U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    E C O N O M I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  


Deal Roccadeen Getronics van de baan

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 5 DEC. De overname van het staatsbedrijf Roccade door automatiseerder Getronics gaat niet door. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn beide partijen het niet eens geworden over de prijs. Dat is vanmorgen bekendgemaakt.

In reactie op het afketsen van de overname was de koers van Getronics rond de middag met iets minder dan vijf procent gekelderd naar 66,80 gulden. Bestuursvoorzitter drs. A. Risseeuw van Getronics verklaarde vanmorgen dat het millenniumprobleem bij Roccade een belangrijke rol heeft gespeeld bij het mislukken van de onderhandelingen. Volgens Risseeuw had Getronics zich tegenover aandeelhouders en andere belanghebbenden niet kunnen verantwoorden als het bedrijf hiervoor aansprakelijkheid had aanvaard. ,,De systemen die Roccade draait zijn zo kritisch voor de samenleving dat we geen verantwoordelijkheid voor de gevolgen van het millenniumprobleem wilden accepteren'', aldus Risseeuw. Door samenvoeging van Getronics zou het grootste automatiseringsbedrijf van Nederland zijn ontstaan met een omzet van 3 miljard gulden en meer dan tienduizend werknemers. Getronics heeft 7.300 mensen in dienst en boekte vorig jaar een omzet van ruim twee miljard. Roccade realiseert dit jaar met 3500 werknemers naar verwachting een omzet van 755 miljoen (96: 655 miljoen).

Volgens het persbericht dat Getronics vanmorgen verzond zijn er ,,onoverbrugbare verschillen'' gerezen ,,over de uitwerking van de voorwaarden van het bod van Getronics''. Begin oktober maakte de Staat bekend dat de Amerikaanse automatiseerder IBM was afgevallen als concurrent bij het overnemen van Roccade. IBM werd lang als favoriet voor de overname gezien. Risseeuw ontkende vanmorgen dat Getronics is teruggekomen op zijn bod omdat IBM veel minder bood dan Getronics. ,,Voor bedrijven in deze branche is het gebruikelijk de winstcapaciteit met een bepaalde ratio te vermenigvuldigen om tot een overnamebedrag te komen'', aldus Risseeuw. ,,Daar hebben we vanwege de synergie nog iets bovenop gedaan.'' Getronics vermenigvuldigde de voorspelde nettowinst van Roccade over 1998 met 25. De netto winst over 1996 van Roccade bedroeg 27,5 miljoen gulden.

Roccade verwacht dit jaar een bedrijfsresultaat van 70 miljoen (41 miljoen in 1996). Voor 1998 verwacht Roccade een verdere autonome groei en een verbetering van de resultaten. Volgens een persverklaring vanmorgen zal de Staat zich op korte termijn beraden over de ontstane ontstane situatie. Een woordvoerder van Roccade, die vanmorgen ,,teleurgesteld'' reageerde over het mislukken van de ,,fusie'' wil nog niet vooruitlopen over het vervolg van de procedure. IBM wilde dat evenmin. ,,Wij zijn nog steeds geïnteresseerd en wachten op een reactie van de aandeelhouder'', aldus een woordvoerder.

NRC Webpagina's
5 DECEMBER 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)