U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    V O O R P A G I N A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Nederlands team arresteert Kroaten

Door onze diplomatiek redacteur
DEN HAAG, 18 DEC. Een speciaal daarvoor ingevlogen Nederlandse eenheid van mariniers en commando's heeft afgelopen nacht twee van oorlogsmisdaden verdachte Bosnische Kroaten aangehouden nabij het Bosnische stadje Vitez.

De eenheid, die een sleutelrol bij de operatie speelde, kreeg bij de geslaagde SFOR-operatie te land en in de lucht steun van Amerikaanse en Britse kant. De militairen zouden direct na de actie het operatiegebied hebben verlaten.

Aangehouden werden de 27 jaar oude Anto Furundzija en de 39-jarige Vlatko Kupreskic. Beiden worden verdacht van deelname aan de moordpartij in 1993 in Ahmici in de Lasva-vallei. Toen werden 103 mosliminwoners van Ahmici, onder wie 33 vrouwen en kinderen, vermoord. De twee mannen werden gezocht door het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag, Furundzija op een geheime - 'verzegelde' - aanklacht, Kupreskic op een openbare. In een vuurgevecht tijdens de arrestatie werd Kupreskic, die zelf het vuur had geopend met een geweer, getroffen in borst, arm en been. Hij is na verpleging naar Den Haag overgebracht. Zijn toestand zou stabiel zijn. Furundzija is vanmorgen ook naar Nederland overgevlogen en ingesloten in het het huis van bewaring in Scheveningen. Van de SFOR-militairen is niemand gewond geraakt.

Minister Voorhoeve (Defensie) noemde de actie vanmorgen ,,buitengewoon professioneel uitgevoerd''. Hij ziet haar als ,,een welverdiende opsteker'' voor de Nederlandse militairen in Bosnië en de gehele vredesmissie daar. Defensie wil geen mededelingen doen over de omvang en samenstelling van de SFOR-eenheid die de actie uitvoerde. Dat houdt verband met eventuele repercussies en met toekomstige aanhoudingen in het gebied, zei een woordvoerder van Defensie vanmorgen. Er zijn wel ,,passende maatregelen'' genomen voor de veiligheid van in Bosnië verblijvende Nederlanders.

De actie viel ,,in het Nederlandse operatiegebied'' en was voorbereid in opdracht van NAVO-opperbevelhebber Wesley Clark en met medeweten van secretaris-generaal Solana door SFOR Kupreskic' naam staat op de verdachtenlijst van het Joegoslavië-Tribunaal sinds 1995. Zijn eveneens verdachte neven Zoran en Mirjan zitten al twee maanden vast in Scheveningen. Zij hadden zich in oktober vrijwillig bij het Tribunaal gemeld. In Vitez hebben vandaag woedende Kroaten de stad geblokkeerd uit protest tegen de arrestaties. Kupreskic' vrouw zei dat de SFOR-soldaten zich bij de aanhouding ,,als beesten'' hebben gedragen. Ze hadden de toegangspoort tot het huis opgeblazen en traangasgranaten gegooid. Ze hadden haar handboeien omgedaan en de hond van de familie verwond.

NRC Webpagina's
18 DECEMBER 1997



Domicilie Cover

Domicilie,
voor wie zich vestigt in het buitenland.

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)