U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    K O R T E   B E R I C H T E N  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Europa in greep van hele reeks mammoetfusies
ROTTERDAM, 13 OKT. Europa is vandaag in de greep van de megafusies. Naast de bundeling van Reed Elsevier en Wolters Kluwer werd vanmorgen melding gemaakt van fusieoverleg tussen de Zwitserse financieringsgroep Zürich en het Britse BAT Industries. Verder is het samengaan aangekondigd van de financiële reuzen Merita uit Finland en Nordbanken uit Zweden; van een overnamebod van de Italiaanse verzekeraar Assicurazioni Generali op de Franse collega AGF, en van een fusie tussen het Franse Moët Hennessy Louis Vuitton en het Britse Guinness.

Iraanse justitie opent onderzoek naar Smit
ROTTERDAM, 13 OKT. De Iraanse justitie heeft een onderzoek ingesteld naar ,,onwettige activiteiten'' van het Nederlandse sleepbedrijf Smit Internationale. Dat heeft woordvoerder Mahmoud Mohammadi van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken bekend gemaakt. De activiteiten van Smit Tak hadden volgens de regering in Teheran in Iraanse territoriale wateren plaatsgehad en zouden indruisen tegen de nationale veiligheid van de Islamitische Republiek Iran. ,,Er is sprake van een proces, maar veel duidelijkheid heeft het ministerie daar nog niet over'', zegt een woordvoerster van Buitenlandse Zaken in Den Haag.

Shell wil gasleiding in Iran bouwen
ROTTERDAM, 13 OKT. Het Nederlands-Britse olieconcern Shell wil een leidende positie in de aanleg en exploitatie van een aardgasleiding van Turkmenistan via Iran naar Turkije. De investeringenskosten zijn geraamd op 2,5 miljard dollar (5 miljard gulden). Dat heeft de Amerikaanse krant The Washington Post gisteren bericht. Waarschijnlijk zal de pijpleiding van Zuidoost-Turkmenistan via Noord-Iran naar Turkije lopen, een route van meer dan 1.500 kilometer. De Amerikaanse president Clinton heeft enkele maanden geleden laten weten dat hij in dat geval een uitzondering maakt op de sanctiewet tegen Iran en Libië, omdat het niet gaat om Iraans, maar om Turkmeens gas. De vorige Turkse premier, Erbakan, had daar sterk bij Clinton op aangedrongen omdat Turkije dringend verlegen zit om langlopende gascontracten voor de elektriciteitsvoorziening. Ook buitenlandse bedrijven die een belang nemen in het project zullen niet door de Amerikanen gehinderd worden als zij kapitaal, technologie en kennis beschikbaar stellen voor de Turkmeense pijpleiding door Iran. Dat is voor Shell van groot belang omdat dit concern zijn grootste dochtermaatschappij in de Verenigde Staten heeft: Shell Oil. The Washington Post heeft van Iraanse en Turkse diplomaten in Washington vernomen dat Shell de leiding zal ontwerpen, financieren en beheren.

Lancering Saturnusraket uitgesteld
CAPE CANAVERAL, 13 OKT. De lancering van de Amerikaans-Europese Saturnusverkenner Cassini-Huygens is ten minste twee etmalen uitgesteld wegens harde wind en technische problemen met de computer en het lanceerplatform. De lancering is omstreden omdat de sonde voor zijn energievoorziening 32 kilo plutonium aan boord heeft. De raket moet voor 15 november in de ruimte gebracht zijn om Cassini in november 2004 in een baan rond Saturnus te krijgen.

Drie gewonden door aanslag ETA
SAN SEBASTIAN, 13 OKT. Bij een bomaanslag van de Baskische afscheidingsbeweging ETA zijn zaterdag tijdens het WK wielrennen in San Sebastian drie mensen licht gewond geraakt. De wielrensters die op dat moment de wegwedstrijd reden, hebben niets van de aanslag gemerkt.

John Denver verongelukt (53)
PACIFIC GROVE, 13 OKT. De Amerikaanse zanger John Denver (53) is gisteren om het leven gekomen toen zijn eenmotorig vliegtuigje neerstortte op de rotsige kust ten noorden van Monterey in Californië. Denver werd wereldberoemd met melodieuze countrymuziek in nummers als 'Take Me Home, Country Roads', 'Leaving on a jetplane' en 'Annie's song'.

Blair ontmoet leider Sinn Fein
BELFAST, 13 OKT. De Britse premier Tony Blair heeft vandaag een ontmoeting met Sinn Fein-leider Gerry Adams, de leider van de politieke vleugel van de IRA. Dit heeft de Britse regering gisteren meegedeeld. Het is voor het eerst sinds juli 1921 dat een Britse premier en een voorzitter van Sinn Fein elkaar ontmoeten.

'Warmoesstraat' krijgt hulp ME
AMSTERDAM, 13 OKT. Het Amsterdamse politiebureau Warmoesstraat krijgt de komende twee weken ondersteuning van agenten van de Mobiele Eenheid.

NS onder vuur
DEN BOSCH, 13 OKT. Onbekenden hebben gisteren vanaf de spoorbrug bij Hedel twee treinen met hagelkogels beschoten. Volgens de NS zijn ruiten kapot geschoten. Ook is een schot een coupé binnengedrongen. Er zijn geen gewonden.

Wellicht akkoord regering-Prodi
ROME, 13 OKT. De centrum-linkse regeringscoalitie van Italië gelooft dat het alsnog een akkoord kan sluiten met de communisten waardoor de demissionaire regering van premier Prodi een nieuwe kans zou krijgen. Vorige week besloten de communisten hun steun aan de regering-Prodi in te trekken.

NRC Webpagina's
13 OKTOBER 1997


NRC Weekeditie voor het Buitenland

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)