U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    V O O R P A G I N A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Carlos 'De Jakhals' krijgt levenslang


PARIJS, 24 DEC. Ilich Ramirez Sanchez, beter bekend als de terrorist Carlos en 'De Jakhals', is vannacht door een Parijse rechtbank veroordeeld tot levenslang wegens de moord in 1975 op twee (ongewapende) agenten van de Franse geheime dienst en een Libanese informant.

Voorafgaand aan de uitspraak van de rechtbank maakte Carlos zeer uitvoerig gebruik van zijn recht op een laatste woord. In een meer dan twee uur durende monoloog bestempelde hij zich tot 'politiek gevangene' en zei hij dat ,,de mensheid'' verwikkeld is in ,,een wereldoorlog, op leven en dood, tegen de McDonaldisering''. Hij zei dat zijn acties tegen ,,het wereldzionisme'' honderden miljoenen dollars hebben opgeleverd voor de strijd van de Palestijnen tegen Israel, ,,de eerste terroristische staat van de geschiedenis''. ,,Als iemand dertig jaar strijdt wordt veel bloed vergoten - het mijne en dat van anderen. We hebben nooit iemand gedood voor geld, maar voor de zaak - de bevrijding van Palestina'', aldus Carlos. Hij zei in Parijs geen gerechtigheid te verwachten; voor mensen die ,,uit liefde voor de revolutie en uit liefde voor rechtvaardigheid handelen'' is die niet weggelegd. ,,Er is voor mij geen wet.'' Hij zei niet bang te zijn ,,nog veertig of vijftig jaar'' in de gevangenis te moeten zitten. Eerder hadden zijn advocaten het proces ,,stalinistisch'' genoemd.

De 48-jarige Carlos, die wordt verdacht van betrokkenheid bij tientallen terroristische aanslagen waarbij zeker tachtig doden vielen, was in 1992 in verband met deze zaak al bij verstek veroordeeld tot 30 jaar cel. Maar volgens de Franse wetgeving moet er een nieuw proces komen als de verdachte alsnog opduikt. Door levenslang te eisen wilde de officier van justitie voorkomen dat Carlos ooit nog op vrije voeten komt. ,,De aard van de straf moet in overeenstemming zijn met die van het misdrijf'', aldus de aanklager, die vooral het feit dat de slachtoffers ongewapend waren en van dichtbij door het hoofd werden geschoten zwaar liet tellen.

Advocaat Francis Szpiner van S.O.S. Attentats, een organisatie die zich inzet voor slachtoffers van terrorisme, hield Carlos voor dat in dit proces de Carlos-mythe was doorgeprikt. ,,U hebt u verdedigd als een kippendief en niet als een revolutionair'', aldus Szpiner.

De verdediging van Carlos heeft gedurende het proces bij herhaling aangedrongen op het horen van ooggetuigen van de aanslag. Maar volgens de aanklagers was het onmogelijk om de getuigen, allen jonge Latijns-Amerikanen die in de jaren zeventig in Parijs studeerden, te vinden. Hij beriep zich op hun verklaringen van vlak na de aanslag en op brieven en kaarten waarin Carlos aan vrienden de aanslag zou hebben bekend. Een vriendin die in het verleden getuigde dat Carlos haar had verteld de aanslag te hebben gepleegd, trok die verklaring later in.

In hun slotpleidooi stelden de advocaten van Carlos gisteren dat het hele proces niet rechtsgeldig was. Het zou uitsluitend zijn gebaseerd op oud en niet opnieuw gecontroleerd bewijsmateriaal. De ooggetuigen zouden zijn gemarteld om tot hun verklaringen te komen en de moorden waarvoor Carlos is veroordeeld zouden zijn gepleegd door de Franse geheime dienst. Diplomaten die in de jaren zeventig zouden zijn gehoord, zouden hebben gelogen en brieven zouden zijn vervalst. (AP, AFP)

NRC Webpagina's
24 DECEMBER 1997



Domicilie Cover

Domicilie,
voor wie zich vestigt in het buitenland.

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)