U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    K O R T E   B E R I C H T E N  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

CO2-voorstel van Clinton valt slecht in EU en Japan
WASHINGTON, 23 OKT. De geïndustrialiseerde landen moeten de uitstoot van het belangrijkste broeikasgas CO2 tussen het jaar 2008 en 2012 stabiliseren op het peil van 1990, met daarna reducties. Dat is het Amerikaanse voorstel voor een wereldwijde overeenkomst voor beperking van het zogenoemde broeikaseffect die begin december in het Japanse Kyoto gesloten moet worden. Europa en Japan wijzen het Amerikaanse voorstel, dat gisteren door president Clinton werd gedaan, van de hand.

Philips op weg naar historische winst
EINDHOVEN, 23 OKT. Philips is op weg naar een recordjaar. De nettowinst van ruim 3 miljard gulden over de eerste negen maanden van dit jaar overtreft nu al de nettowinst uit 1995, Philips' beste jaar tot nu toe. Philips Car Systems (audio- en navigatiesystemen voor in de auto) wordt voor omstreeks 1,5 miljard gulden verkocht aan het Duitse Mannesmann.

Koersen Hongkong fors lager
SINGAPORE, 23 OKT. De effectenbeurs van Hongkong beleefde vandaag een 'Zwarte Donderdag' met koersdalingen van veertien procent, een recordval in de historie van Hongkong. De koersval had een domino-effect op vrijwel alle financiële markten in Azië.

Pensioenregeling Europarlement wordt doorgelicht
STRAATSBURG, 23 OKT. Op initiatief van Nederlandse afgevaardigden heeft het Europees Parlement vandaag zijn eigen vrijwillige pensioenvoorziening op de helling gezet. De Europese Rekenkamer gaat de regeling doorlichten en moet aanbevelingen doen voor aanpassingen. Deelnemers aan het fonds kunnen erop rekenen dat ze in de toekomst een groter deel van de premie moeten gaan bijdragen. Onder andere in een uitzending van Netwerk van vorige week is de lucratieve pensioenvoorziening voor de Europarlementariërs scherp bekritiseerd. Nederlandse deskundigen vonden deze wel zeer riant in vergelijking met gangbare regelingen in Nederland.

Proces Papon wellicht verdaagd
PARIJS, 23 OKT. De van misdaden tegen de menselijkheid verdachte Maurice Papon is vandaag opgenomen in een ziekenhuis in Bordeaux. Het proces tegen de 87-jarige ex-ambtenaar, die verantwoordelijk wordt geacht voor de deportatie van meer dan 1.500 joden, zal mogelijk worden verdaagd.

Tsjechische minister stapt uit protest op
PRAAG, 23 OKT. Josef Zieleniec, de Tsjechische minister van Buitenlandse Zaken en vice-voorzitter van de regerende Burger-Democratische Partij (ODS), heeft vandaag beide functies opgegeven. Hij protesteert tegen het feit dat hij niet wordt gekend in beslissingen van het door premier Klaus geleide ODS-bestuur. President Havel heeft het ontslag van Zieleniec als minister van Buitenlandse Zaken overigens geweigerd.

Sparen voor Leger des Heils
DEN HAAG, 23 OKT. Consumenten kunnen straks bij het boodschappen doen sparen voor goede doelen. In plaats van (zegeltjes) te sparen voor een handdoek, een dagje Efteling of een vliegreis naar Londen, spaart de winkelende consument dan voor bijvoorbeeld Artsen zonder Grenzen, het Leger des Heils of de Nederlandse Hartstichting.

Loorbach nieuwe chef de mission
ROTTERDAM, 23 OKT. Jan Loorbach is benoemd tot chef de mission van de Nederlandse afvaardiging naar de Olympische Zomerspelen van 2000 in Sydney. De 50-jarige oud-basketballer volgt André Bolhuis op die na de Spelen van Atlanta afscheid nam. Loorbach is bestuurslid van de sportkoepel NOC*NSF.

NRC Webpagina's
23 OKTOBER 1997


NRC Weekeditie voor het Buitenland

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)