U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O  &   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S e l e c t i e


Televisie

Radio

F I L M   V O O R A F :
Philadelphia

GERWIN TAMSMA
Wist U dat het HIV-virus alleen kan worden overgedragen door lichaamssappen, te weten bloed, sperma en vaginaal vocht? U wist dat wel?

De enige advocaat in Philadelphia - stad van de broederliefde en de Amerikaanse grondwet - die anno 1993 besluit om de zaak van de wegens aids ontslagen Tom Hanks aan te nemen tegen de advocatenfirma die hem dit onrecht heeft aangedaan, loopt eerst maar eens langs de huisarts om te informeren wat de risico's voor zijn familie zijn. De advocaat lijkt het allemaal voor het eerst te horen. Jonathan Demme maakte Philadelphia (1993) de eerste dure Hollywoodfilm over aids, meer dan tien jaar nadat de ziekte een spoor van verwoesting begon te trekken, ook onder de eigen Hollywoodgelederen. Welkom in de echte wereld, riepen veel critici, maar hun bsprekingen waren verrassend mild. Tom Hanks kreeg een Oscar voor zijn rol en de film was een commercieel succes. Waar één schaap over de dam is volgen er meer, was de verwachting, hetgeen echter nauwelijks het geval is. Na Philadelphia zitten we er ook niet echt om te springen.

Philadelphia richt zich op opzichtige wijze tot de vele Amerikaanse hetero's (en mensen ver daarbuiten) die een diepe weerzin koesteren tegen homo's. Het enige leerzame aan Philadelphia is de wijze waarop Demme dat doet. Hij probeert hen mild te stemmen door Tom Hanks, de prototypische gewone Amerikaan sinds Forrest Gump (1994), een idyllische familie-achtergrond en een suikerzoete kuise relatie met vriendje Antonio Banderas mee te geven.

Hanks heeft zijn infectie te danken aan het ene slippertje tien jaar eerder, toen hij nog niet doordrongen was van het gevaar van aids. Het idee is dat hij maar een héél klein beetje 'schuld' aan zijn ziekte heeft.

Voor wie denkt dat wij in Nederland allemaal veel volwassener over aids en de eeuwige schuldvraag denken, afgelopen zaterdag kondigde een Nova-presentator een nieuwsitem aan met de woorden: 'Aids: de behandelingen worden steeds beter, maar genezing is nog niet mogelijk, en dat is wel schrijnend voor de slachtoffers die zonder hun schuld de ziekte hebben opgelopen, zoals kinderen.'

Daar helpt geen Hollywoodfilm tegen.

Philadelphia, SBS6, 20.25-22.40u.

NRC Webpagina's
1 DECEMBER 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)