U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Komst van Hewlett-Packard is droomstart; Komst HP snoert critici de mond

Internationaal Bedrijvenpark Friesland

Door onze correspondent KARIN DE MIK
De kritiek op het 'megalomane' industriepark in Heerenveen zal verstommen, menen de initiatiefnemers, nu computerproducent Hewlett-Packard voor Friesland heeft gekozen.

HEERENVEEN, 1 DEC. De komst van het Amerikaanse computerconcern Hewlett-Packard (HP) naar het grootschalige industrieterrein ten oosten van Heerenveen heeft veel critici over dit in hun ogen 'nutteloze prestige-object' de mond gesnoerd. De kosten van aanleg - 44 miljoen gulden - zouden weggegooid geld zijn, omdat het 250 hectare grote Internationaal Bedrijvenpark Friesland (IBF) jarenlang braak zou blijven liggen.

Burgemeester P. de Jonge van Heerenveen constateerde vrijdag, toen de keuze van HP publiek werd, voldaan dat de voorstanders van het bedrijvenpark het gelijk ,,snel aan hun zijde hebben gekregen.'' Het IBF 'in de oksel van de A7 en A 32' wordt thans aangelegd en Hewlett-Packard is het eerste bedrijf dat zich er vestigt.

De computerproducent zal over achttien maanden in Heerenveen beginnen met de fabricage van desktop computers. Binnen drie jaar moet het bedrijf werk bieden aan duizend mensen. ,,Nog voor de eerste promotiefolders de deur uitgingen diende Hewlett-Packard zich aan'', stelt De Jonge. Hij kan een gevoel van triomf niet onderdrukken. ,,Dit succes is zó evident dat zelfs de grootste tegenstanders dat toegeven.'' De vestiging van Hewlett-Packard in Heerenveen is, wat aantal arbeidsplaatsen betreft, de grootste buitenlandse acquisitie ooit in Friesland. ,,Een megaklapper'', noemt adjunct-directeur J. van Tuinen van de Noordelijke Ontwikkelings Maatschappij (NOM) het.

,,Een droomstart voor het IBF'', vindt De Jonge. Hij verwacht dat de eerste fase van het megapark, waar achttien bedrijven terecht kunnen op tachtig hectare grond, binnen enkele jaren afgerond zal worden. Binnen tien jaar moet de resterende honderd hectare ook vol zitten. Het industrieterrein dient tussen de 3.500 en 7.500 banen op te leveren. Het IBF mikt op grootschalige, internationale bedrijven in de voedings- en genotmiddelenindustrie, de chemie, metaal en elektronica. De ondernemingen moeten ten minste tien hectare grond aankopen en veel werkgelegenheid genereren.

Hewlett-Packard past precies in dit profiel, zegt De Jonge. Het is niet zozeer de investering die opvalt - tussen de vijftig en zeventig miljoen gulden, evenveel als indertijd Johnson Polymer investeerde - als wel het aantal van duizend arbeidsplaatsen waarop gerekend wordt. Ter vergelijking: bij Johnson werken ongeveer 200 mensen. Volgens De Jonge onderstreept de keuze van Hewlett-Packard voor Heerenveen dat er in het Friese haagje 'wat gebeurt'. ,,Onze ligging en de beschikbare ruimte op het IBF waren onze sterke punten.'' Hij verwacht dat van de vestiging een stimulerend effect uitgaat. ,,Als je een wereldnaam binnenhaalt, is dat zeer gunstig. Daar komen andere bedrijven op af.''

Het IBF is omstreden in Friesland. Voorstanders wezen op de 53.000 werklozen in de provincie, voor wie werk gecreëerd moest worden. Een bedrijvenpark zou die banen kunnen genereren. Tegenstanders roerden zich in het actiecomité 'Megapark NEE'. Ze vreesden vervuilende industrie en grote financiële risico's. Op affiches huilde het pompebld (een waterlelie, het symbool van Friesland dat ook in de vlag staat) rode tranen. In protestfolders hingen zwarte rookwolken boven 'it griene lân'. Sceptici wezen bovendien op de 650 hectare braakliggend industrieterrein in de provincie. In een referendum in 1995 sprak een kleine meerderheid van de Heerenveense bevolking zich nipt uit voor realisatie van het IBF. In april van dit jaar verwierp de Raad van State een schorsingsverzoek van omwonenden die ernstige overlast vreesden van het park.

Directeur A. Kok van het IBF, oud-directeur van Johnson Polymer dat Mijdrecht drie jaar geleden verruilde voor Heerenveen, voorspelde eerder dat de kritiek zou verstommen zodra de eerste grote vestiging zich aandiende. Hij noemt het concept van het IBF 'uniek'. ,,Het park ligt op één van de mooiste plaatsen van Heerenveen, er is ruimte, veel groen, bos en een hoop water. Een park van allure.''

Naar Koks mening verloederen veel bedrijfsterreinen in het westen van het land. ,,Ze zijn ergens neergekwakt en er wordt een weg doorheen gelegd.'' Een voordeel van Friesland is het beschikbare reservoir goed opgeleid personeel. ,,Bij Johnson in Mijdrecht moesten we zelf mensen opleiden, omdat er geen geschoolde kandidaten waren. In Friesland komen op een vacature legio mensen af.''

Volgens de Friese commissaris van de koningin L. Hermans zullen de ogen nu vooral in de Randstad opengaan. ,,Het noorden kan op eigen kracht ver komen'', aldus Hermans.

NRC Webpagina's
1 DECEMBER 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)