U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    V O O R P A G I N A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Licht herstel Z-Korea na ingreep IMF

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 27 DEC. Zuid-Korea heeft versneld een krediet gekregen van 10 miljard dollar (20 miljard gulden) van het Internationaal Monetair Fonds en dertien Westerse industrielanden. De financiële markten in Zuid-Korea hebben gisteren positief gereageerd.

De koers van de nationale munt, de won, steeg met 18 procent ten opzichte van de dollar en de index van de beurs in Seoul steeg met 7 procent.

Zuid-Korea, het zwaarst getroffen land in de financiële crisis in Zuidoost-Azië, kreeg woensdag extra hulp van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en dertien Westerse industrielanden omdat de crisis begin deze week was verergerd. Het IMF geeft nog deze maand 2 miljard dollar vrij. De industrielanden stellen begin januari 8 miljard dollar beschikbaar. Nederland draagt 125 miljoen dollar bij. Korea heeft al meer dan 10 miljard dollar krediet gekregen van het IMF en de Japanse centrale bank. Herstel van de stabiliteit in Zuid-Korea is van groot belang voor de rest van de regio. De versnelde leningen zijn onderdeel van het hulppakket van in totaal 57 miljard dollar waarover eerder met het IMF overeenstemming was bereikt. Het land is in problemen gekomen omdat Koreaanse bedrijven voor tientallen miljarden dollars kortlopende schulden hebben bij buitenlandse schuldeisers. Een belangrijk deel moet op korte termijn worden afgelost.

Als de schuldeisers de vervaldatum zouden verschuiven ,,is er weinig aan de hand'', zegt de Nederlandse vertegenwoordiger bij het IMF, J. de Beaufort Wijnholds. ,,De totale schuld van Zuid-Korea is gezien de omvang van de economie van het land niet opvallend groot.'' Zes Amerikaanse banken hebben aangekondigd te onderzoeken hoe zij een bijdrage kunnen leveren aan de hulpactie.

In ruil voor de versnelde hulp heeft Zuid-Korea beloofd de economie in hoog tempo te hervormen. Het IMF en de Westerse industrielanden hebben aangedrongen op aanpassingen op macro-economisch niveau. Korea moet de handel met het buitenland liberaliseren, de regels op de arbeidsmarkt versoepelen, de binnenlandse kapitaalmarkt openstellen voor buitenlandse partijen en een sanering van de financiële sector doorvoeren. Ook is de rente scherp verhoogd om de waarde van de won te stabiliseren. Korea zal daarnaast de mogelijkheid verruimen voor buitenlandse bedrijven om een fors belang te nemen in Koreaanse bedrijven.

NRC Webpagina's
27 DECEMBER 1997



Domicilie Cover

Domicilie,
voor wie zich vestigt in het buitenland.

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)