U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

HMG stuurt ook rest van directie weg

Door onze redacteur JACO ALBERTS
AMSTERDAM, 20 DEC. Na het ontslag van topman Huib Boermans en Henri Roemer bij de Holland Media Groep (HMG), het bedrijf achter RTL4, RTL5 en Veronica, verdwijnen nu ook de overgebleven twee directieleden, Patrick Tillieux en Willem van der Meer de Walcheren.

Zij moeten vertrekken omdat de nieuwe topman Pieter Porsius en de aandeelhouders met een schone lei willen beginnen. Verscheidene bronnen binnen HMG bevestigen dat Tillieux en Van der Meer de advocaat mr A. Asscher uit Den Haag in de arm in hebben genomen om hun zaak te behartigen. Die zou nu spreken met juristen van de aandeelhouders van HMG over een afvloeiïngsregeling voor beide directieleden per 1 februari. Dat is een maand na het aantreden van de nieuwe topman Porsius, nu nog bestuursvoorzitter van het facilitaire bedrijf NOB. Asscher wil ,,bevestigen noch ontkennen'' dat hij beide directeuren als cliënt heeft. Ook HMG wil niets over de kwestie zeggen.

Met het vertrek van Tillieux en Van der Meer zal iedereen van de oorspronkelijke vierkoppige directie van het mediabedrijf vervangen zijn. In de zomer brak bij het bedrijf een bestuurlijke crisis uit toen bleek dat bestuursvoorzitter Huib Boermans en bestuurssecretaris Henri Roemer zich schuldig hadden gemaakt aan belangenverstrengeling. De aandeelhouders van HMG, uitgever VNU, het Luxemburgse mediabedrijf CLT en de vereniging achter Veronica zetten de beide directeuren onmiddellijk op non-actief.

De bestuurlijke crisis hield echter aan omdat de drie aandeelhouders het aanvankelijk niet eens konden worden over de opvolging van Boermans. Porsius, over wiens benoeming na maanden overeenstemming werd bereikt, gaf meteen al te kennen met een geheel nieuwe directie te willen beginnen. Op dat moment leek het echter juridisch niet mogelijk op korte termijn van beide directeuren af te komen.

Binnen HMG bestaat grote onrust over de komst van Porsius: ,,Er is grote onzekerheid'', zegt een medewerker. ,,Het gonst van de geruchten. Nogal wat mensen zijn bang dat het hier bijltjesdag gaat worden.'' Een andere ingewijde binnen het bedrijf relativeert dat weer: ,,Mensen die bang zijn voor een bijltjesdag, hebben dat meestal aan zichzelf te wijten.'' HMG belandde vorig jaar diep in de rode cijfers mede als gevolg van waardeloos geworden programma's die moesten worden afgeschreven. Dit jaar zijn de resultaten beter, volgens sommigen echter niet goed genoeg: ,,Tillieux en Van der Meer hebben de kans gehad het stuur te grijpen'', zegt de ingewijde. ,,Maar ze hebben dat niet gedaan.'' Zo wordt er binnen het bedrijf gerefereerd aan de ,,blunder'' van de huidige directie om geen advies in te winnen bij de ondernemingsraad over de ingrijpende reorganisatie van de sportredactie.

NRC Webpagina's
20 DECEMBER 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)