U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    K O R T E   B E R I C H T E N  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Israel aanvaardt terugkeer leider Hamas in Gaza
TEL AVIV, 6 OKT. Onder zware druk van de Jordaanse koning Hussein heeft Israel ingestemd met de terugkeer van de Hamas-leider sjeik Ahmed Yassin (61) naar Gaza, mogelijk vandaag nog. In ruil voor deze concessie en de vrijlating van 22 Palestijnse gevangenen door Israel zou Jordanië dan twee agenten van de veiligheidsdienst Mossad in vrijheid stellen.

Ontruiming Ruigoord begonnen
RUIGOORD, 6 OKT. Bij de voorbereiding van de ontruiming van het actiekamp Ruigoord bij Amsterdam zijn vanochtend twee politiemensen gewond geraakt. Een shovel van de politie reed per ongeluk in op een busje van de Mobiele Eenheid (ME). Daarbij kwam een politieagent klem te zitten en kreeg zijn collega een tafel in zijn maag gedrukt.

Ontdekker prion krijgt Nobelprijs
ROTTERDAM, 6 OKT. De Nobelprijs voor medicijnen is dit jaar gewonnen door Stanley B. Prusiner, de ontdekker van de prionen. Prionen zijn infectueuze eiwitten die de schapenziekte scrapie, de gekke-koeienziekte BSE en de hersenziekte van Creutzfeldt-Jakob (CJ) veroorzaken.

Mogelijk nieuw onderzoek ramp in Bijlmer
DEN HAAG, 6 OKT. Minister Jorritsma (Verkeer en Waterstaat) laat het aan de Tweede Kamer over of het justitieel onderzoek naar de vrachtbrieven van El Al wordt heropend. Ze is daartoe bereid wanneer een meerderheid daar om vraagt, zo liet een woordvoerder van de minister gisteren weten.

PvdA wil 'werk, scholing en inkomen'
ROTTERDAM, 6 OKT. De PvdA wil de slogan 'werk, werk, werk' waarmee het kabinet-Kok de afgelopen vier jaar furore heeft gemaakt, veranderen in 'werk, scholing en inkomen'. Dat zei partijvoorzitter Karin Adelmund vanmiddag bij de presentatie van het verkiezingsprogramma.

Gesprekken over fondsenwerving Clinton op video
WASHINGTON, 6 OKT. Het Amerikaanse schandaal van de politieke fondsenwerving heeft dit weekeinde een nieuwe wending genomen nu blijkt dat het Witte Huis beschikt over video-opnames van de omstreden koffiebijeenkomsten van president Clinton met geldschieters van zijn verkiezingscampagne. Het Witte Huis heeft de videobanden gisteravond openbaar gemaakt.

Iran laat zeesleper vrij
DEN HAAG, 6 OKT. Iran heeft zaterdag de Nederlandse zeesleper Banckert van Smit Internationale vrijgelaten uit de haven van Bander Iman Khomeiny. De sleepboot was 8 september met twee andere schepen van Smit aan de ketting gelegd wegens bezwaren van Iran tegen het meewerken aan de berging van een in zee gestorte Amerikaanse helikopter.

Kenia verbiedt partij Richard Leaky
NAIROBI/JOHANNESBURG, 6 OKT. Een Keniase oppositiepartij mag niet aan de komende verkiezingen deelnemen. De regering van president Daniel arap Moi heeft vanochtend, in strijd met aangekondigde hervormingen, geweigerd Safina, de partij van paleontoloog Richard Leaky, te registreren.

Borst verontwaardigd over uitspraken Simonis
DEN HAAG, 6 OKT. Minister Borst (Volksgezondheid) is verontwaardigd over uitspraken van kardinaal Simonis over het verband tussen straatgeweld met dodelijke afloop, zoals in Amsterdam en recentelijk in Leeuwarden, en het toestaan van abortus en euthanasie. Simonis meent dat het straatgeweld een gevolg is van het feit dat ,,jongeren leren dat euthanasie en abortus gewoon moet kunnen''.

Onderzoek naar dood autodief
CAPELLE A/D IJSSEL, 6 OKT. De rijksrecherche stelt een onderzoek in naar de dood van de 28-jarige H.S. uit Zwijndrecht. De man, die in Gouda een auto had gestolen, werd in de nacht van vrijdag op zaterdag na een achtervolging door de politie in Capelle aan den IJssel door de politie doodgeschoten.

EU akkoord over rijst Antillen
DEN HAAG, 6 OKT. Nederland is vandaag in de Europese Ministerraad die in Luxemburg wordt gehouden akkoord gegaan met het voorstel voor beperking van rijstexport door de Antillen en Aruba naar de Europese Unie. De Koninkrijksdelen in de West verzetten zich fel tegen zo'n beperking.

Rechts protest bij tentenkamp
LHEEBROEK, 6 OKT. Ongeveer twintig leden van de extreem-rechtse organisatie Volksnationalisten Nederland (VNN) zijn zaterdag het tentenkamp voor uitgeprocedeerde asielzoekers in Drenthe binnengedrongen. Ze riepen leuzen als 'illegaal einde verhaal'. Ook spijkerden ze pamfletten tegen bomen waarin stond dat illegalen Nederland moeten verlaten.

NRC Webpagina's
6 OKTOBER 1997


NRC Weekeditie voor het Buitenland

Nu ook los
verkrijgbaar in

Italië

Spanje

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)