U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    E C O N O M I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  


Wall Street keldert in sneltreinvaart

Door onze correspondent LUCAS LIGTENBERG
NEW YORK, 28 OKT. De aandelenkoersen op de New-Yorkse beurs schoten gisteren omlaag. Het Dow Jones-gemiddelde verloor 554 punten, ofwel 7,18 procent. Dat was voor de New York Stock Exchange het grootste puntenverlies aller tijden. Andere aandelenindexen, zoals de Nasdaq en de S&P 500, sloten eveneens 7 tot 8 procent lager.

De Dow daalde aanvankelijk langzaam, maar versnelde omstreeks het middaguur. Daarna ging het hard. Om vijf over half drie gistermiddag brak de Dow door de 350-puntengrens, zodat de handel een half uur stil kwam te liggen. Het was de eerste keer sinds de introductie van dit mechanisme kort na de crash van 1987 dat dit gebeurde. Na dat half uur ging de daling met verdubbelde vaart verder. Om half vier was de 550 bereikt en sloot de beurs voor een uur. Daardoor was tevens het slot van de dag bereikt. In de afgelopen drie handelsdagen heeft de Dow Jones al elf procent verloren.

Minister van Financiën Robert Rubin probeerde de Amerikaanse beleggers gerust te stellen. In een verklaring zei hij dat ,,het fundament van de Amerikaanse economie sterk is, net als in de afgelopen jaren, en dat de vooruitzichten door lage inflatie en lage werkloosheid goed zijn.''

Over de hele linie verkochten beleggers aandelen. Niet alleen de technologie-aandelen maar ook de fondsen van luchtvaartmaatschappijen, consumentenproducten en banken moesten het ontgelden. Grote verliezers binnen de dertig fondsen van de Dow-Jonesindex waren IBM, J.P. Morgan, Merck, Alcoa, American Express en General Electric. Geen enkel fonds binnen de index boekte koerswinst. In totaal ging 600 miljard dollar aan marktkapitaal verloren.

Er was geen paniek op de beursvloer. De handel verliep geordend en handelaren voerden hun orders uit zonder meer te schreeuwen dan normaal. ,,Het is wel druk maar het is beslist geen chaos'', zei Regina Hayes, die naar buiten was gekomen om een sigaretje te roken. Hayes is een 'page' en loopt rond met 'quotes', die ze verspreidt onder specialisten en handelaren. Ook Brian had even een gedwongen pauze genomen omdat de handel zojuist voor een half uur was stilgezet. ,,Nu kunnen de bureaus even worden opgeruimd en alle orderformulieren weggewerkt'', zei hij. ,,Dat brengt wat rust.''

Is iedereen dan weer klaar om verder te gaan met verkopen? Volgens Brian zou dat vast niet het geval zijn, maar in de praktijk gebeurde dat wel. In ruim twintig minuten maakte de Dow een duikeling van tweehonderd punten. Daarna ging de markt noodgedwongen dicht voor de dag. Dat liet een onaf gevoel achter bij de betrokkenen maar ook bij analisten aan andere beurzen die in het kielzog van Wall Street openden. Zij moesten raden naar de stemming aan het slot van de New-Yorkse dag.

,,We weten niet precies wat er in dat laatste half uur gebeurde'', aldus William Johnston, president en chief operating officer van de New York Stock Exchange. ,,Misschien dat we dat morgen weten. De circuitbrekers hebben zeker goed gewerkt. Ze zorgden voor een adempauze.'' Anderen waren het daar niet mee eens. Wayne Angell, econoom bij Bear Stearns en voormalig bestuurder bij de Federal Reserve Bank, dacht dat de pauze de verkoop had bevorderd. Handelsonderbrekingen kunnen volgens analist Mary Farrell van Paine Webber gunstig werken maar ze maken van verkopers geen kopers.

Ondanks het verlies van gisteren staat het Dow Jones-gemiddelde nog steeds 11 procent hoger dan op 1 januari van dit jaar. Veel analisten houden ook na gisteren vol dat deze markt nog potentie heeft en dat ,,er fundamenteel niets veranderd is''. Optimistische commentatoren hielden beleggers voor dat ,,wie er nu uitstapt met Kerstmis spijt zal hebben''. Over de rest van deze week zijn de meningen verdeeld. Het leed is volgens analisten nog niet geleden, al aarzelt bijna iedereen om iets te zeggen. Eerst maar afwachten hoe Hongkong en Europa reageren. Morgen komt de Federal Reserve Bank uit met haar rapport over de toestand van de Amerikaanse economie. Voorzitter Alan Greenspan verschijnt dan tevens voor een Congrescommissie om zijn visie op het geheel te geven. ,,Greenspan is vast en zeker zijn toespraak aan het herschrijven'', grapte een econoom gisteren.

Analisten zeggen echter ook dat dit ,,de langstverwachte correctie ooit'' is. Al maanden, misschien zelfs al jaren, is een correctie voorspeld voor een markt die in een jaar of drie in waarde is verdubbeld en al jaren geen correctie heeft gekend. De terugblik op de krach van 19 oktober 1987, tien jaar en negen dagen geleden, heeft beleggers daarvan acuut bewust gemaakt. ,,De crisis in Azië is slechts de druppel geweest die dit heeft opgeroepen'', aldus John Williams van Bankers Trust. ,,De koersen stonden te hoog en het rendement op obligaties eveneens. Nu de aandelenkoersen dalen is er een kapitaalvlucht in obligaties die daar de koersen doet stijgen en het rendement laat dalen.'' De 30-jarige staatsobligatie steeg 1 10/32 en het rendement, dat altijd tegengesteld beweegt, eindigde op 6,18 procent.

NRC Webpagina's
28 OKTOBER 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)