U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Een literaire manier van televisiekijken
De schrijvers Ramdas en Sanders presenteren sinds enkele weken bij de VPRO het tweewekelijkse media-discussieprogramma Het blauwe licht. Daarin voorzien ze samen met twee gasten televisiebeelden van commentaar. ,, Televisie is als een boek dat maar vijf minuten in de boekwinkel ligt ''. ,, Wij proberen het beeld stop te zetten, terug te halen en opnieuw bekijken, als een soort videorecorder ''. Ramdas noemt het ook wel een ,, literaire manier van televisie kijken''. Toch beperken Ramdas en Sanders zich niet tot de gebruikelijke high brow-programma's, waar de VPRO vaak mee wordt geassocieerd.



De luxe van een marktleider
Een jaar of acht geleden was er een opvallend schilderachtig reclamefilmpje voor Goudkuipje. We zagen een woest gefilmd tachtigjarige-oorlog-tafereel en de commentaarstem deelde in journaalstijl mee dat het hier de belegering van Woerden betrof. Het pek was op. ,, We smelten de kazen!'' Dat de kleine terugblik een actuele aanleiding heeft, is dezer dagen te zien in de reclameblokken op Nederland 1, 2 en 3 en en RTL4. Het reclamebureau Marco Klein & Partners heeft een nieuwe serie van vier filmpjes voor Goudkuipje gemaakt, waarin de talloze rollen met verbluffend metamorfose-talent worden vertolkt door de komiek André van Duin.



Koersen op Internet
De Amsterdamse effectenbeurs wil volgend jaar rechtstreeks actuele koersinformatie aan particulieren gaan leveren via Internet. Allereerst wil de AEX aandeleninformatie gaan verkopen, waaraan later optiegegevens worden toegevoegd.



Hoe je journalisten inpakt
Elsevier was in 1987 de geldwolf die op het punt stond het zo klantvriendelijke lam Kluwer te verscheuren. Ridder Wolters redde de onschuld, en nam Kluwer onder zijn heilzame hoede. Zo zag het er toen uit. De hoofdrolspelers van weleer zien nu - iets wijzer geworden - terug op hun heldendaden.




De Nederlandse afdeling van het reclamebureau Saatchi & Saatchi heeft met haar onlangs geopende website meer willen doen dan de folder van het bedrijf op Internet zetten. Het is een testsite geworden, die beoogt niet de klant, maar de consument te bedienen met een 'digitaal testdomein'. Saatchi wil daarmee experimenteren met de vormgeving van computer-interfaces, interactieve communicatie en Internet-technologie. In de eerste versie van de 'Testtube' kunnen bezoekers speuren naar naar hun geestverwanten via de 'Matchmaker', een zoeksysteem waarbij een twaalftal zeer uiteenlopende voorkeuren kunnen worden aangeklikt, waarna men terecht komt bij de e-mail adressen van de Internetters die het gelijkluidendst hebben gekozen. Op de 'G-Spot' testen gebruikers hun vaardigheden als 'Cyber-Lover', in de 'Taste-Tester' kunnen zij trachten de titel 'Mr' of 'Mrs Average' in de wacht te slepen en in de 'Crash-Test' wordt hun koelbloedigheid op de proef gesteld. Op deze site is tevens een ontwerp-wedstrijd uitgeschreven voor Het Rode Kruis.

Maar het is niet louter altruïsme op de Testtube: via de 'Brain-Picker' kan de bezoeker zich inschrijven voor een on-line onderzoekspanel. Ook kan er in de 'Saatchi-Shop' een show-reel, een bureaupresentatie of een Delftsblauw tegeltje worden besteld met het Saatchi-statement: 'Nothing is impossible'. En de makers van de Testtube willen graag op de hoogte worden gesteld van reacties van deelnemers via de 'Vox-Pop'.

Tip: tik op de talrijke formulieren niet uw eigen email-adres in, om ongewenste post te vermijden.

www.testtube.com

NRC Webpagina's
18 OKTOBER 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)