U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    S P O R T  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Aanhang Vitesse laat het spoken op Monnikenhuize

Door onze redacteur JAAP BLOEMBERGEN
ARNHEM, 1 DEC. Het oude stadion barstte bijna uit zijn voegen, toen de Griekse topscorer Machlas in de slotfase voor de 2-2 eindstand zorgde. Het brandende verlangen om van Vitesse een topclub te maken, klonk uit tienduizend Gelderse kelen. Het publiek had de hele wedstrijd moord en brand geschreeuwd en reageerde daarmee op de emotionele taferelen in het veld. Nieuw Monnikenhuize was gistermiddag het strijdtoneel van een boeiende confrontatie tussen de nummers twee en drie uit de eredivisie. Het onderlinge verschil bleef twee punten in het voordeel van PSV, maar Vitesse was gisteren onbetwist de beste ploeg.

Over drie maanden verhuist Vitesse naar een modern stadion, langs de snelweg gelegen en voorzien van een verplaatsbaar veld en een verschuifbaar dak. Het Gelredome beantwoordt aan de verwachtingen van een ambitieuze provincieclub. Het nieuwe stadion kan veel meer toeschouwers (26.000) herbergen en gaat ongetwijfeld meer sponsors aantrekken.

Maar de herinnering aan Monnikenhuize, gebouwd in 1950, zal altijd blijven. Aan de Rosendaelseweg kan het ouderwets spoken. De kritische achterban heeft menig tegenstander de stuipen op het lijf gejaagd. Op de krakkemikkige Arnhemse tribunes klinken de spreekkoren net iets hatelijker dan elders in het land.

Gisteren hadden de supporters het gemunt op Nilis. De Belgische aanvaller hielp PSV na een kwartier aan een voorsprong, waardoor zijn populariteit bij de aanhang van Vitesse tot het nulpunt daalde. Na een half uur beging Nilis een zware overtreding op de Slowaak Zeman, die het veld met een gekneusde enkel moest verlaten. Nilis kreeg een gele kaart van scheidsrechter De Graaf, maar daarmee waren in het aangrenzende vak DD de gemoederen nog niet gesust. De agressie werd groter toen De Bilde een paar minuten later voor 2-0 zorgde. De harde supporterskern van Vitesse scandeerde Kanker Nilis en begeleidde de Belg halverwege de tweede helft met soortgelijke verwensingen naar de kleedkamer. Hij werd vervangen door Degryse.

De wissel van trainer Advocaat was een teken dat PSV zich geïntimideerd voelde door de opgefokte sfeer. De meeste spelers van de landskampioen werden na rust letterlijk onder de voet gelopen. Ze voelden zich niet langer beschermd door arbiter De Graaf, die warrige beslissingen afwisselde met onbegrijpelijke beslissingen. Zo staakte hij de wedstrijd voor tien minuten, toen boze supporters een paar stoelen op het veld gooiden. De Graaf wandelde met zijn grensrechters naar de kleedkamer, maar de spelers bleven vreemd genoeg op het veld staan. Samen met directeur Papenburg vormde voorzitter Aalbers van Vitesse na de spelhervatting een menselijk schild voor de afrastering.

Advocaat was na afloop verontwaardigd dat de KNVB een relatief onervaren scheidsrechter voor zo'n beladen duel had aangewezen. ,,Wij krijgen de mindere garde gek genoeg altijd in uitwedstrijden.'' Zijn collega Ten Cate was evenmin te spreken over de leiding, maar hij wilde er geen woorden aan vuil maken. ,,Dat heeft me in het verleden veel geld gekost. Ik ben nu druk aan het sparen voor de wintersport.''

Vitesse won dit seizoen acht thuiswedstrijden en had nog geen punt verspeeld op eigen veld. Met aanvallend, opportunistisch voetbal krijgt Ten Cate bijna wekelijks de handen op elkaar. Vitesse speelt Sturm und Drang en geeft de tegenstander nauwelijks tijd op adem te komen. Langs de kant toont Ten Cate dezelfde beleving als zijn spelers. Tegen het Portugese Braga werd hij twee maanden geleden nog gestraft voor aanmerkingen op de leiding. Tegen PSV mocht hij zich ongestoord uitleven. ,,Als je als een dooie langs de kant gaat staan, is er geen wisselwerking'', verklaarde hij zijn emotionele coaching.

Vitesse moest het gisteren stellen zonder de oude 'Arnhemse' kern Bos-Sturing-Van den Brom. Ook de Joegoslaaf Curovic ontbrak wegens een blessure. De Amsterdammer Ten Cate moest vertrouwen op de Amsterdamse waterdragers Kreek en Reuser. Zij waren bij Ajax niet goed genoeg voor het eerste elftal. Bij Vitesse bewijzen ze hun waarde. Vooral aanvaller Reuser speelde tegen PSV uitstekend. Hij sleurde het elftal over een paar dode punten heen. Hij stond ook aan de basis van de twee tegentreffers van Machlas. ,,Hij is een ratje in de goede zin van het woord'', aldus Ten Cate.

Reuser gold bij Ajax als een groot talent, tot hij in december 1995 een been brak en langdurig uit de roulatie was. Het herstel verliep moeizaam en met tussenpozen. Hij kreeg vorig jaar weinig speeltijd en werd half oktober uitgeleend aan Vitesse. ,,Negen keer gespeeld en nog ongeslagen'', verduidelijkte hij zijn persoonlijke inbreng. Reuser vindt zichzelf ,,een rendement-voetballer die elke wedstrijd een finale speelt''. Hij hoopt volgende zomer terug te keren naar de Arena. ,,Ik blijf een Ajacied in hart en nieren.''

Op grond van zijn veldspel verdiende Reuser de uitverkiezing tot man of the match, maar hij stond volgens de statistieken nadrukkelijk in de schaduw van zijn ploeggenoot Machlas. De slimme, wendbare spits veroorzaakte in het begin van de tweede helft een strafschop, nadat de PSV'er Faber aan zijn shirtje had getrokken. Machlas scoorde vanaf de penaltystip en verkleinde de achterstand tot 1-2. In de enerverende slotfase zorgde Machlas voor de verdiende gelijkmaker. Een slimme hakbal van Reuser bracht hem in ideale scoringspositie. Met een bekeken binnentikker maakte Machlas zijn twintigste treffer in vijftien competitiewedstrijden.

De voormalige speler van OFI Kreta stond na afloop in het middelpunt van de belangstelling. Een Griekse journalist zorgde voor de vertaling van een geïmproviseerd vraaggesprek. Of Machlas onder de indruk was van zijn productie? ,,Nee, ik word hier betaald om te scoren en ik houd me aan de afspraak.'' Of Machlas wel eens gehoord had van oud-PSV'er Coen Dillen, de topscorer aller tijden met 43 doelpunten in één seizoen. ,,Nee, maar ik denk dat je met zo'n aantal beter meteen kunt stoppen met voetballen.''

NRC Webpagina's
1 DECEMBER 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)