U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    K O R T E   B E R I C H T E N  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Geen status meer voor vluchtelingen die Irak bezoeken
ROTTERDAM, 21 OKT. Een meerderheid in de Tweede Kamer wil de Iraakse vluchtelingen in Nederland die Irak bezoeken (voor bijvoorbeeld vakantie of familiebezoek) hun vluchtelingenstatus afnemen. Dit blijkt uit uitlatingen van de fractiespecialisten van CDA, D66 en VVD. Het ministerie van Justitie zegt echter dat het heel moeilijk is om te bewijzen dat de vluchtelingen inderdaad hun vaderland bezoeken en dat alleen met harde bewijzen tot maatregelen kan worden overgegaan.

Monopolist Microsoft wacht enorme boete
NEW YORK, 21 OKT. Het Amerikaanse departement van Justitie heeft een federale rechter gevraagd softwaregigant Microsoft een boete van een miljoen dollar per dag op te leggen, zolang het bedrijf geen einde maakt aan monopoliepraktijken. Microsoft dringt volgens de autoriteiten via zijn besturingssysteem Windows 95 de Internet-bladeraar Explorer op aan afnemers. Minister van Justitie Janet Reno maakte gisteren bekend dat Microsoft hierdoor het twee jaar oude akkoord met het departement heeft geschonden. Volgens minister Reno levert Microsoft in Windows 95 de bladeraar (browser) Explorer mee, zonder dat de pc-producent een keus heeft.

Soros geeft Rusland half miljard dollar
MOSKOU, 21 OKT. De Amerikaans-Hongaarse financier en filantroop George Soros wil de komende drie jaar 300 tot 500 miljoen dollar steken in de verbetering van het Russische gezondheidsstelsel, het onderwijs, de cultuur en de hervorming van het leger. Soros, die de afgelopen jaren al 350 miljoen dollar heeft besteed aan humanitaire projecten in Rusland, reisde de afgelopen twee weken door het land. Tijdens die reis concludeerde hij dat de regering niet in staat is gebleken de uitgaven voor sociale doeleinden op peil te houden.

Motie tegen Tsjernomyrdin van de baan
MOSKOU, 21 OKT. De Russische communisten hebben de motie van wantrouwen tegen de regering van premier Tsjernomyrdin, waarover het parlement morgen zou stemmen, ingetrokken. Dat is het resultaat van overleg van de (communistische) voorzitters van de beide Kamers van het Russische parlement met Tsjernomyrdin en met president Jeltsin. De motie was ingediend tijdens weken van bittere strijd over de economische koers van Rusland.

Pronk: blunders van VN in Congo
KINSHASA, 21 OKT. De Verenigde Naties hebben in Congo (voorheen Zaïre) geblunderd en gebrek aan begrip getoond voor de nieuwe Congolese regering, die onder zeer moeilijke omstandigheden aan de macht is gekomen. Dat zei minister Pronk gisteravond na een twee uur durend onderhoud met president Kabila in Kinshasa.

'Bende van Nijvel gewone misdaad'
BRUSSEL, 21 OKT. De Belgische justitie moet het onderzoek naar de bende van Nijvel, die bij brutale overvallen op supermarkten in de jaren tachtig 28 doden maakte, richten op het klassieke misdadigersmilieu. Dat concludeert de parlementaire commissie die het onderzoek doorlichtte naar de nooit ontmaskerde bende. Er is volgens de commissie geen bewijs dat extreem-rechtse groeperingen gelieerd zijn met de bende.

Geen onderzoek informatielek
DEN HAAG, 21 OKT. Het openbaar ministerie in Den Haag zal geen onderzoek instellen naar de oorzaak van het lekken van vertrouwelijke informatie naar de van drugshandel verdachte Surinaamse ex-legerleider D. Bouterse. Volgens persofficier van justitie L. Horsting zijn er ,,geen substantiële aanwijzingen dat er een functionaris is die informatie naar deze verdachten lekt''.

Unilever koopt ijsfabrikant Kibon
SAO PAULO, 21 OKT. Unilever heeft voor 1,8 miljard gulden de Braziliaanse ijsproducent Kibon overgenomen van het Amerikaanse bedrijf Philip Morris. Unilever, dat in 1993 debuteerde op de Latijns-Amerikaanse ijsmarkt met de aankoop van een Chileense onderneming, is door de overname marktleider geworden op het Zuid-Amerikaanse continent.

NRC Webpagina's
21 OKTOBER 1997


NRC Weekeditie voor het Buitenland

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)