U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O  &   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S e l e c t i e


Televisie

Radio

T V   V O O R A F :
Nieuwsagenda voor 1998

PETER DE BRUIJN
In deze tijd van het eindeloze terugblikken heeft Nederland 3 ervoor gekozen vooruit te kijken. In een gezamenlijke productie met de BBC en het Amerikaanse publieke televisiestation PBS, naar een idee van het Britse weekblad The Economist, is op nieuwjaarsdag het 82 minuten durende programma De Wereld in 1998 te zien met ,,beredeneerde voorspellingen'' over wat de wereld het komende jaar te wachten staat.

Het programma blijkt vooral een voorbeeld van zogeheten agenda-journalistiek. De onderwerpen die worden behandeld staan voor volgend jaar op het programma. Zo zal in 1998 begonnen worden met de bouw van een internationaal permanent ruimtestation, in Europa wordt besloten welke landen de euro zullen invoeren, in China zal een groot aantal staatsbedrijven worden geprivatiseerd en in Frankrijk zal het WK voetbal worden gehouden. Ook sommige technologische ontwikkelingen, zoals mobiele telefonie per satelliet, laten zich voorspellen. Aan al deze onderwerpen wordt aandacht besteed, maar echt riskante voorspellingen zijn het niet.

Verreweg de meeste items zijn gemaakt door de Amerikanen, een aantal door de Britten en twee onderwerpen zijn door de VPRO en de VARA toegevoegd. Die zijn alleen in Nederland te zien. Het programma is ook 'ver-Nederlandst' door middel van de presentatie - hier in handen van Charles Groenhuijsen. Hij staat in een voortdurend draaiend en bewegend virtueel decor. (Dat had ook een voorspelling kunnen zijn: de virtuele decors zullen oprukken in televisieprogramma's.)

Vergeleken met wereldproblemen zoals aids, die in de rest van de uitzending worden behandeld, is de toekomst van het CDA natuurlijk buitengewoon onbelangrijk. Toch is dit item van de makers van het VARA-programma Zembla verreweg het aardigste deel. Oud-fractievoorzitter van het CDA W. Aantjes is nog altijd woedend over de manier waarop de vorige CDA-fractievoorzitter Heerma werd weggewerkt en hij veegt de vloer aan met De Hoop Scheffer. ,,Als Jaap de Hoop Scheffer bij de kabinetsformatie betrokken zou worden en hij kan minister van Buitenlandse Zaken worden, is hij weer weg'', voorspelt Aantjes. ,,Dat kan toch niet, de partij heeft dan in drie jaar tijd drie fractievoorzitters gehad.''

De duurbetaalde media-adviseur Dig Istha geeft zijn buurman in het Haagse Benoordenhout gratis advies hoe hij zijn imago van ballerige diplomaat kan bestrijden. Hij vindt De Hoop Scheffer een echte 'family man'. ,,Hij fietst naar het Binnenhof met een tas achterop met, bij wijze van spreken, een pakje brood erin. Ik vind hem een zeer Hollandse jongen.'' Het item over het CDA is ook een van de langste delen van De Wereld in 1998. Sommige andere onderwerpen worden in absurd kort bestek behandeld. Zo wordt de burgeroorlog in Afghanistan in 20 seconden afgedaan tijdens een rondgang langs brandhaarden in de wereld. In de andere Nederlandse inbreng in het programma probeert VPRO-medewerkster Britta Hosman te visualiseren wat er zou gebeuren als op 26 oktober 1998 door een combinatie van het einde van de herfstvakantie en gladheid de hele Randstad vast zou komen te staan in een 'verkeersinfarct'. Deze 'voorspelling' bestaat uit een aaneenschakeling van impressionistische beelden van files en fake- nieuwsberichten. Om zeven uur 's avonds: ,,Blijf in uw auto zitten totdat het Rode Kruis u weet te bereiken.'' Verdere informatie ontbreekt. Maar hoe waarschijnlijk is eigenlijk zo'n opstopping? Welke rampenplannen zouden dan in werking treden? ,,Het is een echt VPRO-filmpje geworden'', zegt Hosman in de VPRO-gids van deze week. Alleen vorm en nauwelijks inhoud, zou dat soms een typisch VPRO-filmpje zijn?

De Wereld in 1998, morgen, Ned.3, 22.10-23.15u.

NRC Webpagina's
31 DECEMBER 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)