U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    V O O R P A G I N A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Impuls voor technische en bètastudies

Door onze redacteur FREDERIEK WEEDA
ROTTERDAM, 5 DEC. Om te voorkomen dat een tekort aan ingenieurs ontstaat richten overheid en bedrijfsleven een organisatie op die technische en bètastudies aantrekkelijker moet maken. Voor dit nog vertrouwelijke vierjarenplan trekken ze gezamenlijk tachtig miljoen gulden uit.

Het is een initiatief van de ministers Wijers (Economische Zaken), Ritzen (Onderwijs) en Melkert (Sociale Zaken) en de werkgeversorganisaties VNO/NCW en MKB-Nederland. Vertegenwoordigers van het hoger onderwijs, de vereniging van universiteiten VSNU en de HBO-raad, en van het middelbaar beroepsonderwijs, de BVE-Raad, participeren ook.

Steeds minder studenten kiezen voor een technische studie, terwijl de vraag naar technici toeneemt. Namens de technische universiteiten (TU's) van Delft, Eindhoven en Twente noemde de Twentse rector-magnificus, F. van Vught, de tekorten eerder ,,alarmerend''. De TU's verwachten in het jaar 2000 een tekort aan ingenieurs in informatica, civiele en elektrotechniek, scheikunde en werktuigbouwkunde. De TU's besteden dit studiejaar zelf 2,2 miljoen gulden aan extra studiebeurzen om technische studenten te werven. Vergeleken met andere Westerse landen hebben Nederlandse schoolverlaters weinig belangstelling voor exacte studies, zo meldde het CBS vorig jaar. Hier studeert één op de zestien studenten techniek tegen één op de vijf in Duitsland en één op de zes in Zweden.

De nieuwe organisatie moet bedrijven in de technische branche en technische opleidingen dichter ,,bij elkaar brengen'', zodat het onderwijs aansluit op de eisen van de arbeidsmarkt, zegt C. Hoogendijk, die namens MKB-Nederland meedoet aan het project.

De Delftse hoogleraar grondmechanica, prof. A. Verruijt, die dit jaar de daling van het aantal technische studenten onderzocht, beschouwt het initiatief als een ,,erkenning van de zorgen die met name het bedrijfsleven heeft. Diverse technische bedrijven kampen nu al met een tekort''. Minister Ritzen kritiseerde het rapport van Verruijts Commissie, omdat volgens hem de belangstelling voor techniek overal daalt. De commissie had volgens hem niet bewezen dat de daling in Nederland is toe te schrijven aan nationale invloeden. Verruijt hoopt dat de nieuwe organisatie haar geld niet alleen besteedt aan tv-spotjes en affiches. ,,De studieprogramma's van met name natuurkunde, scheikunde en wiskunde kunnen interessanter worden door minder in zichzelf gekeerd te zijn'', zegt hij. ,,Die studies zouden meer kunnen opleiden voor de toepassingen in de praktijk dan voor onderzoek.''

NRC Webpagina's
5 DECEMBER 1997



Domicilie Cover

Domicilie,
voor wie zich vestigt in het buitenland.

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)