U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O  &   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S e l e c t i e


Televisie

Radio

F I L M   V O O R A F :
Great Moments in Aviation

HENK VAN GELDER
Dat de hoofdpersoon in de BBC-film Great Moments in Aviation nogal opzichtig de naam Gabriel Angel draagt, is natuurlijk geen toeval. Niets is toevallig in het werk van de Engelse schrijfster Jeanette Winterson, en dus ook niet in het script dat ze schreef voor de tv-film die dinsdagmiddag wordt uitgezonden door de VARA - als een aardigheidje voor de feestdagen, maar ondanks de Nederlandse titel Gabriëls droom is vliegen is er voor kinderen weinig aan te beleven. Winterson is nu eenmaal niet het type voor het eenduidige avonturenverhaal dat achter die kinderprogramma-achtige titel lijkt schuil te gaan.

Gabriel Angel heeft een grootvader die als vliegenier in de hemel verdween. Nu wil ze zelf proberen te vliegen, misschien zelfs letterlijk, maar in elk geval in overdrachtelijke zin. Om die reden heeft ze zich op een somptueus cruise-schip ingescheept, en de reis gaat naar Engeland, ,,het beloofde land'', waar ze haar vleugels volledig hoopt uit te slaan.

Maar niets is hier zoals het lijkt, want op haar witte sokjes en met haar onschuldige blik raakt Gabriel (gespeeld door Rakie Ayola) verstrikt in het web van de door gehaaide Engelse acteurs als Vanessa Redgrave, Jonathan Pryce en John Hurt opgeroepen mysteries. Daarin gaat het over persoonsverwisselingen, kunstvervalsingen, illusies, dromen, een vleugje God en een beetje lesbische liefde, enfin, alle thema's waarmee Jeanette Winterson sinds haar verrassende (en door de BBC prachtig verfilmde) debuut Oranges are not the only fruit graag speelt.

,,Je keert altijd terug naar wat je gevormd heeft'', zei de schrijfster begin dit jaar in deze krant. ,,Dat gevoel van God, dat gevoel van mysterie, dat raak je niet kwijt. Het doordrenkt al mijn werk.'' En het doordrenkt ook Great Moments in Aviation. Aanvankelijk lijkt het mysterie zich alleen af te spelen op het niveau van een thriller (is er een moord gepleegd en zo ja, wie was de dader?), maar gaandeweg neemt het ook een hogere vlucht. Zonder het zo te bedoelen woelt Gabriel Angel tijdens de lange zeereis in iedereen de waarheid los. Het gevolg is een intrigerend en soms ook wel charmant sprookje, dat bij vlagen zoetelijk en bijna larmoyant wordt, en ten slotte zelfs een ontknoping krijgt die een gemiddelde aflevering van Love boat niet zou misstaan.

Great Moments in Aviation (Beeban Kidron, 1993, GB), VARA, dinsdagmiddag, Ned.3, 14.01-15.32u.

NRC Webpagina's
27 DECEMBER 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)