U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    V O O R P A G I N A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Zwitsers steunen proef met heroïne


GENEVE, 29 SEPT. Een zeer ruime meerderheid van de Zwitserse kiezers heeft zich gisteren uitgesproken voor verstrekking van heroïne aan chronisch verslaafden. Ruim zeventig procent van de kiezers kozen voor voortzetting van het liberaLe Zwitserse drugsbeleid.

De Zwitserse minister van Volksgezondheid, Thomas Zeltner, beloofde gisteren in een eerste reactie haast te gaan maken met een wetswijziging die de staatsverstrekking van heroïne een wettelijke basis moet geven. De afgelopen drie jaar werd heroïne in het kader van project Lifeline alleen op experimenteel-wetenschappelijke basis verstrekt aan 1.100 chronisch verslaafden. Ook in Nederland treft het kabinet voorbereidingen voor een experiment om heroïne aan een groep langdurig ernstig verslaafden te verstrekken.

Inzet van het referendum van gisteren was een initiatief van rechtse partijen en organisaties, die 100.000 handtekeningen hadden verzameld om een referendum te houden over het initiatief 'Jeugd zonder drugs'. Volgens dit plan moest Zwitserland de vervolging van drugshandel en -gebruik intensiveren, de verstrekking van heroïne en methadon aan verslaafden staken en sterk bezuinigen op de drugshulpverlening.

De heroïneverstrekking kreeg gisteren brede steun in steden als Zürich, Bazel en Genève, die kampen met drugsoverlast, maar behaalde ook in de landelijke kantons de meerderheid. In geen van de 26 kantons heeft 'Jeugd zonder drugs' gewonnen. Veertig procent van het electoraat, bijna 1,9 miljoen kiezers, bracht een stem uit. Dat de regering het huidige beleid kan voortzetten geldt niet als een verrassing, de zeer ruime marge - 70,6 procent tegen 'Jeugd zonder drugs' - wel. Komend jaar stemt Zwitserland per referendum over algemene legalisering van drugs.

Zwitserland begon drie jaar geleden met de heroïneverstrekking als reactie op de grote toeloop van verslaafden in het Platzspitzpark (1992) te Zürich en later rond het station Letten (1995). Hoewel veel verslaafden werden aangetrokken door het relatief liberale drugsbeleid van Zwitserland besloot de regering de overlast niet alleen te bestrijden met repressie, maar ook door het aanbod aan afkick-klinieken, methadonverstrekking, dagopvang, gebruikruimten voor verslaafden en spuitenomruil aanzienlijk uit te breiden. Verstrekking van heroïne aan 1.100 chronisch verslaafden vormde het sluitstuk van dit programma, dat jaarlijks 1 miljard gulden kost.

Met name de heroïneverstrekking stuit op sterke weerstand in conservatieve kringen. Volgens de initiatiefnemers van 'Jeugd zonder Drugs' maakt de heroïneverstrekking Zwitserland tot een 'drugseiland binnen Europa'. Daarmee doorbreekt de overheid het taboe op deze drug en geeft zij verslaafden op, zo stelde een van de initiatiefnemers achter 'Jeugd zonder Drugs', de Zwitserse verslavingspsycholoog E. Aeschbach.

NRC Webpagina's
29 SEPTEMBER 1997



Domicilie Cover

Domicilie,
voor wie zich vestigt in het buitenland.

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)