen. Volgens Meijer is een van de redenen daarvoor dat zijn bedrijf te kampen heeft gehad met technische storingen. Videotex kon de stormloop aan nieuwe abonnees niet aan. Dit was reden om zich bij de werving van nieuwe abonnees 'minder agressief' op te stellen. Ook de lancering in oktober van het besloten netwerk 'Het Net' door PTT Telecom was voor Videotex reden zich terughoudend op te stellen. ,,Het is onzin om elkaar intern te gaan beconcurreren'', aldus Meijer. Aan een groeivoorspelling voor dit jaar waagt hij zich niet.

Vorig jaar nog kondigde Meijer aan dat Videotex, dat in 1996 quitte speelde, binnen twee jaar naar de beurs zou kunnen gaan. Volgens Meijer is een beursgang echter voorlopig van de baan, omdat er met grootaandeelhouder KPN voldoende draagkracht is voor de benodigde investeringen.

De grootste aandeelhouders die hun belang aan PTT Telecom verkopen zijn ING en Rabobank (elk omstreeks 16 procent). Daarnaast verkopen ook de branche-organisatie Vecai van kabelbedrijven Philips, Alcatel, Alpinvest en NIB hun belangen.

Videotex is de moedermaatschappij van de vorig jaar gefuseerde Internet- aanbieders World Access en Planet Internet. World Access is gespecialiseerd in het aanbieden van toegang tot Internet, Planet richt zich vooral op de inhoud. De Website van Planet is de best bezochte van Nederland.

NRC Webpagina's
8 JANUARI 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)