U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    E C O N O M I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  


Jiang wil handhaving van sociale stabiliteit


PEKING, 27 DEC. De president van China, Jiang Zemin, heeft de politie de opdracht te geven meer actie te ondernemen om de sociale stabiliteit in het land te bewaren. Het staatshoofd is vooral bang dat de noodzakelijke herstuctureringen bij de grote staatsondernemingen miljoenen werknemers hun baan gaan kosten. Dat zou een golf van onrust in het land kunnen veroorzaken.

Mocht China bij een versnelling van zijn economische hervormingen er niet in slagen de sociale rust te bewaren, dan kunnen alle resultaten die de Volksrepubliek onlangs op economisch terrein heeft bereikt, verloren gaan, zo waarschuwde de leider in zijn toespraak op een nationale conferentie over handhaving van wetten.

,,Stabiliteit is een eerste vereiste voor hervorming en ontwikkeling'', zei Jiang Zemin volgens het Volksdagblad, de spreekbuis van de communistische partij. ,,Zonder stabiliteit, zouden we niets bereiken en zouden we dat wat we bereikt hebben kwijtraken.'' De president onderstreepte dat 1998 een belangrijk jaar zal zijn om de geest van het vijftiende parijgcongres te verwezenlijken.

Tijdens dit congres in september heeft Ziang, die tevens leider is van de communistische partij, een aantal plannen laten aannemen die de industriële staatssector drastisch moet herstructureren. Tal van bedrijven met enorme hoeveelheden werknemers draaien met verlies. Daaraan moet een einde komen door samenvoegingen, faillissementen of verkoop.

Volgens economen vormen de verliesmakende staatsbedrijven de Achilles-hiel van de Chinese economie. Zij zijn een zware last voor de staatsbanken die gedwongen zijn kredieten te verschaffen.

Verschillende ministeries hebben al eerder bij grote staatsconcerns aangedrongen honderdduizenden banen te schrappen. Vooral in de staalsector, de steenkolenindustrie en de machinebouw zouden de kosten omlaag moeten. Dat is lang niet overal gelukt. Vaak zeggen hoge regeringsfunctionarissen wel het eens te zijn het idee van faillisementen, maar willen ze niets weten van het ontslag van werknemers. Zij laten hen liever omscholen of nemen hen op andere werkplekken opnieuw in dienst.

Dit jaar is China in de provincies een paar keer geconfronteerd met protestacties. Dat gold met name Sichuan waar honderden mensen de straat op gingen om uitbetaling van hun achterstallige pensioenen te eisen.

(Reuter)

NRC Webpagina's
27 DECEMBER 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)