U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    E C O N O M I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  


Andere opzet AOW-fonds scheelt 80 mld

Door onze redacteur MAARTEN SCHINKEL
ROTTERDAM, 19 DEC. Door de toekomstige vergrijzingsuitgaven te financieren met beleggingsinkomsten uit extra uit te geven staatsleningen, beschikt de overheid in de toekomst over ruim 80 miljard gulden meer dan bij de huidige opzet voor een AOW-fonds van het kabinet.

Dat is het resultaat van een onderzoek van de Rabobank, dat volgende week wordt gepubliceerd. In de huidige opzet, die begin volgend jaar door de Tweede Kamer wordt behandeld, doneert het kabinet jaarlijks een bedrag aan het 'AOW-fonds'. Dit jaar is dat 750 miljoen gulden, volgend jaar 1,5 miljard gulden. Het bedrag wordt in de jaren daarna telkens met 250 miljoen gulden opgevoerd tot de storting uiteindelijk 7 miljard gulden bedraagt in het jaar 2020. Het geld wordt de staat in de tussentijd rentedragend ter beschikking gesteld. Omdat het rendement van het AOW-fonds in feite neerkomt op het niet-lenen van geld, maakt de overheid er een rendement op dat gelijk staat aan de rente van rond de 6 procent die zij kwijt zou zijn geweest. Zo berekend, bevat het fonds in 2020 173 miljard gulden.

Eerder is er al op gewezen dat, indien het AOW-fonds een werkelijk fonds was dat net als een pensioenfonds zou beleggen in een mix van obligaties, onroerend goed en aandelen, een hoger rendement zal hebben. Bij een verwacht rendement van 8 procent zou het fonds in 2020 volgens de Rabo 214 miljard gulden bevatten.

Rabo-economen komen nu met een nieuwe 'hefboomvariant'. Volgens de bank kan het rijk met de uitgifte van staatsleningen nu al een veel omvangrijker fonds stichten. Als de overheid in het eerste jaar 12,5 miljard gulden leent, dan kost dat de staat rond de 750 miljoen gulden aan rente, even veel als de eerste donatie die is gepland in de nu lopende opzet van het kabinet. Het jaar daarop kan nog eens 12,5 miljard gulden worden geleend, waarmee de rente-afdracht uitkomt op 1,5 miljard. Dat bedrag is dan weer gelijk aan het bedrag dat het kabinet in jaar twee, 1998, aan donatie aan het AOW-fonds wilde uitgeven. Door de extra donatie van 250 miljoen waarmee het bedrag elk jaar wordt opgehoogd, aan te wenden als rentebetaling op een extra lening, leent de staat uiteindelijk 116,7 miljard gulden.

Hoewel ook hier, net als bij de 'pensioenfondsvariant', wordt gerekend met een beleggingsrendement van gemiddeld 8 procent, veroorzaakt het hefboomeffect een veel hogere eindsom, van 372,4 miljard gulden. De opgebouwde schuld van 116,7 miljard wordt daar in 2020 in één keer mee afgelost, zodat een AOW-pot van 255,7 miljard gulden resteert. Dat is 41 miljard meer dan als het AOW-fonds een pensioenfonds-opzet zou hebben. Het is zelfs 82 miljard meer dan de nu lopende kabinetsvariant van het AOW-fonds.

Probleem is wel dat de methode nadelig is voor de staatsschuldquote. Die valt er ongeveer 5 procent hoger door uit. Een goedkeuring vooraf door de Europese Commissie, waardoor er geen conflict ontstaat met Europese regels die een hogere staatsschuldquote verbieden, zal dan nodig zijn.

NRC Webpagina's
19 DECEMBER 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)