U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O  &   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S e l e c t i e


Televisie

Radio

O O G   I N   O O G :
De ego-documentaire als aanklacht
Is het verstandig om je als programmamaker tot hoofdpersonage van je product te bombarderen? Die vraag was gisteren in twee gevallen aan de orde: bij Saskia Vredeveld van de VPRO en bij Peter R. de Vries van RTL 4. Hun programma's waren niet in thematisch opzicht, maar wel qua methodiek met elkaar te vergelijken.


T V   V O O R A F :


Meer ode dan portret van filmer
Het contrast zegt alles: na de niet aflatende opeenvolging van beelden in de openingstitels, door Gerrit van Dijk zelf gemaakt, begint de aan hem gewijde film Eight days a week met het beeld van een potlood dat met een mesje wordt geslepen. Na de vloeiende bewegingen van die titels zien we zodoende meteen waar ze vandaan zijn gekomen - uit de rust en de concentratie aan de werktafel van de ambachtelijke animatiefilmer. Zo begint dus zijn werk, met het slijpen van een potlood. Het is een beeld dat in de rest van de film niet meer wordt overtroffen.


F I L M   V O O R A F :


In the mouth of madness
In the mouth of madness heeft één scène van klassieke allure. Detective John Trent zit in een lunchroom koffie te drinken. Aan de overkant verschijnt een verwilderde bijlmoordenaar in een deuropening. Omstanders stuiven uiteen terwijl de man richting lunchroom waggelt. Met zijn rug naar het raam blijft Trent aan zijn koffie nippen.

NRC Webpagina's
6 OKTOBER 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)