U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    K O R T E   B E R I C H T E N  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Overslag Rotterdam doorbreekt 300 miljoen ton
ROTTERDAM, 31 DEC. De Rotterdamse haven heeft dit jaar een record van 307,3 miljoen ton goederen overgeslagen, 5,2 procent meer dan vorig jaar. De overslag komt voor het eerst boven de 300 miljoen ton uit. Burgemeester Peper maakte deze cijfers vanochtend bekend tijdens de oudejaarbijeenkomst met de Havenvereniging in de Burgerzaal van het Rotterdamse stadhuis.

President Kenia beschuldigt eigen kiescommissie
NAIROBI, 31 DEC. Kenia's president Moi heeft gisteren de door hemzelf benoemde nationale kiescommissie beschuldigd van fraude. Bij het tellen van de stemmen is de spanning hoog opgelopen. Uit verscheidene delen van het land komen berichten over gewelddadigheden.

Ernstige rellen in Groningen
ROTTERDAM, 31 DEC. Een zestigtal jongeren heeft afgelopen nacht ernstige vernielingen aangericht in de Groningse wijk Oosterpark. Ze drongen drie huizen binnen, waarvan de bewoners niet thuis waren, vernielden een deel van het interieur, gooiden huisraad naar buiten en staken die in brand. De politie heeft nog niemand aangehouden, maar een politiewoordvoerder zegt dat dat de komende dagen zeker zal gebeuren. ,,We hebben enkele vandalen op het oog.''

Amsterdamse beurs beleefde ondanks fraude glorieus jaar
ROTTERDAM, 31 DEC. De Amsterdamse effectenbeurs heeft het allerbeste jaar in haar geschiedenis achter de rug. Zelfs de omvangrijke beursfraudezaak, die eind oktober aan het licht kwam, kan geen smet werpen op de glansrijke koersstijgingen van de afgelopen twaalf maanden. Het eerste jaar van Amsterdam Exchanges, het beursbedrijf dat begin dit jaar ontstond uit een fusie tussen de aandelen- en optiebeurs, kende een recordregen. Zowel omzetten als koersen bereikten niveaus die nog niet eerder waren vertoond. De beurswaarde van alle aandelen samen steeg dit jaar boven de 1 biljoen - 1.000 miljard - gulden. De Amsterdamse beurs staat nu negende op de wereldranglijst van de effectenbeurzen. De nummer één binnen Europa en van de wereld is Italië geworden met een rendement van liefst 55 procent. Zwitserland staat op de tweede plaats met een stijging van ongeveer 52 procent.

Bij varkenspest vallen kosten mee
DEN HAAG, 31 DEC. De kosten van de bestrijding van de varkenspest vallen veel lager uit dan waarmee minister Van Aartsen (Landbouw) deze zomer nog rekening had gehouden. Van de 3,9 miljard die de minister in zijn begroting voor 1998 heeft gereserveerd, hoeft wellicht slechts 3 miljard te worden uitgegeven. Dit blijkt uit berekeningen van het ministerie.

Politie beëindigt gijzeling Milaan
ROME, 31 DEC. Een gijzeling in een bank in Milaan is gisteravond beëindigd zonder dodelijke slachtoffers. Nadat de dader in de loop van de middag zijn gijzelaars vrijliet en een zelfgemaakte bom afgaf, werd hij overmeesterd. Twee agenten en de dader raakten daarbij licht gewond. De bank had de man een lening geweigerd. Hij vroeg een helikopter of een auto om daarmee bankbiljetten uit te strooien.

51 journalisten in 1997 omgekomen
ROTTERDAM, 31 DEC. Zeker 51 journalisten zijn in 1997 omgekomen bij de uitoefening van hun vak, elf meer dan in het jaar daarvoor. De meesten - 21 - kwamen om in Latijns Amerika. Dat heeft de Journalist Safety Service (JSS), een internationale databank en service-instituut voor de veiligheid van journalisten, gisteren bekendgemaakt.

Huisarrest voor Kenneth Kaunda
LUSAKA, 31 DEC. President Frederick Chiluba van Zambia heeft de gevangenschap van zijn voorganger, Kenneth Kaunda, omgezet in huisarrest. Chiluba kondigde aan dat Kaunda vandaag uit de gevangenis met streng regime, waar hij sinds eerste kerstdag verblijft, wordt ontslagen.

Volleybalteam verliest van België
ROTTERDAM, 31 DEC. Het Nederlands volleybalteam (mannen) heeft gisteravond verrassend een kwalificatieduel voor het Europees kampioenschap tegen België met 3-0 verloren. De olympisch kampioen maakt nog steeds kans op deelname aan het EK.

Vrouw langer vast
LEEUWARDEN, 31 DEC. Een 40-jarige vrouw uit Borne, verdacht van betrokkenheid bij de dood van de 26-jarige L. de Jong, blijft nog zeker 10 dagen in hechtenis.

NRC Webpagina's
31 DECEMBER 1997


NRC Weekeditie voor het Buitenland

Nu ook los
verkrijgbaar in

Italië

Spanje

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)