U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Rechter verbiedt cd-rom recensies

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 5 DEC. Van de zogeheten 'LiteRom', een cd-rom waarop zo'n 50.000 Nederlandse literatuurrecensies zijn verzameld, mogen geen nieuwe versies worden uitgebracht. Ook moet de uitgever van de LiteRom, het Nederlands Bibliotheek en Lektuur Centrum (NBLC), een voorlopige schadevergoeding van 20.000 gulden betalen aan de dichter Hans Warren, waarvan 1.200 recensies op de cd-rom zijn opgenomen.

Dat heeft de rechtbank in Den Haag gisteren in kort geding bepaald. Het kort geding tegen het NBLC was aangespannen door Warren, de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), de Vereniging van Letterkundigen (VvL) en het Nederlands Uitgeversverbond (NUV).

In mei 1995 had de Haagse rechtbank al bepaald dat het NBLC auteursrechten verschuldigd is voor de op de LiteRom verzamelde recensies. De NBLC is tegen de vonnis in hoger beroep gegaan. Een uitspraak in hoger beroep wordt pas eind volgend jaar verwacht. Tot die tijd ging het NBLC door met het uitbrengen van nieuwe versies van de cd-rom. Aanleiding voor Warren en de overige partijen om nu een kort geding aan te spannen, was dat er per 1 november een geactualiseerde versie van de cd-rom is verschenen.

De onderhandelingen over de verschuldigde auteursrechten tussen de NVJ en het NBLC verlopen uiterst moeizaam. De NVJ wil daarbij een vergoeding bedingen voor zowel het opnemen van een artikel op de cd-rom als voor het maken van 'prints' van stukken op de cd-rom. Volgens NVJ-secretaris I. Brakman geeft de nu toegekende voorlopige schadevergoeding ,,een aardig beeld'' van de hoogte van de vergoedingen die de NVJ bij hergebruik nastreeft. ,,Maar elke cd-rom is weer anders.''

Volgens R. van der Velden, algemeen directeur van de NBLC, zitten de onderhandelingen over de auteursrechten ,,muurvast.'' Hij zal geen nieuwe versies van de LiteRom meer uitbrengen en overweegt oude versies, die zijn verstrekt aan openbare bibliotheken, terug te halen. ,,Op deze manier wordt het voor elke uitgever onmogelijk om een cd-rom te exploiteren'', meent Van der Velden. ,,Het zou betekenen dat het risico voor mij als uitgever veel te groot wordt want het valt niet te voorspellen hoe vaak de LiteRom wordt gebruikt.''

NRC Webpagina's
5 DECEMBER 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)