U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    K O R T E   B E R I C H T E N  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Cineast Bert Haanstra overleden
ROTTERDAM, 24 OKT. In zijn woonplaats Hilversum is gisteren filmregisseur en -producent Bert Haanstra overleden. Hij werd 81 jaar. Voor zijn ongeveer 25 lange en korte documentaires en vijf lange speelfilms kreeg Haanstra nagenoeg alle nationale en internationale filmonderscheidingen, waaronder de eerste Nederlandse Oscar. Haanstra's speelfilmdebuut Fanfare (1958) is na Turks Fruit van Paul Verhoeven de meest bezochte Nederlandse film.

Hongkong herstelt, rest Azië daalt
SINGAPORE, 24 OKT. De beurs van Hongkong heeft zich vandaag met een koerssprong van 6,9 procent gedeeltelijk hersteld van de zware koersdaling van 10,4 procent die de effectenbeurs gisteren trof. In de rest van Azië, uitgezonderd Japan dat 1,25 procent koersherstel toonde, gingen de koersdalingen op de beurzen vanmorgen door. De beurs van Indonesië verloor 0,75 procent, Singapore 1,94 procent, Zuid-Korea 5,5 procent, Thailand 3,43 procent, Maleisië 2 procent en Taiwan 1,35 procent. Op Wall Street reageerde het Dow Jones-gemiddelde gisteren met een daling van 2,3 procent.

Beroering over videoband van Duitse militairen
BERLIJN, 24 OKT. In Duitsland is opnieuw beroering ontstaan over een door militairen gemaakte videoband met daarop schokkende beelden en excessen. De Duitse minister van Defensie, Rühe, stelt een onderzoek in naar de video, die in 1994 of 1995 gemaakt zou zijn. Op de videoband, waarvan gisteren delen op de Duitse televisie te zien waren, brengt een militair de Hitlergroet. Een andere militair ,,speelt'' dat hij een jood is en ,,het geld van het Duitse volk steelt''.

Eigen bijdrage ziektekosten blijft
DEN HAAG, 24 OKT. Mensen in het ziekenfonds moeten ook volgend jaar maximaal tweehonderd gulden zelf betalen voor medicijnen, fysiotherapie, behandeling door de medisch specialist en opname in het ziekenhuis. De Tweede Kamer heeft dit gisteren besloten. Vervanging van deze eigenbijdrageregeling door een stelsel waarin het maximumbedrag afhankelijk is van het inkomen, is niet vóór 1999 mogelijk.

Politicus in Belgrado gedood
BELGRADO, 24 OKT. In Belgrado is vandaag een prominente zakenman en politicus van de neo-communistische partij JUL vermoord. De JUL (Verenigd Joegoslavisch Links) wordt geleid door de vrouw van president Slobodan Milosevic, Mirjana Markovic.

Bisdom schendt kerkrecht niet
ROTTERDAM, 24 OKT. Het bisdom Roermond hoeft geen schadevergoeding te betalen voor het gebruik van een psychiatrisch rapport bij de ongeldigheidsverklaring van een kerkelijk huwelijk, omdat het in overeenstemming met de procedures van het kerkrecht heeft gehandeld.

Weer arrestatie in zaak-Picornie
ROTTERDAM, 24 OKT. De politie heeft begin deze week opnieuw een Feyenoord-supporter aangehouden in verband met de voetbalrellen die afgelopen maart in Beverwijk plaatshadden. Daarbij overleed de Ajax-supporter C. Picornie. Justitie in Haarlem heeft de aanhouding van de Feyenoord-supporter gisteren bevestigd.

V-raad dreigt Irak met sancties
NEW YORK, 24 OKT. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft Irak in een gisteren aangenomen resolutie met nieuwe sancties gedreigd als Bagdad het onderzoek naar de Iraakse massavernietigingswapens blijft tegenwerken. In de resolutie spreekt de Raad de ,,ferme bedoeling'' uit om een aantal Iraakse functionarissen een reisverbod buiten Irak op te leggen, als Bagdad het onderzoek naar de massavernietigingswapens blijft tegenwerken.

NRC Webpagina's
24 OKTOBER 1997


NRC Weekeditie voor het Buitenland

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)