U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    E C O N O M I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Extra officier tegen financiële criminaliteit

Door onze redacteur KAREL BERKHOUT
AMSTERDAM, 27 SEPT. Het openbaar ministerie in Amsterdam trekt een extra officier van justitie aan voor de bestrijding van de financiële criminaliteit. Dit heeft het Amsterdamse arrondissementsparket gisteren bevestigd.

Op dit moment zijn er in Amsterdam twee fraude-officieren, te weten mr. M.-J. van Zwieteren en mr. H. de Graaff. Onlangs is er een vacature opengesteld voor een derde fraude-officier, die zich onder meer toelegt op de bestrijding van misbruik van voorwetenschap. ,,Dat is hard nodig ook, want er is een hoop werk te doen, bijvoorbeeld met de beursfraude'', zegt woordvoerster S. de Haan.

Door de snelle groei van de financiële sector in Nederland is de betekenis van Amsterdam als financieel centrum de laatste jaren sterk gegroeid, met de reuzen ABN Amro en ING als meest opvallende vertegenwoordigers. In het spoor daarvan heeft de bestrijding van financiële criminaliteit bij het parket van Amsterdam aan betekenis gewonnen. De aanwezigheid van de op dit moment zeer populaire effectenbeurs maakt Amsterdam ook tot de natuurlijke thuishaven voor de aanpak van misbruik van voorwetenschap.

De meest in het oog springende fraude-affaire van dit moment is de voorkenniszaak rond het drank- en voedingsmiddelenconcern BolsWessanen. Het justitieel onderzoek is dit voorjaar afgerond, maar het is nog onduidelijk wanneer de verdachten - onder wie een ex-directeur van BolsWessanen - voor de rechter moeten komen. Een voorkenniszaak tegen de bestuursleden van Borsumij-Wehry werd twee jaar geleden geseponeerd. Vorig jaar werd voor het eerst iemand veroordeeld voor misbruik van voorwetenschap, een schoonzoon van de president-commissaris van Weweler die enkele tienduizenden guldens had verdiend aan de handel in aandelen-Weweler.

Minder succesvol was justitie in de HCS-zaak tegen onder meer oud-Begemann-topman J. van den Nieuwenhuyzen, die uiteindelijk in hoger beroep werd vrijgesproken. Van den Nieuwenhuyzen eist van de staat een schadevergoeding van 1,2 miljard gulden. Hij heeft deze claim ondergebracht in het fonds Begaclaim. Afgelopen week kwam Begemann na maanden touwtrekken met de beurs overeen dat Begaclaim volgende week woensdag in de notering komt.

De toenmalige fraude-officier mr. W. van Nierop was met HCS de eerste die een voorkenniszaak voor de strafrechter bracht. Zijn opvolger mr. J. Wortel was minder enthousiast en seponeerde enkele zaken. Met de huidige officieren Van Zwieteren en De Graaff heeft de fraudebestrijding in Amsterdam aan elan gewonnen.

NRC Webpagina's
27 SEPTEMBER 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)