U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    O P I N I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

H O O F D A R T I K E L :
Integriteit


DRIE JAAR GELEDEN werd het werk van een interne vertrouwensman voor normafwijkend gedrag bij het politiekorps Rotterdam-Rijnmond overgeheveld naar een nieuw Bureau interne zaken. De scheidende confidential officer verklaarde openlijk ,,geschokt'' te zijn door de omvang die corruptie en aanverwante vormen van normoverschrijding bij de politie hadden aangenomen. Op een inderhaast belegd persgesprek onderstreepte de korpsbeheerder, burgemeester Peper van Rotterdam, zich niet te herkennen in verhalen over corruptie aan de lopende band.

Inmiddels blijkt de Rotterdamse korpsbeheerder gealarmeerd genoeg te zijn geraakt om voor de zomer een brandbrief te sturen naar minister Dijkstal (Binnenlandse Zaken) over ,,verontrustende ontwikkelingen die met kracht een halt moet worden toegeroepen''. Het Bureau interne zaken had inmiddels een werkvoorraad van 154 zaken. Nu is het de nieuwe korpschef Lutken - aangetreden na de afgebrande oud-generaal Brinkman - die sussend opmerkt dat de Rotterdamse politie niet een poel des verderfs is.

DE ONTDEKKING van een miljoenenfraude bij het Amsterdamse parkeertoezicht illustreert dat de problemen inderdaad niet beperkt blijven tot de Maasstad en omgeving. De 35 ontslagen wegens wangedrag (waarvan tien voorwaardelijk) in de afgelopen jaren dienen bovendien te worden gezien in het perspectief van een groot korps van circa 5.000 leden. Toch passen er vraagtekens bij de traditionele reflex om een aantal rotte appels uit de mand te vissen. Is er ook niet iets aan de hand met de mand zelf? Appels worden slechts rot in een bepaalde omgeving. Brinkman noteerde tijdens zijn korte ambtsperiode dat de ontsporingen een voedingsbodem hebben in groepsculturen en dat de leiding onvoldoende aandacht heeft voor integriteitsproblemen binnen de organisatie.

Lutken heeft ook al ,,een groot integriteitsproject in gang gezet''. Dat is geheel in lijn met Dijkstal, die jarenlang heeft aangedrongen op een algemene gedragscode voor de politie. Als het om het identificeren van kwetsbare functies binnen de politie gaat, ziet hij overigens opeens allerlei privacybezwaren. De bewindsman onderstreept ook graag het verband met de bredere integriteitsproblematiek in het hele openbaar bestuur. Verbreding dient echter niet te leiden tot vervaging van de probleemstelling. Bij alle 570 gemeenten worden volgens een onderzoek van de Vrije Universiteit jaarlijks 450 gevallen van normovertreding vastgesteld. Rijp en groen.

DE ROMMELIGE integriteitsdiscussie binnen het lokaal bestuur vormt niet direct een inspirerend antwoord op de vraag: wat te doen met het Rotterdamse politiekorps? Wel vroeg een criminoloog in verband met het VU-onderzoek met reden aandacht voor de neiging van mensen van de integriteitsproblematiek ,,gebruik te maken om vetes uit te vechten''. Dat is in Rotterdam ook na het vertrek van Brinkman geen loze waarschuwing. Wat doet de wakker geschrokken korpsbeheerder Peper met dat gegeven?

NRC Webpagina's
5 DECEMBER 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)