U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Advies radio: meer nieuws en trendy pop

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 5 DEC. Radio 1 moet zich nadrukkelijker als nieuwszender gaan profileren. Radio 3 dient opgesplitst te worden in een populaire en een 'alternatieve' popzender.

Dit zijn de twee belangrijkste aanbevelingen van een werkgroep van radiodirecteuren en zendercoördinatoren van de landelijke publieke omroep, die gisteren zijn gepresenteerd.

Om het nieuwskarakter van Radio 1 te versterken, zal het Radio 1 Journaal 's ochtends een uur eerder beginnen, om zes uur. Elk heel uur zal daarnaast in maximaal tien minuten het nieuws van de dag worden samengevat. Ook zullen de achtergrondprogramma's op de zender aan het nieuws worden gerelateerd. Programma's die niet gebonden zijn aan het nieuws, moeten van de zender verdwijnen.

Binnen de leeftijdsgroep waar Radio 3 zich op richt, van 13 tot 35 jaar, zijn de muziekvoorkeuren te uiteenlopend om door één zender te worden bediend, aldus de werkgroep. Daarom zou er naast een populaire zender een meer 'trendy' station moeten komen voor de leeftijdsgroep van 20 tot 35. Deze zesde publieke radiozender zou in 2000 moeten beginnen.

In de avondprogrammering en op zondag moet de muziekkeuze tot die tijd meer gaan lijken op de muziek die overdag op Radio 3 gedraaid wordt. ,,Minder bekende muziek moet gecombineerd worden met bekende nummers. Het verschil tussen de dag en de avond is nu te groot'', zegt A. de Boer, EO-directeur en voorzitter van de werkgroep.

Voor Radio 2 zijn de voorgestelde veranderingen minder ingrijpend. Op die zender zal de horizontale programmering - elke dag op hetzelfde tijdstip een zelfde soort programma laten horen - ook in de avond worden voortgezet. Op Radio 4 zullen niet meer de verschillende omroepen, maar verschillende muziekstijlen centraal moeten staan in de programmering. De programma's zouden in de ochtend gericht moeten zijn op een breed publiek. In de middag en avond wordt dan voor kleinere doelgroepen geprogrammeerd. Op Radio 5, de opiniezender, moet het accent in de ochtend op informatie komen te liggen, in de middag op cultuur en in de avonduren en de weekends op levensbeschouwing en religie.

Het dagelijks bestuur van de NOS moet zich nu over de aanbevelingen buigen. Het is de bedoeling dat voor 1 januari besloten wordt welke aanbevelingen worden overgenomen. De wijzigingen - met uitzondering van de splitsing van Radio 3 - moeten vervolgens in september volgend jaar worden doorgevoerd.

NRC Webpagina's
5 DECEMBER 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)