U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    S P O R T  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Ritsma laat kernploeg ver achter zich

Door onze redacteur WARD OP DEN BROUW
HEERENVEEN, 19 DEC. Rintje Ritsma heeft zich gisteravond bij de Nederlandse kampioenschappen afstanden in Heerenveen als eerste Nederlandse schaatser verzekerd van deelname aan de Olympische Winterspelen. Op overtuigende wijze won de privé-rijder de 5.000 meter. De kernploegleden Ids Postma en Bob de Jong stelden gisteravond teleur. ,,Ik heb een hele slechte sportdag'', zei een ontgoochelde bondscoach Henk Gemser.

Doordat Postma slechts zesde werd, moet hij morgen op de 1.500 meter veel tijd goedmaken om zich nog te kunnen plaatsen voor de Europese kampioenschappen, over een maand in Helsinki. De regerend Europees- en wereldkampioen was niet genomineerd voor de olympische vijf kilometer, wel voor de 1.500 meter en de tien kilometer. Op die afstanden zijn achtereenvolgens zaterdag en zondag startplaatsen voor Nagano te verdienen.

Bob de Jong was wel genomineerd voor de vijf kilometer en kon zich met een plaats bij de eerste kwalificeren voor de Spelen. Maar omdat Jelmer Beulenkamp in een rechtstreekse confrontatie achthonderdste van een seconde sneller was, moet De Jong tot begin volgende week wachten of hij al dan niet door de sportkoepel NOC*NSF voor Nagano wordt aangewezen. ,,Ik ga daar wel van uit'', zei hij met meer hoop dan overtuiging in zijn stem.

Beulenkamp, wereldkampioen bij de junioren, was gisteravond weliswaar een fractie van een seconde sneller, maar bij de drie wereldbekerwedstrijden in Berlijn, Heerenveen en Hamar draaide De Jong steeds in de internationale top mee. Twee weken geleden bezat hij met 6.33,58 minuut zelfs even een wereldrecord op de vijf kilometer, totdat Gianni Romme met 6.30,33 hem voorbij ging.

De Jong stelde vast dat hij in het weekeinde veel krachten had verspeeld op de vijf kilometer bij de worldcupwedstrijden in Hamar. ,,Ik had daar niet voluit moeten gaan'', zei hij berouwvol. Bovenal liet De Jong zich gisteren van de kook brengen door de snelle start van Beulenkamp, die hij ,,een outsider'' noemde. ,,Dat heeft me verrast en dat brak me op.'' De stayer raakte uit balans. ,,De spanning hier is een andere dan de spanning op grote kampioenschappen'', onderstreepte de man die er vooraf niet aan twijfelde dat hij zich rechtstreeks zou plaatsen voor de Spelen. ,,Ik was gespannen, maar niet geconcentreerd.''

Romme ontbrak gisteravond wegens ziekte in Heerenveen. Zondag zal de grieppatiënt ook de 10.000 meter aan zich voorbij moeten laten gaan. De Brabander zal op grond van zijn prestaties eerder in het seizoen wel worden aangewezen om in Nagano in elk geval de vijf kilometer te rijden.

De verrassende nummer twee Jelmer Beulenkamp, twintig jaar oud en lid van Jong Oranje, bepleitte een herkansing. ,,Ik vind dat degene die het hardst heeft gereden naar de Spelen moet. Of ik dat een tweede keer ook kan? Laten we dat maar uitvechten.''

In een skate off met De Jong wil hij alsnog een startplaats voor Nagano afdwingen. De Jong noemde zo'n duel 'onzin'.

Ritsma was de eerste topper die gisteravond voor de vijf kilometer aan de start verscheen. Bij de loting was tot zijn frustratie een dag eerder bepaald dat zijn concurrenten Postma, Falko Zandstra en Bob de Jong na hem zouden starten. Zij zouden zich daarmee op de tijd van Ritsma kunnen richten. Zijn 6.34,03 minuut, een persoonlijk record, bleek echter onbereikbaar, waardoor Ritsma zich Nederlands kampioen op de 5.000 meter mocht noemen. ,,Dit was een race zoals ik 'm wilde hebben, maar het kan nog sneller.'' Met zijn overwinning kwalificeerde hij zich voor deelname aan de vijf kilometer bij de Winterspelen.

Ritsma had naar eigen zeggen verwacht dat hij zich zou kwalificeren voor de Spelen in Nagano, maar het kwam voor hem als een verrassing dat de verschillen met zijn opponenten zo groot waren. Dat hij zich plaatste voor de Winterspelen stelde hem gerust. Ritsma heeft nog meer ijzers in het vuur. In het weekeinde probeert hij zich te kwalificeren voor de 1.500 en de 10.000 meter. Van spanning op de 5.000 meter was geen enkele sprake. ,,Elke keer dacht ik: weer eentje minder'', zei Ritsma over de rijders die in de drie ritten na hem reden. Een voor een bleken ze langzamer. Postma miste vorm en kwam niet in zijn ritme. Toen na 3.400 meter de tijd van Ritsma onbereikbaar bleek, gaf bondscoach Gemser hem het sein om gas terug te nemen. ,,Ik was heel erg gretig'', zei Postma over zijn instelling voor de race. ,,Misschien wel te gretig.'' Zijn diagnose was simpel: ,,Ik had het vandaag gewoon niet.''

Gemser straalde verslagenheid uit. ,,Zoiets als vandaag zie je niet aankomen. Wat ze op het ijs hebben gelegd is onvoldoende'', zei hij over zijn pupillen. ,,Ik had eerder het tegenovergestelde verwacht. Het was niet vanzelfsprekend dat we Ritsma zouden verslaan, maar dat we niet in de buurt zouden komen, dat stoort me hogelijk.'' Ritsma ging gisteravond met een glimlach naar bed. ,,Tot nu toe loopt alles zoals gepland.''

NRC Webpagina's
19 DECEMBER 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)