U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    K O R T E   B E R I C H T E N  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Reeks fouten bij afwezigheid politie in Groningse wijk
GRONINGEN, 6 JAN. Een aaneenschakeling van fouten van verschillende personen was de oorzaak van het ontbreken van politie in de Groningse Oosterparkwijk tijdens ernstige rellen in de nacht van 30 op 31 december. Dat is de conclusie van een eerste politierapportage over de gebeurtenis, gisteravond gepresenteerd aan de Groningse gemeenteraad op een ingelaste vergadering van de raadscommissie voor veiligheid. Nog niet duidelijk is of het falen van de politie personele gevolgen krijgt.

Crisis in Azië laait weer op
AMSTERDAM, 6 JAN. Een run op Amerikaanse dollars heeft in Azië vanmorgen gezorgd voor een nieuwe serie van koersdalingen van valuta's. Ook de meeste aandelenbeurzen stonden op verlies. Een hernieuwde vlucht in Westerse obligatiemarkten bracht de rentes in de VS en Europa naar een nieuw laagtepunt. De rente op Nederlandse tienjaarsstaatsleningen zakte vanmorgen naar 5,14 procent, het laagste peil in meer dan 33 jaar. Goud zakte naar 281 dollar per troy ounce (31,1 gram), de laagste prijs in 18 jaar.

Nieuwe moorden gemeld in Algerije
ALGIERS, 6 JAN. Bij nieuwe moordpartijen, voornamelijk in dorpen in het westen van Algerije, zijn volgens Algerijnse kranten meer dan 160 burgers om het leven gekomen. Temidden van het toenemende geweld dringen diverse landen er opnieuw bij de regering op aan meer te doen om dit soort bloedbaden te voorkomen.

Financiën verzwijgt gegevens om euro
DEN HAAG, 6 JAN. Het ministerie van Financiën weigert financiële gegevens over 1997, waaronder het financieringstekort, bekend te maken. Het ministerie beroept zich op een Europese afspraak die is gemaakt om speculatie op de financiële markten te voorkomen over welke lidstaten deelnemen aan de monetaire unie. Op 31 december maakt Financiën altijd de balans op en het resultaat wordt in de eerste week van januari gepubliceerd. Dit jaar wil Financiën geen financiële gegevens bekend maken.

Knesset keurt begroting goed: geen crisis
TEL AVIV, 6 JAN. Het Israelische parlement, de Knesset, heeft gisteren met 58 tegen 52 stemmen bij één onthouding de begroting voor 1998 aangenomen. In politieke kringen was rekening gehouden met de mogelijkheid dat de regering-Netanyahu, na het aftreden van minister van Buitenlandse Zaken David Levy, bij de stemming over de begroting ten val zou komen.

Belgisch tekort fors omlaag
BRUSSEL, 6 JAN. Het Belgische financieringstekort over 1997 komt uit op 2,4 procent van het bruto binnenlands product. In 1993 was het tekort nog 7,1 procent. Het overheidstekort ligt met het cijfer van 2,4 procent ruim onder het criterium voor toetreding tot de Economische en Monetaire Unie (EMU).

Oproep tot actie tegen Koerden
BONN / DEN HAAG, 6 JAN. De Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Manfred Kanther, heeft Italië, Griekenland en Turkije gisteren opgeroepen strengere maatregelen te nemen tegen de toestroom van Koerdische vluchtelingen in West-Europa. De regeringsfractie VVD en oppositiepartij CDA willen opnieuw invoering van controles aan de Nederlandse grens, indien de toename van het aantal Koerden uit Italië niet wordt gestopt.

Kwartaalverlies voor Netscape
ROTTERDAM, 6 JAN. Het Internetbedrijf Netscape heeft beleggers gisteren verrast met de aankondiging van een verlies van 85 tot 89 miljoen dollar over het laatste kwartaal van 1997. De koers van het aandeel Netscape kelderde gisteren op de Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq met 21 procent.

Sonny Bono bij skiën omgekomen
ROTTERDAM, 6 JAN. De Amerikaanse politicus en ex-zanger Sonny Bono (62) is bij een ski-ongeluk in de Amerikaanse staat Nevada om het leven gekomen. Bono en zijn toenmalige vrouw werden in de jaren zestig wereldberoemd als het zangduo Sonny en Cher.

NRC Webpagina's
6 JANUARI 1998


NRC Weekeditie voor het Buitenland

Nu ook los
verkrijgbaar in

Italië

Spanje

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)