U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Europa verbiedt na 2006 alle reclame tabaksproducten

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 5 DEC. Tabaksreclame wordt verboden. De Europese Gezondheidsheidsraad heeft dit gisteren besloten. Na 1 oktober 2006 mag er nergens in Europa reclame meer worden gemaakt voor tabak. Alleen op de verkooppunten is dit dan nog toegestaan.

Duitsland en Oostenrijk stemden tegen de richtlijn, Denemarken en Spanje onthielden zich van stemming. Het Europese parlement moet zich nog over de richtlijn uitspreken. Daarna moet binnen drie jaar de richtlijn in elk land wettelijk in een algemeen verbod zijn omgezet, zo hebben de Europese ministers van Volksgezondheid gisteren besloten. Er was twaalf uur vergaderen nodig voordat er een tekst voor een richtlijn op tafel lag waar een zogeheten gekwalificeerde meerderheid mee kon instemmen.

De richtlijn maakt enig uitstel voor het verbod op sommige vormen van reclame en openlijke sponsoring door tabaksfabrikanten mogelijk. Zo mag nog een jaar na het ingaan van het algemene verbod worden geadverteerd in tijdschriften en dagbladen. De sponsoring krijgt twee jaar respijt. Kranten, tijdschriften en organisatoren van evementen, zoals muziekfestivals, krijgen deze extra tijd om naar alternatieve bronnen van inkomsten te zoeken. Grote ,,mondiaal georganiseerde'' evenementen, zoals Formule 1-races, kunnen nog eens drie jaar langer zoeken naar andere sponsors. Die extra tijd bleek uiteindelijk voldoende om het Verenigd Koninkrijk in het kamp van de voorstanders te krijgen. Het Verenigd Koninkrijk had tien jaar uitstel voor Formule 1-races gevraagd, een termijn die onder meer voor Italië te lang was. Zes jaar uitstel was voor hen het maximum. ,,We zijn daar precies tussen in gaan zitten'', zo verklaarde minister Borst gisteren nadat over het reclameverbod overeenstemming was bereikt. Ook om te voorkomen dat vertraging bij de voorgeschreven procedure voor de totstandkoming van de Richtlijn er toe leidt dat ook de sponsoring van de Formule 1-races langer doorgaat, is een einddatum in de tekst opgenomen, aldus Borst. ,,Op 1 oktober 2006 is alle tabaksreclame simpelweg verboden.''

De vergadering begon gisteren volgens Borst met een verrassing toen Spanje verklaarde tegen het reclameverbod te zijn. Daardoor was er geen meerderheid meer voor de ontwerptekst van de richtlijn. Griekenland had zich daar al eerder tegen verklaard. Uiteindelijk werd ook voor het probleem van Griekenland een bevredigende oplossing gevonden. Elf van de 15 landen stemden uiteindelijk voor de ontwerp-tekst, precies genoeg voor de vereiste 62 stemmen. ,,Het was kantje boord'', aldus Borst.

NRC Webpagina's
5 DECEMBER 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)