U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    V O O R P A G I N A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Nederlandse basis in Bosnië bestookt

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 20 DEC. Bij een aanslag met een handgranaat op een basis van Nederlandse SFOR-troepen in Busovaca, in Centraal-Bosnië, zijn gisteravond twee Nederlandse militairen lichtgewond geraakt.

De aanslag komt een dag nadat een speciale eenheid van Nederlandse troepen twee van oorlogsmisdaden verdachte Kroaten arresteerde in de stad Vitez. Dat leidde tot grote woede onder de merendeels Kroatische bevolking, die protestdemonstraties organiseerde. Busovaca, op zo'n twintig kilometer van Vitez, ligt eveneens in het Kroatische deel van Bosnië.

Volgens een SFOR-woordvoerder in Banja Luka, de Britse majoor Paul Young, gooiden onbekenden gisteravond rond kwart over zeven een handgranaat over de muur van de basis. Volgens woordvoerder H.Schönau van het Nederlandse ministerie van Defensie liepen de twee soldaten door rondvliegende scherven 'schrammetjes' op, waarvoor zij ter plekke zijn behandeld. De twee, van wie hij de naam en rang niet wilde noemen, zijn niet zwaar genoeg gewond om te worden gerepatrieerd.

Na de aanslag is de basis in de hoogste staat van paraatheid gebracht en zijn verscheidene SFOR-eenheden een onderzoek begonnen om de schuldigen te vinden. 'Conditie rood' werd van kracht. Dat betekent onder meer een verscherpte bewaking, de verplichting tot het dragen van helm en kogelwerend vest en een verbod op cafébezoek buiten het kampement. De Nederlandse woordvoerder, die weigerde een verband te leggen met de arrestatie van de vermeende oorlogsmisdadigers in Vitez, zei de aanslag ,,niet als iets ernstigs'' te beschouwen.

SFOR-woordvoerder Young, gisteravond telefonisch geraadpleegd, zei tegenover deze krant het incident echter ,,zeer serieus'' te nemen, ,,zoals elke zaak waarbij munitie in het spel is, al staan we niet op het punt in paniek te raken''. Ook Young wilde geen verband leggen met de arrestatie van de Kroaten in Vitez, maar volgens hem ,,ligt het voor de hand daarover te speculeren''. In Banja Luka is een regionaal hoofdkwartier gevestigd van de NAVO-vredesmacht SFOR in Bosnië, waaronder de Nederlandse transportcompagnie in Busovaca ressorteert.

In het noorden van Bosnië en rond Sarajevo zijn al enige tijd bijzondere veiligheidsmaatregelen van kracht, in verband met oplopende spanning tussen moslims en Kroaten. De maatregelen zijn verscherpt wegens het bezoek van de Amerikaanse president Bill Clinton aan Bosnië, maandag.

Gisteren werd in een buitenwijk van Sarajevo, waar Clinton onder meer met de Bosnische president Alija Izetbegovic en zal spreken, een tijdbom van tien kilo ontmanteld. De bom was geplaatst bij een katholieke kerk. Donderdag maakte Clinton bekend dat Amerikaanse troepen voor onbepaalde tijd van de multiantionale vredesmacht in Bosnië deel zullen uitmaken, omdat het risico bestaat dat het land weer in oorlog zal raken. Een van de twee donderdag in Vitez gearresteerde Kroaten, Anto Furundzija, heeft gisteren tegenover het VN-tribunaal in Den Haag verklaard onschuldig te zijn. De ander, Vlatko Kupreskic, raakte bij zijn arrestatie gewond en verblijft in het ziekenhuis van de Scheveningse gevangenis. Het tribunaal stelde drie andere Kroaten gisteren wegens gebrek aan bewijs op vrije voeten.

NRC Webpagina's
20 DECEMBER 1997



Domicilie Cover

Domicilie,
voor wie zich vestigt in het buitenland.

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)