U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    E C O N O M I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  


Plafond voor olieproductie OPEC hoger

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 1 DEC. De elf lidstaten van de Organisatie van olie- exporterende landen (OPEC) hebben zaterdagavond in de Indonesische hoofdstad Jakarta besloten hun gezamenlijk productieplafond met 10 procent te verhogen tot 27,5 miljoen vaten van 159 liter per dag.

Daarmee probeert OPEC de komende jaren haar marktaandeel in het wereldverbruik, nu ruim 40 procent, fors te verhogen. Vooral de grote producenten in de Golfregio (Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Koeweit, Irak en Iran) kunnen hun productie snel opvoeren omdat ze voldoende capaciteit hebben. De meeste producenten buiten OPEC kunnen dat niet. De wereldvraag naar olie - over 1997 gemiddeld bijna 74 miljoen vaten per dag - zal volgens de verwachtingen van het Internationaal Energie Agentschap in Parijs de komende periode met 2 miljoen vaten per dag toenemen. Gevolg van een en ander is dat de afhankelijkheid voor de industrielanden van import uit de OPEC-landen in de Golfregio sterk toeneemt.

Sinds september 1993 gold voor OPEC een stabiel productieplafond van 25,033 miljoen vaten per dag, maar de werkelijke productie zat dicht tegen de 28 miljoen vaten omdat verscheidene lidstaten zich niet aan hun maximum hielden. Vooral Saoedi-Arabië drong in de bijeenkomst in Jakarta sterk aan op verhoging van het plafond en kreeg daarbij steun van Koeweit en de Emiraten. Kleinere producenten, zoals Libië, Algerije en Indonesië, keerden zich aanvankelijk tegen de verhoging omdat zij een prijsverlaging vrezen. Internationale marktanalisten verwachten op korte termijn een daling van de prijs voor de toonaangevende Noordzee-olie 'Brent' (nu bijna 19 dollar per vat) met 1 dollar, maar bij een koude winter in Noord-Amerika en Europa zal de prijserosie snel verdwijnen, denken ze. Vanochtend daalde de prijs van een vat Brent-olie met een halve dollar tot 18,43.

De Algerijnse olieminister, Yousef Yousfi, verklaarde tegenover het persbureau AP het akkoord over de productieverhoging ,,redelijk'' te achten. Yousfi denkt niet dat het een negatief effect op de markt zal hebben en denkt dat er volgend jaar vraag zal zijn voor gemiddeld 29 miljoen vaten OPEC-olie per dag, net iets boven het productieplafond.

Saoedi-Arabië krijgt veruit de grootste verhoging van zijn maximum toegestane export: een stijging van 0,8 miljoen naar 8,76 miljoen vaten per dag. Voor de andere grote producenten bedraagt de stijging enkele honderdduizenden vaten per dag.

Op de achtergrond van het OPEC-beraad speelde de verwachte terugkeer van Irak als grootschalige olie-exporteur.

In het quotum voor Irak (1,3 miljoen vaten per dag) is rekening gehouden met een spoedige verlenging van de 'olie-voor-voedsel'-overeenkomst met de Verenigde Naties. Die staat het land toe om gedurende zes maanden voor twee miljard dollar aan olie te exporteren. Met de opbrengst moet Irak voedsel en medicijnen voor de verarmde bevolking kopen. Een deel van het geld moet worden besteed aan herstelbetalingen voor de schade van de Golfoorlog in 1990 en voor de kosten die de VN de afgelopen zeven jaar in Irak hebben gemaakt voor inspecties.

NRC Webpagina's
1 DECEMBER 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)