U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    V O O R P A G I N A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  
S c h a k e l s


Dossier Suriname

OM vreest liquidaties van getuigen Surinaams drugskartel

Door onze redacteur MARCEL HAENEN
DEN HAAG, 1 DEC. Het openbaar ministerie in Den Haag is op grote juridische moeilijkheden gestuit bij het voorbereiden van de strafzaak tegen de hoofdverdachten van het Surinaamse drugskartel.

Justitie zegt geen kans te zien om tegemoet te komen aan het in jurisprudentie vastgelegde recht van advocaten om de anonieme belastende getuigen te laten verhoren en tegelijkertijd de veiligheid van dergelijke getuigen te waarborgen. In een brief van 22 september aan de rechter-commissaris I. de Vries schrijft de Haagse officier van justitie E. Harderwijk te vrezen dat de acht anonieme getuigen - die uitputtend verklaard hebben over de rol van de Surinaamse ex-legerleider Bouterse bij cocaïnehandel - worden vermoord als de advocaat van de verdachte de kans krijgt rechtstreeks vragen te stellen. Een verhoor maakt de kans op identificatie namelijk te groot. Ook de mogelijkheid om raadslieden via telecommunicatie-apparatuur vragen te laten stellen, acht justitie gelet op het gevaar van ,,interne afrekening'' te groot.

Harderwijk heeft zijn bezwaren geformuleerd naar aanleiding van een verzoek van de advocaat van Bouterse, A. Moszkowicz, om alle anonieme getuigen ,,rechtstreeks en onmiddellijk'' te kunnen ondervragen. De officier van justitie acht de ,,kans reëel'' dat Moszkowicz een of meer bedreigde getuigen ,,persoonlijk kent'' omdat het ,,niet ondenkbeeldig'' is dat ze in het verleden wegens gepleegde strafbare feiten cliënt bij Moszkowicz of een kantoorgenoot zijn geweest. De officier schrijft dat de gedragsregels voor advocaten voorschrijven dat Moszkowicz zijn cliënt ,,op grond van de vertrouwensrelatie'' het meldt als hij een getuige herkent. Bouterse zou Moszkowicz foto's van vermoedelijke getuigen kunnen voorleggen zodat de raadsman ,,de getuige kan aanwijzen''. Harderwijk waarschuwt de rechter-commissaris ook dat Bouterse haar ,,kan laten volgen en aldus de identiteit van de getuige kan achterhalen''. Daarom kunnen er volgens justitie alleen schriftelijk vragen worden ingediend hoewel het dan zeer de vraag is of een rechter aan de anonieme verklaringen - het belangrijkste bewijsmateriaal - voldoende bewijskracht zal toekennen.

Moszkowicz heeft de rechter-commissaris afgelopen vrijdag geschreven het ,,potsierlijk'' te vinden dat justitie denkt dat hij via een foto-confrontatie Bouterse de identiteit van getuigen zou vertellen. Hij schrijft het ,,hogere rechtsgoed, te weten het belang van de veiligheid van de informant'' als wettelijke plicht te zullen naleven. Moszkowicz blijft bij zijn eis direct vragen te kunnen stellen. De rechter-commissaris moet nu de knoop doorhakken.

NRC Webpagina's
1 DECEMBER 1997



Domicilie Cover

Domicilie,
voor wie zich vestigt in het buitenland.

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)