U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    K O R T E   B E R I C H T E N  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Nobelprijs naar 'optie-economen'
AMSTERDAM, 14 OKT. De Nobelprijs voor de Economie is dit jaar toegekend aan de Amerikanen Robert Merton en Myron Scholes. Dit heeft de Koninklijke Zweedse Academie voor Wetenschappen vanmorgen bekendgemaakt. Merton, verbonden aan de Harvard Universiteit in Boston, en Scholes, verbonden aan de Stanford Universiteit in Californië, krijgen de Nobelprijs voor hun werk aan de prijsbepaling van financiële derivaten. Dat is een verzamelnaam voor opties, termijncontracten en allerhande tussenvormen die op de financiële markten worden gebruikt om koersrisico's af te dekken. In 1973 introduceerde Myron Scholes samen met de inmiddels overleden econoom Fischer Black als eerste een kwantitatief model voor de prijsbepaling van opties. Dit Black-Scholes-model wordt sindsdien wereldwijd gebruikt door bankiers, beleggers en handelaren op de financiële markten. Ook Robert Merton verrichtte baanbrekend werk op dit terrein, en geldt als de grootste huidige denker op dit gebied.

CDA wil twee miljard extra voor gezinnen
DEN HAAG, 14 OKT. Het CDA wil in de komende kabinetsperiode twee miljard gulden extra besteden aan maatregelen die gunstig zijn voor gezinnen. Uiteindelijk moet de overheid bij gezinnen met een inkomen op minimumniveau tachtig procent van de kosten voor kinderen betalen.

Den Haag roept ambassadeur uit Iran terug
DEN HAAG, 14 OKT. Nederland heeft de ambassadeur in algemene dienst P. Feith teruggeroepen uit Iran omdat na vijf weken de bemanning van drie schepen van Smit Tak nog steeds niet vrij is. Het terugroepen zou een signaal moeten zijn aan Iran.

Aanslag ETA op museum mislukt
MADRID, 14 OKT. Drie mannen die vermoedelijk behoren tot een terreurcommando van de Baskische afscheidingsbeweging ETA hebben gistermiddag een agent levensgevaarlijk gewond tijdens een schietpartij bij het nieuwe Guggenheim-museum in Bilbao. Zij werden betrapt op het plaatsen van anti-tankgranaten.

Harry Mulisch commandeur
AMSTERDAM, 14 OKT. Schrijver Harry Mulisch is 70 jaar geworden en zit tevens 50 jaar in het schrijversvak. Beide jubilea werden gisteren gevierd in het Amsterdamse Concertgebouw. Staatssecretaris Nuis (Cultuur) spelde hem de versierselen op van commandeur in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Auto doorbreekt geluidsbarrière
GERLACH, 14 OKT. Een door een straalmotor aangedreven auto heeft gisteren in de Amerikaanse staat Nevada de geluidsbarrière doorbroken. De auto haalde een snelheid van 1.222 kilometer per uur. De bestuurder Andy Green, piloot bij de RAF, vestigde drie weken geleden al een snelheidsrecord van 1.142 kilometer per uur.

Prodi blijft aan als premier Italië
ROME, 14 OKT. Het centrum-linkse kabinet in Italië blijft aan. De communisten, die de crisis veroorzaakten, gaan alsnog in op het compromisaanbod van premier Prodi.

Russische premier dreigt met aftreden
MOSKOU, 14 OKT. Volgens Russische parlementariërs heeft premier Viktor Tsjernomyrdin gedreigd af te treden als de Doema, de Russische Tweede Kamer, een motie van wantrouwen tegen zijn kabinet aanneemt.

Griekenland protesteert bij Turkije wegens schendingen van het luchtruim
ATHENE, 14 OKT. Griekenland gaat een protest indienen bij Turkije over herhaalde schendingen van het Griekse luchtruim door Turkse vliegtuigen, waaronder het hinderen van een transportvliegtuig dat de Griekse minister van Defensie naar Cyprus bracht. Tenmidden van de weer oplopende spanningen brengt de speciale Amerikaanse afgezant voor Cyprus, Richard Holbrooke, een bezoek aan Ankara.

NRC Webpagina's
14 OKTOBER 1997


NRC Weekeditie voor het Buitenland

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)