` Inhoud Korte berichten
U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    K O R T E   B E R I C H T E N  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Kok pareert kritiek van CDA: paars luiert niet
DEN HAAG, 18 SEPT. Premier Kok verwerpt de kritiek van CDA-leider De Hoop Scheffer dat het paarse kabinet ,,luiert in de zon''. Dat bleek vanmorgen tijdens de algemene politieke beschouwingen. Gisteren zei De Hoop Scheffer dat het kabinet het relatief gunstige economische klimaat had moeten gebruiken om het financieringstekort verder terug te brengen.

Ruimtesonde NASA vindt magnetisch veld bij planeet Mars
ROTTERDAM, 18 SEPT. De Amerikaanse Marsverkenner Global Surveyor heeft een magnetisch veld bij de Rode Planeet ontdekt. Dat werd vanmorgen bekendgemaakt door de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. De Global Surveyor draait sinds afgelopen vrijdag in een zeer langgerekte baan om Mars en ontdekte het magnetisch veld toen hij het lagere deel van die baan doorliep.

Gedragscode bepleit na 'ontgroeningsexcessen'
ZOETERMEER, 18 SEPT. Minister Ritzen (Onderwijs) wil op korte termijn komen tot een gedragscode en een keurmerk voor studentenverenigingen om ,,waanzin en excessen'' te voorkomen. De universiteit van Groningen wil verenigingen die weigeren hieraan mee te werken ,,in de ban'' doen.

Oudste tekening op steen ontdekt
ROTTERDAM, 18 SEPT. In het Limburgse St. Odiliënberg is vorige week dinsdag een stenen werktuig gevonden met daarop de oudste tekening die tot nu toe op Nederlandse bodem is aangetroffen. Hij is te midden van vuurstenen gevonden door archeologen van de Rijksuniversiteit Leiden.

Negen doden in Kairo bij aanslag op toeristenbus
KAIRO, 18 SEPT. Bij een bomaanslag op een bus met toeristen voor het Egyptisch museum in Kairo zijn vandaag negen toeristen om het leven gekomen, onder wie zeven Duitsers. Vier toeristen en vijftien Egyptenaren werden gewond. Drie daders, die brandbommen in de bus zouden hebben gegooid, zijn opgepakt, zo meldt de politie. De aanslag wordt toegeschreven aan moslim-extremisten.

Schoten op lid oppositie Albanië
TIRANA, 18 SEPT. In het Albanese parlement is vanochtend een parlementariër van de oppositionele Democratische Partij neergeschoten door een ander parlementslid. Het slachtoffer, Azem Hajdari, is in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht. Volgens ooggetuigen werd hij getroffen door drie tot vijf kogels uit het pistool van Gazur Mazreku, lid van de regerende socialistische partij. Gisteren waren Mazreku en Hajdari - die voorzitter is van de parlementscommissie voor defensie - al op de vuist gegaan omdat zij het niet eens waren over verhoging van de BTW.

Akkoord over snelheidsmeting
UTRECHT, 18 SEPT. Het Korps Landelijke Politiediensten zal binnenkort op de rijksweg A2 tussen Breukelen en Maarssen een nieuw systeem van snelheidscontrole in werking stellen. De Utrechtse rechtbank bepaalde gisteren dat de methode aan de wettelijke normen voldoet.

Congres China steunt hervorming
PEKING, 18 SEPT. Het congres van de Chinese communistische partij heeft vandaag, op de laatste dag van zijn vijfjaarlijkse bijeenkomst, unaniem het ambitieuze hervormingsprogramma van partijleider en president Jiang Zemin goedgekeurd.

Martie Verdenius (88) overleden
ROTTERDAM, 18 SEPT. De cabaretière en tekstschrijfster Martie Verdenius is zondag op 88-jarige leeftijd in Rijswijk overleden. Ze werkte bij Louis Davids en begon in 1941 een eigen cabaretgezelschap.

NRC Webpagina's
18 SEPTEMBER 1997


NRC Weekeditie voor het Buitenland

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)